Sredi Kopra padla stara drevesa

Sečnjo je naročilo ljubljansko podjetje SPL v imenu etažnih lastnikov poslovne zgradbe nasproti koprske dvorane Bonifika.
Fotografija: Odžagane krošnje pred koprsko poslovno stavbo. FOTO: Boris Šuligoj/Delo
Odpri galerijo
Odžagane krošnje pred koprsko poslovno stavbo. FOTO: Boris Šuligoj/Delo

Ob ograji, ki ločuje zasebno parkirišče (pred banko Unicredit) od tistega pred banko Intesa Sanpaolo (nekdanjo Banko Koper), je danes padlo sedem starih dreves (spadajo v družino cipres). Razlog ni bil v tem, da so bila drevesa bolna, pač pa, da njihove korenine posegajo v območje kanalizacijskega omrežja pod poslovno stavbo na Pristaniški 12 v Kopru. Sečnjo so opravili delavci Marjetice Koper po naročilu podjetja SPL, ki je upravljavec stavbe.

»Šlo je za odločitev etažnih lastnikov,« nam je pojasnil Stane Kumše, predstavnik SPL. »Razlog za odstranitev dreves so poškodbe in zamašitve kanalizacije, vključno z drenažo in kanalizacijskim črpališčem. Pred časom so bili namreč prostori v stavbi poplavljeni ravno zato, ker sistem odvajanja meteorne kanalizacije ni deloval. Zaradi obsega škode in potencialnih nadaljnjih težav bi tako stanje lahko ogrozilo uporabo stavbe,« je navedel. Dodal je še, da se popolnoma zavedajo pomembnosti ohranjanja zelenja v urbanih okoljih. »Naše podjetje nima namena le reševati problema, temveč tudi sprožiti korake k nadomestitvi ozelenitve. Lastnikom stavbe bomo predlagali alternativne možnosti za ozelenitev na pripadajočem zemljišču, in sicer s posaditvijo okolju prijaznejših dreves ali rastlin, ki ne bodo ogrožale infrastrukturnega sistema stavbe,« je napovedal.

Lanski protest ni obvaroval dreves

»Drevesa in zelena okolica ne zadevajo le lastnikov zemljišč, pač pa tudi druge prebivalce Kopra, saj vplivajo na našo kakovost bivanja,« meni Jadran Čalija, predsednik sveta Krajevne skupnosti Koper Center. Sam je s skupino aktivistov protestiral tudi ob lanskem žaganju starih dreves na Grafistovem gradbišču za novo stanovanjsko sosesko Levji grad, nasproti koprske bančne stolpnice. Tedaj so pozvali koprsko občino in vse ustanove ter nadzorne organe, ki odločajo o uporabi prostora, da preprečijo odstranitev dreves. »Mesto, predvsem pa njegovo historično jedro, ne more biti razumljeno, predvsem pa obravnavano kot izključno tržno blago,« je tedaj izpostavil, vendar s svojim pozivom za ohranitev dreves ni bil uspešen. So pa pri Grafistu obljubili nadomestno sajenje dreves. Za presojo o upravičenosti sečnje je sicer pristojna Medobčinska inšpekcija Istre.

Preberite še:

Komentarji: