Škerbinc podal ugovor na razrešitev

V sindikatu vojakov, kjer ga zastopajo, menijo, da ni kršil svojih dolžnosti, zahtevajo tudi opravičilo Erjavca.
Fotografija: Škerbinc je bil del ekipe, ki si jo je postavila Alenka Ermenc. Na mestu poveljstva sil je 21. decembra lani zamenjal Milka Petka. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
Škerbinc je bil del ekipe, ki si jo je postavila Alenka Ermenc. Na mestu poveljstva sil je 21. decembra lani zamenjal Milka Petka. FOTO: Mavric Pivk/Delo

Brigadir Miha Škerbinc je vložil ugovor na razrešitev s položaja, ki jo je na predlog načelnice Generalštaba SV Alenke Ermenc izvedel obrambni minister Karl Erjavec, poroča Večer. V sindikatu vojakov, kjer ga zastopajo, menijo, da ni kršil svojih dolžnosti, zahtevajo tudi opravičilo Erjavca za izjavo glede streljanja na Postojno.

Erjavec je odredbo o razrešitvi podpisal na podlagi zakona o obrambi, z njo pa je Škerbinca razrešil s formacijske dolžnosti poveljnika sil v poveljstvu sil Slovenske vojske (SV). Razlog je bil med drugim incident, ko je konec marca prišlo do nočnega streljanja z najtežjimi kalibri na vadišču na Počku, s čimer naj bi po besedah Erjavca prišlo do ignorance »usmeritev ministra, da se po 23. uri ne izvajajo urjenja s težko oborožitvijo«.

Ker razrešeni poveljnik ne sme dajati izjav, ga v javnosti zastopata odvetnik in Sindikat vojakov Slovenije, ki ga vodi Gvido Novak. »Brigadir Miha Škerbinc nima nikakršne možnosti obrambe niti pred javnim linčem niti v nobenem postopku zaradi domnevnih kršitev, katere se po mojem trdnem prepričanju niso zgodile,« je za Večer dejal Novak.


 

»Kršitev na vadišču Poček ni bilo«


Prepričan je, da je razrešitev najvišjega poveljnika v vojski nezakonita, ker »ni bilo službenih potreb za njegovo zamenjavo«. Trdi namreč, da je Škerbinc med nočnim streljanjem spoštoval vse predpise in usmeritve generalštaba. Da kršitev na vadišču Poček ob nočnem streljanju ni bilo, je po prepričanju Novaka potrdila tudi načelnica na novinarski konferenci, ko je povedala, da je streljanje bilo izvedeno skladno z dogovorom med obrambnim ministrstvom in občino Postojna.

Med konferenco je tudi citirala določila omenjenega dogovora, da se razen v poletnih mesecih lahko strelja ponoči do deset dni mesečno, brez časovnih omejitev in omejitev kalibra orožja.
 

»Nedopustno, da obrambni minister duhoviči«


Novak je za Večer tudi napovedal, da bodo danes predsedniku vlade Marjanu Šarcu poslali pismo, v katerem bodo zahtevali Erjavčevo opravičilo zaradi njegove izjave, ko se je za Večer vprašal: »Če vojska ne upošteva ukazov ... Ali bodo naslednjič streljali na Postojno?«

Za sindikat vojakov je po Novakovih besedah nedopustno, »da obrambni minister duhoviči o zakonitem delovanju poveljnika sil in se na ta način posmehuje vsem pripadnikom Slovenske vojske«. O izjavi bodo zato obvestili tudi vrhovnega poveljnika Boruta Pahorja s pozivom, naj se do nje opredeli, zahtevali pa bodo tudi nujno sejo odbora DZ za obrambo, je še dejal.

Komentarji: