Slamnati sadjarji z ljubljanske Male ulice

Na enem naslovu pet družb z navzkrižnim lastništvom, ki ga obvladujeta makedonska državljana. Družbe Domače, Fer-Promet in NIFE 1 stare znanke inšpekcije, a jim ta težko pride do živega.   
Fotografija: Na Mali ulici 8 v Ljubljani je prijavljenih 48 pravnih oseb, pet je (pre)prodajalcev sadja. FOTO: Maja Prijatelj Videmšek
Odpri galerijo
Na Mali ulici 8 v Ljubljani je prijavljenih 48 pravnih oseb, pet je (pre)prodajalcev sadja. FOTO: Maja Prijatelj Videmšek

Šli smo po sledeh informacije uprave za varno hrano, da ima več preprodajalcev sadja na obcestnih stojnicah, pri katerih so inšpektorji ugotovili vrsto kršitev, med drugim zavajanje s poreklom sadja, sedež oziroma poštni nabiralnik na Mali ulici 8 v Ljubljani.

Na tem naslovu v središču prestolnice je starejša dotrajana hiša, popacana z grafiti. Po podatkih baze gvin je na naslovu prijavljenih 48 pravnih oseb. Aktivnih je 23, preostale so izbrisane. Od potencialnih trgovcev s sadjem (dejavnost druga trgovina na drobno zunaj prodajaln, stojnic in tržnic ali trgovina s sadjem v specializiranih prodajalnah s sadjem in zelenjavo) je prijavljenih pet družb. Poštni nabiralnik treh smo našli v veži stavbe. Na njem so na roko načečkana imena več družb, nekatera so prečrtana in k njim so dopisane druge družbe.

Družbi Domače d.o.o. in Fer-Promet imata navzkrižno lastništvo – lastnik podjetja Domače je Fer-Promet in obratno. Prihodke je v lanskem letu prikazal le Fer-promet, in sicer v višini 2.348 evrov. Zastopnik obeh podjetij je Mile Mihajlovski s stalnim bivališčem v Makedoniji – Google Earth na njegovem naslovu v bližini Ohridskega jezera pokaže povsem novo hišo –, na Mali ulici ima le poštni nabiralnik. Do marca 2015 pa je bil zastopnik družb Džumaledin Zendeli.

Poštni nabiralnik z množico (slamnatih) podjetij. FOTO: Maja Prijatelj Videmšek
Poštni nabiralnik z množico (slamnatih) podjetij. FOTO: Maja Prijatelj Videmšek


Vedno korak pred inšpektorji


Inšpektorji za varno hrano so obe podjetji kot prekrškarja izpostavili že leta 2016. V poročilu o opravljenem poostrenem nadzoru na začasnih stojnicah iz istega leta ju navajajo kot tipični primer kršitev z ustanavljanjem novih (slamnatih) podjetij: »Podjetja so ustanovili tuji državljani, registrirana so za krajše obdobje (npr. leto dni), potem pa ustanovijo drugo podjetje, ki se ukvarja z enako dejavnostjo.« Ker imajo v Sloveniji le poštni nabiralnik, odgovorne osebe pa so v drugih državah, tudi zunaj EU, jim ni mogoče uspešno vročiti odločb po zakonu o upravnem postopku in s tem ni mogoče izvršiti odrejenih ukrepov.

Družbi Domače in Fer-Promet letos doslej še nista bili vključeni v postopke nadzora inšpekcije za varno hrano. A dejstvo je, da ima ta zvezane roke. Preprodajalcem ne more priti do živega tudi s prepovedjo prodaje ter zasegom sadja na licu mesta, saj se po odhodu inšpektorjev vrnejo na isto lokacijo in nadaljujejo s kršitvami, ali pa se preselijo drugam.


Zasegi stojnic se bodo nadaljevali


Tudi družba, ki ji je tržna inšpekcija pred dvema dnevoma zasegla nezakonito postavljeno stojnico in sadje ob strunjanskem krožišču, je v lasti podjetja s sedežem na Mali ulici 8. Gre za družbo NIFE 1. Njen lastnik je družba Prodam sadje1, lastnik te je Sveže, trgovina in storitve d.o.o., lastnik slednje pa spet družba NIFE 1.

Prihodke je lani prijavila le družba Sveže, znašali so 19.864 evrov. Direktor vseh družb je Izet Selmani iz Gostivarja v Makedoniji, na poštnem nabiralniku na Mali ulici pa sta le nakracana naslova podjetij Prodam sadje 1 in Sveže. Tudi v primeru NIFE 1 gre torej za družbo, ki je lastnica same sebe, kar je v nasprotju z našo zakonodajo. V registru dejanskih lastnikov ni nobenega od zgoraj navedenih podjetij.

Na Finančni upravi RS (FURS) vzrokov za zaseg zaradi varovanja davčne tajnosti niso komentirali. A so namignili, da opravljanje dejavnosti prepovedo ter stojnico in prodajne artikle zasežejo le, »če zavezanec kontinuirano krši zakone in druge predpise, če nobeni drugi ukrepi niso več učinkoviti in če je to nujno zaradi preprečitve nadaljnjih kršitev«. Največ nepravilnosti pri nadzorih v njihovi pristojnosti je s področja zaposlovanja na črno, dela na črno in neizdajanja računov iz vezane knjige računov. FURS bo v prihodnosti nadaljeval s poostrenimi nadzori začasnih stojnic s sadjem.

Kršitve na stojnici ob strunjanskem krožišču so odkrili tudi Inšpektorji uprave za varno hrano, nanašali so se na neskladja glede registracije, higiene, označevanja in sledljivosti.  
 

Komentarji: