Šesti protikoronski sveženj pred sprejetjem še k socialnim partnerjem

Vlada je sprejela osnutek šestega protikoronskega svežnja. Zdaj bo o njem razpravljal ESS, v sredo ga bo vlada poslala v državni zbor.
Fotografija: Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v minulih dneh osnutek zakona že predstavljal gospodarskim organizacijam, FOTO: Foto Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v minulih dneh osnutek zakona že predstavljal gospodarskim organizacijam, FOTO: Foto Tomi Lombar/Delo

Vlada je sprejela osnutek šestega protikoronskega svežnja. V torek ga bo predstavila na Ekonomsko socialnem svetu, nato pa ga sprejela na dopisni seji. Predvidoma v sredo bo predlog zakona posredovan v obravnavo v državni zbor in predstavljen širši javnosti, so sporočili z vlade.

image_alt
Predlog za reševanje likvidnosti podjetij


PKP#6 je namenjen predvsem pomoči podjetjem; mnoga so zaradi drugega vala epidemije znova morala zapreti svoja vrata. Novost glede na dosedanje svežnje je pokritje dela fiksnih stroškov in odpis najemnin, kar je razkril gospodarski minister Zdravko Počivalšek v pogovoru za Sobotno prilogo.
 

Kaj je predvideval osnutek zakona pred sejo vlade?


Vlada podrobnosti zakona ni razkrila. Prejšnji teden pa so poročali o glavnih rešitvah v osnutku zakona. Glavni ukrepi protikoronskega zakona tako predvidevajo podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo in subvencioniranje skrajšanega delovenga časa, državno sofinanciranje fiksnih strošmov podjetjem, ki jih je kriza najbolj prizadela, odlog najemnin za poslovne prostore, podaljšanje moratorija na kredite, poenostavitve poroštvene sheme in povečanje omejitve višine kredita, za katerega se lahko odobri državno poroštvo, z deset na 25 odstotkov lanskih prihodkov ter z enkratnika na dvakratnik stroškov dela v letu 2019.

Uvaja se tudi izredna pomoč v obliki mesečnega temeljnega dohodka za verske uslužbence, financiranje dodatkov za nevarnost in posebne obremenitve ter oprostitev plačila DDV od dobav in pridobitev zaščitne in medicinske opreme znotraj Evropske unije. Med predlogi zasledimo tudi člen, po katerem izvajalci zdraviliškega zdravljenja objekte prepustijo v uporabo ministrstvu za zdravje za izvajanje podaljšane zdravstvene nege.  
 

Komentarji: