Domnevne nepravilnosti na Darsu pod drobnogledom KPK

Po razkritjih Pop TV namerava SDH izkoristiti vsa razpoložljiva sredstva, da se morebitna koruptivna dejanja raziščejo in v prihodnje preprečijo.
Fotografija: Sestanek bo v torek, namen je dobiti vse potrebne informacije, so sporočili iz SDH. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Sestanek bo v torek, namen je dobiti vse potrebne informacije, so sporočili iz SDH. FOTO: Blaž Samec/Delo

Slovenski državni holding (SDH) je po razkritjih televizije Pop TV o domnevnem pobiranju podkupnin za posle z Darsom ter o sumu kartelnega dogovarjanju pri poslih za odvoz tovornjakov z avtocest na sestanek pozval Darsove upravo in nadzornike. Sestanek bo v torek, namen je dobiti vse potrebne informacije, so sporočili iz SDH. 

»Namen obeh sestankov je pridobitev vseh dejstev in informacij o predmetnih zadevah, ki bodo podlaga za nadaljnje ukrepe SDH. O teh bo javnost sproti obveščena,« so navedli pri upravljavcu državnih naložb.

SDH namerava, kot pravijo, izkoristiti vsa razpoložljiva sredstva, ki jih ima na voljo kot upravljavec, da se morebitna koruptivna dejanja v prihodnje preprečijo, tista, morebiti že izvedena, pa raziščejo in ustrezno kaznujejo.

Pri tem so spomnili, da Dars kot javna delniška družba v 100-odstotni lasti države deluje po sistemu dvotirnega korporativnega upravljanja, v katerem vse posle samostojno in neodvisno vodi uprava, prav tako samostojno in neodvisno pa je za nadzor uprave in poslovanja odgovoren nadzorni svet. 

»SDH se torej v kakršnekoli poslovne odločitve družbe niti ne more niti ne sme vpletati oziroma nanje vplivati, temveč lahko deluje le v okviru pristojnosti, ki jih uveljavlja v vlogi edinega delničarja družbe,« so še navedli. Ena takšnih pristojnosti je poseg v sestavo nadzornega sveta.

Dars bo preveril utemeljenost očitkov

V Darsu so danes znova zavrnili navedbe Pop TV o domnevnem pobiranju podkupnin za posle z njimi, ob tem pa napovedali uporabo vseh pravnih sredstev za ugotovitev morebitnih nepravilnosti. Kot so poudarili, člani uprave družbe Roka Snežiča ne poznajo, se z njim nikoli niso srečali ali govorili, sploh pa se z njim niso dogovarjali o poslih.

Kot so na Darsu zapisali v sporočilu za javnost, bodo uporabili »ustrezna pravna sredstva« za zaščito ugleda in resničnosti dejstev. »

Uprava družbe je pravni službi tako danes že naročila, naj preveri vse pravne možnosti za zaščito ugleda Darsa in zaposlenih. Hkrati je služba za skladnost poslovanja in integriteto po nedeljskem prispevku začela postopek pregleda utemeljenosti očitkov o kartelnem dogovarjanju na področju odstranjevanja poškodovanih in pokvarjenih vozil nad 3,5 tone z avtocest in hitrih cest,« so navedli.

Projekt odvoza poškodovanih oziroma pokvarjenih tovornih vozil so izpostavili kot pomemben z vidika izboljševanja kakovosti njihovih storitev. »Uprava Darsa bo tako preučila tudi smotrnost sedanjega sistema odvoza poškodovanih in pokvarjenih vozil. Naš cilj namreč je, da bodo poškodovana in pokvarjena vozila z avtoceste odstranjena čim prej, s tem pa bo zagotovljena tudi čim večja pretočnost prometa,« so dodali.

Policijo zanimala identiteta žvižgača

Policisti so danes obiskali medijsko hišo Pop TV. Po poročanju portala 24ur.com so zaprosili za predajo dokumentacije in posnetkov. Med drugim naj bi jih zanimala identiteta žvižgača, ki pa je v medijski hiši zaradi zaščite vira ne bodo razkrili. »Bomo pa policiji predali vso dokumentacijo, ki je v javnem interesu,« so še zapisali na portalu.

KPK bo zadevo obravnavala prednostno

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je po razkritjih Pop TV uvedla postopek predhodnega preizkusa, v katerem bodo preverili vse sume kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije iz njihove pristojnosti. To so morebitno nedovoljeno vplivanje, kar pomeni kršitev integritete, morebiten sum kršitev nasprotja interesov in sume kršitev lobiranja, je pojasnil namestnik predsednika KPK David Lapornik. Preverili bodo tudi morebitne prijave premoženjskega stanja, ki se veže na samo dejanje in prejemanje podkupnin.

»Podkupovanje oziroma prejemanje podkupnine je kaznivo dejanje, ki ga obravnavajo organi pregona,« so ob tem poudarili na protikorupcijski komisiji.

Zadevo bodo obravnavali prednostno. Pri pridobivanju informacij se bodo obrnili na Dars in vse vpletene. 

Pop TV je v nedeljo objavil posnetek, v katerem Rok Snežič prejema 5000 evrov. Kot jim je povedal žvižgač, naj bi šlo za podkupnino za posel z Darsom. Sam naj bi Snežiču plačal za 90.000 evrov podkupnin, denar pa naj bi bil namenjen tudi za stranko SDS. Snežič in prvi mož Darsa Valentin Hajdinjak sta očitke v oddaji 24ur zavrnila, danes so jih zavrnili tudi v SDS.

Pop TV je na podlagi pričevanj razkril tudi sum kartelnega dogovarjanja pri oddajanju posla avtovleke pokvarjenih ali ponesrečenih tovornih vozil z avtoceste ter domnevno favoriziranje enega od ponudnikov.

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: