Sojenje Janši preloženo

Ko so tožnice izločile porotnico iz SDS, je Matoz zahteval izločitev sodnice in nove porotnice
Fotografija: Janez Janša in zagovornik Franci Matoz odhajata s celjskega sodišča. FOTO: Brane Piano
Odpri galerijo
Janez Janša in zagovornik Franci Matoz odhajata s celjskega sodišča. FOTO: Brane Piano

Ponedeljek, 12.50
 
Celje – Če začasna predsednica celjskega okrožnega sodišča Petra Giacomelli ne bi izločila sodnice Barbare Žumer-Kunc in porotnice Simone Zorko, se bo sojenje v kazenski zadevi zaradi Janševe razžalitve novinarke Eugenije Carl in urednice na TVS Mojce Šetinc Pašek nadaljevalo 29. oktobra. Če ju bo izločila, pa bo morala zadevo dodeliti drugemu sodniku, ta bo moral spis proučiti in obravnave še ne bo tako kmalu.
 
Sodnica je potem, ko je dopoldan sojenje začela in takoj prekinila zaradi zahteve zastopnika novinark, odvetnika Tomaža Bajca po izločitvi porotnice Ike Plevnik kot članice SDS, katere predsednik je Janez (Ivan) Janša, prejela sklep začasne predsednice sodišča, da Plevnikovo izloči in namesto nje ob že prej postavljenem porotniku Janku Pogorelčniku imenuje za novo porotnico Simono Zorko.
 
Na zahtevo Janševega zagovornika Francija Matoza mu je preklo sodnice Giacomellijeva dostavila tudi zapisnike o delitvi dela za maj 2017 in spremembo delitve dela. Šlo je za to, da je bil predobravnavni narok proti Janši, kjer krivde ni priznal, že aprila 2017, vodila pa ga je sodnica Ingrid Lešnik. Matoz je danes izrazil dvom, da je bil primer Žumer-Kunčevi dodeljen v skladu s sodnim redom, za novo porotnico pa, da mora obramba imeti možnost preveriti, če je bila postavljena skladno s sodnim redom in pravilnikom.
 
»Ker obramba te možnosti ni imela, je prisiljena zahtevati izločitev predsednice senata in nove porotnice, saj obstaja dvom o njuni nepristranskosti,« je dejal Matoz.
 
Bajec je temu nasprotoval, saj da gre za ne dovolj utemeljene sume z namenom zavlačevanja in spodkopavanja avtoritete sodišča.
 
Sodnica Žumer-Kunčeva je po posvetu s porotnikoma dejala, da ne ocenjuje, da gre za zavlačevanje, saj ima zagovornik pravico preveriti način imenovanja porotnice. Nadaljevanje je želela sklicati še danes, a ker drugi porotnik takrat več ne bi imel časa, je nadaljevanje sklicala za 29. oktober. Seveda v primeru, da je predsednica sodišče iz primera ne bo izločila.

Spomnimo, da je Janša marca 2016 tvitnil: »Na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C in Mojce PŠ. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov. #ZvodnikMilan.«
 
Obe novinarki sta že dobili odškodninsko tožbo proti Janši na prvi stopnji, razsodbi pa še nista pravnomočni, saj mora o njima zaradi pritožb odločiti še višje sodišče. To je že zavrnilo pritožbi, da velenjsko okrajno sodišče ne bi smelo izdati zamudnih sodb, zdaj pa mora odločiti še po sami vsebini civilnih sodb v prid obeh novinark proti Janši.
 
Ponedeljek, 10.15

Sodnica celjskega okrožnega sodišča Barbara Žumer-Kunc je začela in hitro prekinila začetek glavne obravnave v kazenski zadevi proti Janezu Janši zaradi razžalitve novinarke in urednice TV Slovenija Eugenije Carl in Mojce Pašek Šetinc. Obravnave ni mogla začeti, ker se v tričlanskem senatu ni zglasila porotnica Ika Plevnik. Ko so jo poklicali in je prišla, pa se je izkazalo, da je članica SDS, stranke, katere predsednik je obtoženi.
 
Odvetnika Stojana Zdolška, zastopnika Carlove in Pašek Šetinčeve, ki je sprožil kazenski pregon Janeza (Ivana) Janše, je danes na sodišču nadomeščal odvetnik Tomaž Bajec. Ko je predsednica senata predstavila oba sodnika porotnika, je Iko Plevnik vprašal, ali je članica SDS, ta pa je to potrdila. Bajec je v nadaljevanju, tudi zato, ker je Plevnikova na letošnjih državnozborskih volitvah bila predstavnica za stike z javnostjo kandidata Vinka Gorenaka iz SDS, predlagal, da jo sodišče izloči in imenuje drugega porotnika zaradi dvoma o njeni nepristranosti.
 
Žumer-Kunčeva je obravnavo prekinila, saj mora o tej zahtevi odločiti začasna vodja sodišča Petra Giacomelli. Ker je na današnji dan tudi Janšev zagovornik Franci Matoz po lastni izjavi zahteval vpogled v zapisnik o določitvi sodnice oziroma sodnikov porotnikov, o čemer prav tako odloča predsednica sodišča, je bilo sojenje prekinjeno.

Preberite še:

Komentarji: