Gasilci zaradi močnega vetra, dežja in sneženja intervenirali v 26 občinah

Posredovali so zaradi podrtih dreves, telekomunikacijskih in elektro drogov, odkritih streh, sneženja in padavin, zaradi katerih so prečrpavali vodo.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen/Delo

Popoldne se je prek Slovenije pomikal pas padavin z ohladitvijo in severnim vetrom, marsikje, tudi v Ljubljani, so poročali o sneženju. Ponekod je padala tudi sodra. Jutri bo sončno s posameznimi popoldanskimi plohami, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Popoldne se je od severa proti jugu pomikal pas padavin z okrepljenim severnim vetrom in izrazito ohladitvijo. Sprva so bile vmes tudi posamezne nevihte. Meja sneženja se je spuščala. Proti večeru bodo padavine na severu že ponehale. Na Primorskem je zapihala zmerna do močna burja.

Uprava za zaščito in reševanje je ob 18. uri poročala o vrsti nevšečnosti, ki so jih povzročili hladna fronta in z njo močan veter, dež in sneženje. Zabeležili so 43 intervencij v 26 občinah, skupaj je bilo aktiviranih 24 prostovoljnih gasilskih društev in štiri poklicne enote. Gasilci so posredovali zaradi podrtih dreves na voziščih, elektro drogov, odkritih streh, podrtih drogov telekomunikacij ter zaradi sneženja in padavin, zaradi katerih so morali prečrpavati meteorno vodo iz objektov. V Kranju in Jezerskem sta zaradi snežnih razmer osebni vozili zdrsnili z vozišča.

Drevesa so se podrla v občinah Brežice, Cerkno, Dobrna, Koper, Krško, Novo mesto, Podčetrtek, Radeče, Rogaška Slatina, Sevnica in drugod.

V Šentilju pod Turjakom v občini Mislinja se je drevo podrlo na streho taborniške koče, v Piranu so gasilce poklicali na pomoč, da so odstranili drevo, ki se je nagnilo na balkon stanovanjskega objekta. V naselju Sveti Anton na Pohorju v občini Radlje ob Dravi je močan veter podrl telekomunikacijski drog.

V Hrastniku so gasilci iz skladišča ene od prodajaln izčrpali meteorno vodo in očistili odtočni jašek, skupaj z pogodbenimi izvajalci so si ogledali tudi poškodbe na strehi enega od stanovanjskih objektov. Na strehi telovadnice osnovne šole na Javorniku v občini Ravne na Koroškem so s folijo prekrili poškodovano svetlobno kupolo.

Na prelazih Predel, Vršič, Jezerski vrh in Ljubelj so po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste obvezne verige, na prelazu Korensko sedlo pa zimska oprema. Zimske pnevmatike so tudi sicer obvezne povsod, kjer sneži.

Ponoči bodo padavine povsod ponehale

V prvem delu noči bodo padavine povsod ponehale, burja na Primorskem se bo polegla. Do jutra se bo zjasnilo. Jutranje temperature bodo od -1 do 3, v Gornjesavski dolini do -5 stopinj Celzija.

V nedeljo dopoldne bo precej jasno, čez dan bodo nastajali kopasti oblaki, popoldne v notranjosti posamezne kratkotrajne plohe. Predvsem na Štajerskem in v Prekmurju bo pihal severni veter. Najvišje dnevne temperature bodo na severozahodu okoli 8, drugod od 10 do 15 stopinj Celzija.

Obeti: V ponedeljek in torek bo sončno. Zjutraj bo hladno, čez dan pa bo postopno topleje. Oba dneva bo pihal jugozahodni veter.

Vremenska slika: Hladna fronta je dosegla Slovenijo in bo popoldne prešla naše kraje. Za njo se bo od zahoda krepilo območje visokega zračnega tlaka, k nam bo od severa dotekal hladnejši zrak.

Komentarji: