Shod v podporo Assangeu: Izročitev ZDA bi bila nevaren precedens

»Objava informacij v javnem interesu je temelj medijske svobode,« je med drugim poudarila Metka Naglič iz Amnesty Slovenije.
Fotografija: Če Assangea izročijo, bosta umrli demokracija in svoboda novinarstva, je dejal član Piratske stranke. FOTO: Črt Piksi/Delo
Odpri galerijo
Če Assangea izročijo, bosta umrli demokracija in svoboda novinarstva, je dejal član Piratske stranke. FOTO: Črt Piksi/Delo

Proces, ki na sodišču v Londonu poteka proti ustanovitelju platforme Wikileaks Julianu Assangeu, je za ameriške in britanske oblasti test zavezanosti temeljnim načelom svobode medijev, so danes na Trgu republike opozorili udeleženci shoda v podporo izpustitvi Assangea in oblasti v ZDA pozvali k opustitvi pregona proti njemu.

»Izročitev Assangea bi vzpostavila nevaren precedens, ko bi lahko ameriška vlada zahtevala izročitve drugih novinarjev in založnikov z vsega sveta,« je na shodu pred britanskim veleposlaništvom v Ljubljani dejala Metka Naglič iz Amnesty Slovenije.

»Objava informacij v javnem interesu je temelj medijske svobode, zaščitena je z mednarodnim pravom in ne sme biti kriminalizirana,« je dodala.

Na shodu je bilo slišati pozive, da morajo ZDA opustiti obtožbe proti Assangeu. FOTO: Črt Piksi/Delo
Na shodu je bilo slišati pozive, da morajo ZDA opustiti obtožbe proti Assangeu. FOTO: Črt Piksi/Delo

V britanski prestolnici danes poteka drugi dan zaslišanja o izročitvi Assangea ZDA. Dvainpetdesetletnemu avstralskemu državljanu, ki je v Londonu zaprt od leta 2019, v ZDA grozi do 175 let zapora, ker je v letih 2010 in 2011 objavil več kot 700.000 zaupnih dokumentov o ameriških vojaških in diplomatskih dejavnostih v Iraku in Afganistanu.

»Dan, ko bo Julian Assange izročen ameriškim oblastem, bo dan, ko bo dokončno umrla demokracija, ko bo umrla svoboda novinarstva. To je dan, ki ga ne smemo dopustiti,« pa je dejal aktivist in član Piratske stranke Ratko Stojiljković.

Na shodu je bilo slišati pozive, da morajo ZDA opustiti obtožbe proti Assangeu. Kazenski pregon mu grozi po zakonu o vohunjenju iz leta 1917, ki je bil sprejet v vojnem času in po navedbah udeležencev shoda »ni bil namenjen temu, da se z njim preganja legitimno delo novinarjev«.

»Juliana Assangea ne bi smeli izročiti, tudi zato, ker ni ameriški državljan. Z njegovo obtožbo se ameriško kazensko pravo globalno širi na nepredvidljiv način. Na kocki ni samo njegova usoda, ampak usoda vsega svetovnega novinarstva oziroma svoboda javnega izražanja nasploh,« je opozoril novinar Uroš Lipušček.

Iz stranke Levica pa so sporočili, da ostro nasprotujejo izročitvi Assangea ZDA in se zavzemajo za njegovo takojšnjo osvoboditev. »Gre za vprašanje svobode govora in tiska, za vprašanje naše pravice do obveščenosti,« so zapisali.

Uroš Lipušček je poudaril, da Assangea ne bi smeli izročiti tudi zato, ker ni ameriški državljan. FOTO: Črt Piksi/Delo
Uroš Lipušček je poudaril, da Assangea ne bi smeli izročiti tudi zato, ker ni ameriški državljan. FOTO: Črt Piksi/Delo

ZDA pozivajo Veliko Britanijo k izročitvi Assangea

Zastopnica ameriške vlade je danes pozvala sodišče v Londonu, naj zavrne zadnji poskus pritožbe Juliana Assangea in ga izroči ameriškim oblastem, ki mu nameravajo soditi zaradi razkritja tajnih vojaških dokumentov. ZDA ob tem zanikajo, da bi bil postopek proti ustanovitelju platforme Wikileaks politično motiviran.

Na višjem sodišču v Londonu danes poteka drugi dan obravnave Assangeeve prošnje za ponovno preučitev odločitve britanskih oblasti glede izročitve ZDA. Njegovi odvetniki skušajo doseči, da bi sodišče preprečilo izročitev ameriškim oblastem, pri čemer opozarjajo, da je postopek proti Assangeu političe, ter da bi izročitev ogrozila njegovo zdravje in celo življenje.

Odvetnica Clair Dobbin, ki v postopku zastopa ameriško vlado, je medtem zatrdila, da je Assange »neselektivno in zavestno objavil imena posameznikov, ki so bili za ZDA vir informacij«. Po njenih besedah je to tisto, po čemer se  razlikuje od drugih medijev in novinarjev, ne pa politična stališča.

Assange se enako kot v torek tudi danes ni pojavil na sodišču. Njegov odvetnik Edward Fitzgerald je že ob začetku obravnave povedal, da se ne počuti dobro in se zaslišanja ne bo udeležil niti osebno niti prek videopovezave. Kot je še opozoril, njegovo stranko preganjajo zaradi običajne novinarske prakse.

Enako kot v torek se je tudi danes pred sodiščem zbralo več deset podpornikov Assangea, ki so zahtevali izpustitev preganjanega aktivista in novinarja.

Preberite še:

Komentarji: