Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Slovenija ni prejela uradne zavrnitve soglasja o izvedbi EU-volitev v BiH

Na zunanjem ministrstvu poudarjajo, da pričakujejo, da uradne zavrnitve ne bo, saj bi bila v izrecnem nasprotju z evropsko usmeritvijo BiH.
Evropske volitve bodo 9. junija. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Evropske volitve bodo 9. junija. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Ni. Go.
30. 5. 2024 | 13:15
30. 5. 2024 | 13:38
1:58

Zunanje ministrstvo se je odzvalo na poročanje medijev, da naj bi ministri iz vrst entitete Republike Srbske na svetu ministrov BiH na njihovi torkovi seji Sloveniji in še nekaterim drugim državam članicam EU blokirali izvedbo evropskih volitev na njihovih veleposlaništvih v Sarajevu. Svet ministrov predloga domnevno ni podprl zaradi podpore omenjenih držav resoluciji ZN o genocidu v Srebrenici.

»Slovenija uradnega obvestila o zavrnitvi soglasja za izvedbo volitev na slovenskem diplomatsko-konzularnem predstavništvu v BiH doslej ni prejela,« so poudarili v sporočilu za javnost. Zavrnitev soglasja bi bila v izrecnem nasprotju z evropsko usmeritvijo Bosne in Hercegovine in ustaljeno prakso vzajemnosti za izvajanje volitev, zato pričakujejo, da se to ne bo zgodilo.

Da država, ki je prav pred kratkim dobila zeleno luč za začetek pristopnih pogajanj za članstvo v EU, politizira vprašanje, kot je izvedba evropskih volitev držav članic Evropske unije, je nesprejemljivo, zatrjujejo na ministrstvu.

Pri tem dodajajo, da bo Slovenija Bosno in Hercegovino tako kot doslej še naprej podpirala na njeni evropski poti, »ob pogoju, da bo ta spoštovala temeljne vrednote EU«. »Slovenija tudi pričakuje, da si bodo za vztrajanje na evropski poti prizadevali vsi politični odločevalci v BiH,« so še zapisali.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine