Fajonovo je prvi o interpelaciji SDS obvestil veleposlanik Kajzer

V interpelaciji, ki jo je vložila SDS, zunanji ministrici očitajo kršitev zakona o zunanjih zadevah. Fajonova se brani, da je varovala zakonodajo.
Fotografija: Tanja Fajon: Očitno ni bilo zadosti trdnih dokazov za samo vsebino. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Tanja Fajon: Očitno ni bilo zadosti trdnih dokazov za samo vsebino. FOTO: Leon Vidic/Delo

Po tem, ko je Branko Grims v torek predstavil razloge za interpelacijo notranje ministrice Tatjane Bobnar, ki ji očitajo zlorabo funkcije, zavajanje javnosti in opustitev dolžnostnih ravnanj, SDS nadaljuje z vlaganjem interpelacij, in sicer proti ministrici za zunanje zadeve Tanji Fajon. Grims je sicer že na torkovi novinarski konferenci nekaj besed kritično usmeril proti Fajonovi, že nekaj časa pa se je govorilo o tem, da bo opozicija zoper nje vložila interpelacijo, in sicer zaradi domnevne zlorabe diplomatskega komunikacijskega sistema.

image_alt
SDS Tatjani Bobnar med drugim očita zlorabo funkcije

Novinarska konferenca poslanca SDS Franca Breznika, na kateri govori o interpelaciji o delu in odgovornosti ministrice za zunanje zadeve Tanje Fajon, ki jo bo poslanska skupina SDS danes vložila v parlamentarni postopek.:

Vlada je namreč odpoklicala veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja, ki je bil imenovan v času vlade Janeza Janše, zaradi kršitve zakona o zunanjih zadevah. Kajzer je nepooblaščeno poslal zaupno depešo ministrstva predsedniku SDS Janši, ta pa je posnetek zaslona objavil na twitterju.

image_alt
Pahor: »Pri odpoklicu veleposlanika Kajzerja je šlo za nesorazmeren ukrep«

Fran Breznik je na novinarski konferenci povedal, da Tanji Fajon očitajo zlorabo diplomatsko konzularnih predstavništev Republike Slovenije zaradi selektivnega zbiranja podpisov podpore volivk in volivcev za podporo kandidatki za volitve predsednika RS ter kršitve 17. člena Zakona o zunanjih zadevah, ker se z namero o odpoklicu ni predhodno seznanilo predsednika Boruta Pahorja, kar ima za posledico izgubljeno zaupanje v institucije pravne države in izgubljeno zaupanje v funkcijo ministrice na področju zunanjih zadev.

Breznik je dejal, da je se »izvirni greh začel, ko je ministrstvo za notranje zadeve poslalo dopis o podpori eni kandidatki (Nataši Pirc Musar), kjer ni bila spoštovana enakost. Po našem mnenju ni dopustno posredovati vloge volilnega štaba samo ene kandidatke; na to so se odzvali tudi nekateri drugi kandidati za predsednika republike.« Breznik je dejal, da pri depeši ni šlo za tajnost, saj informacija ni bila tajna, po njegovem je šlo za eno pomembnejših vprašanj demokracije. Kajzer je s tem, ko je opozoril na neenakost, postal žvižgač, opozoril je na veliko kršitev, ki so se dogajale v Sloveniji oz. njenih institucijah. Nad njim pa se je naredil medijski in politični pogrom.«

»Z delovanjem Tanje Fajon je prišlo do resnega omajanja dela ministrstva, njeno delo bo ostalo pod dvomi, ker je bilo pri tem politično motivirano. Meče dvom, da je vlada v tem primeru pravzaprav želela na mesto veleposlanice postaviti zdaj že nekdanjo kandidatko za republiko države Marto Kos

Fajonova opozorila na politično igro med SDS in Pahorjem

»Nisem presenečena nad interpelacijo, med petkovim pogovorom z veleposlanikom Kajzerjem, ko sem ga obvestila, da ga bo vlada predčasno odpoklicala zaradi nepooblaščenega ravnanja z depešo, mi je že sam zagrozil z interpelacijo,« je v svojem prvem odzivu na vloženo interpelacijo s strani SDS povedala zunanja ministrica, ki se je oglasila iz New Yorka. Na očitke iz interpelacije, s katerimi še ni v celoti seznanjena, bo odgovorila na svojem nastopu v državnem zboru.

»V tem primeru kakor v vseh doslej, sem varovala zakonodajo v Sloveniji. Odpoklic veleposlanika sem zahtevala, ker je kršil posebne obveznosti diplomata, kot so opredeljene v pravilniku o varovanju osebnih podatkov MZZ, ki govori o razkrivanju depeš nepooblaščenim osebam. Kajzer je tudi kršil zakon o zunanjih zadevah, kot ministrica pa sem dolžna spoštovati zakone in ustrezno sankcionirati njihovo kršitev,« je zunanja ministrica pojasnila razloge za odpoklic veleposlanika Kajzerja.

Glede vsebine za SDS sporne depeše pa je povedala, da je MZZ v skladu z zakonodajo in ustaljeno prakso na diplomatsko konzularno mrežo poslala zaprosilo več predsedniških kandidatov za zbiranje podpisov podpore.

Kar pa se tiče Pahorjevih kritik, da ni bil ustrezno vključen v postopek odpoklica veleposlanika Kajzerja, pa je Tanja Fajon povedala, da sta s predsednikom republike govorila trdi dni preden je vlada sprejela sklep o odpoklicu Kajzerja. Še več, vse do dva dni nazaj ni bilo nobenega indica, da bi predsednik republike potreboval kakršnokoli dodatno pojasnilo in da bi imel zadržke do odpoklica. »Očitno se v ozadju igra politična igra,« je sklene Fajonova.

Preberite še: