Slaba banka na državo prenaša pomemben del premoženja

Območje nekdanje ladjedelnice Izola: Upravni odbor DUTB je sprejel odločitev o prekinitvi prodajnega postopka za eno najbolj privlačnih parcel na Obali.
Fotografija: Območje nekdanje ladjedelnice v Izoli je zdaj degradirano; gre za več kot 40.000 kvadratnih metrov zemljišč, za katere so se zanimali različnih investitorji.  FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Območje nekdanje ladjedelnice v Izoli je zdaj degradirano; gre za več kot 40.000 kvadratnih metrov zemljišč, za katere so se zanimali različnih investitorji.  FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Po neuradnih, a zanesljivih informacijah je včeraj upravni odbor DUTB sprejel odločitev, da se strateško pomembne nepremičnine na območju nekdanje ladjedelnice v Izoli ne proda, pač pa prenese v last države. Prav tako se bo v njeno last preneslo več kot 600 umetniški del, večinoma slik.

Slaba banka se je torej odločila prekiniti prodajni proces za več kot 42.000 kvadratnih metrov površin, zazidalnih zemljišč, ob morju.

Po naših informacijah upravni odbor vladi predlaga, da se območje nekdanje ladjedelnice v Izoli prenese v last Republike Slovenije. Zaradi pomembnosti lokacije, kar naj bi bil tudi razlog za prenos, naj bi torej degradirana zemljišča ohranili v državni lasti oziroma jih uredili za potrebe vojske, policije, uprave za zaščito in reševanje, inšpektorata za ribištvo, civilne zaščite in uprave za pomorstvo.

Na tem območju bi tako združili vse, kar je povezano z morjem, pričakujejo pa se tudi nova delovna mesta, pomembna za lokalno skupnost.

Območje je DUTB prodajala za devet milijonov evrov. Območje Ladjedelnica Izola leži neposredno ob morski obali na severovzhodnem delu polotoka v občini Izola, le 500 metrov od starega mestnega jedra Izole. Na zemljišču so trenutno starejši ladjedelniški in industrijski objekti, primerni za rušenje. Zemljišče je lahko dostopno in komunalno opremljeno, lahko preberemo na spletni strani DUTB.

V last države je bil pred kratkim prenesen tudi objekt v Mariboru, kjer bosta prostore dobila upravna enota in urad za demografijo. Nekatere parcele v Ljubljani bodo po naših informacijah prenesene na notranje ministrstvo.

Gre za odločitve, povezane s prenehanjem obstoja slabe banke. Življenjska doba DUTB se namreč izteče konec leta. Zakonodaja določa, da premoženje ter pravice in obveznosti DUTB preidejo na Slovenski državni holding (SDH), pri čemer pravno nasledstvo DUTB podrobneje uredi vlada s podzakonskim aktom po predhodnem poročanju državnemu zboru.

Računsko sodišče je opravilo revizijo, kako so DUTB, ministrstvo za finance in vlada pripravljeni na prenehanje obstoja slabe banke. Vladi so priporočili, naj natančno določi procese prehoda na SDH ali demografski sklad, in med drugim opozorili, da vlada ni vnaprej celovito uredila pravnega nasledstva DUTB ter tudi ni poskrbela za vzpostavitev pogojev za učinkovito upravljanje preostalega premoženja DUTB.

V Izoli presenečeni

»Občina Izola je iz medijev izvedela za prenos zemljišč v lasti DUTB, ki se nahajajo na območju nekdanje ladjedelnice, v državno last. Po dosedanjih planskih dokumentih in tudi na podlagi osnutka občinskega prostorskega načrta je bilo to območje opredeljeno za razvoj turistične dejavnosti in obmorske priobalne javne promenade, zato nas prenos območja na državo v tem oziru preseneča,« so zapisali v kabinetu izolskega župana Danila Markočiča.

Kot  ugotavljajo, jih je ta poteza postavila pred ponovno iskanje programa za to območje, prav tako se bodo morali o tem ponovno izreči občani. Župan se bo po pridobitvi uradnih informacij pogovoril s predstavniki občinskega sveta prihodnji teden. »Gre za strateško pomembno območje naše lokalne skupnosti, zato upamo, da bo država, v kolikor bo ta res nova lastnica območja, prisluhnila tudi našim interesom in željam,« so izpostavili. Izolski župan in notranji minister Aleš Hojs se bosta sicer na to temo podrobneje pogovorila prihodnji petek.

Ne podpira razvoja mesta

»To se mi zdi zelo slabo za Izolo. Poznali smo že razmišljanja, da bi manjši del ladjedelnice namenili za privez vojaškega čolna, kaj takega pa je res presenečenje,« meni Gašper Čehovin, izolski svetnik Liste Mef in Izolani.

»Tega do zdaj niso predvidevali nobeni prostorski načrti za Izolo. Nekdanja ladjedelnica se nahaja tik ob starem mestnem jedru, ki je zavarovano kot spomenik. Tu so bile vselej načrtovane turistične vsebine. Država sicer lahko sprejme državni lokacijski načrt, ki povozi občinske akte, a to se mi zdi precej težko predstavljivo,« pravi Aleksej Skok, izolski podžupan in mestni svetnik SD. Da gre za odločitev, ki ni naklonjena nadaljnjemu razvoju Izole je prepričan tudi Evgenij Komljanec, vodja liste Ponosni na Izolo.

Preberite še:

Komentarji: