STA ima sredstev za izplačilo plač le še za en mesec

UKOM postavlja vedno nove pogoje, ki nimajo nič skupnega z obveznostmi, ki izhajajo iz zakona o STA, opozarjajo na agenciji.
Fotografija: Predsednica Evropske komisije je že pred dvema mesecema izrazila pričakovanje, da bo Slovenija našla hitro rešitev problema financiranja STA. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Predsednica Evropske komisije je že pred dvema mesecema izrazila pričakovanje, da bo Slovenija našla hitro rešitev problema financiranja STA. FOTO: Jure Eržen/Delo

Slovenska tiskovna agencija (STA) že 243 dni opravlja javno službo brez plačila zanjo s strani vlade RS. Da so v izjemno težki finančni situaciji, so znova opozorili danes in apelirali na domačo politiko in voditelje institucij Evropske unije, naj končno ukrepajo. 

Izteka se osmi mesec, ko kljub prizadevanjem STA za sprostitev financiranja javne službe in dejstvu, da jo neprekinjeno in v polnem obsegu tudi opravljamo, denarja še vedno ni. Finančne razmere so resne, so zapisali v sporočilu za javnost. Sredstev za izplačilo plač in drugih obveznosti imajo le še za en mesec, že v začetku oktobra pa bi lahko bili pahnjeni v nelikvidnost.

Na resnost položaja so organi zaposlenih – Svet delavcev STA, Zastopstvo Uredništva STA, Uredniški kolegij STA in Sindikat novinarjev STA – v pismu opozorili predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela in predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija.

image_alt
Verčič: Kar se je gradilo 30 let, je mogoče podreti v nekaj tednih


Izpostavljajo, da sta minila že dva meseca od začetka predsedovanja Slovenije Svetu EU, ko je predsednica Evropske komisije von der Leynova izrazila pričakovanje, da bo Slovenija našla hitro rešitev problema financiranja STA, predstavniki slovenske vlade pa so obljubljali, da bo to vprašanje kmalu rešeno.

Zgodilo pa se ni nič, opozarjajo zaposleni na STA, razen novih neutemeljenih napadov na verodostojnost poročanja Slovenske tiskovne agencije. Vladni urad za komuniciranje postavlja nove in nove pogoje, ki nimajo nič skupnega z obveznostmi, ki izhajajo iz zakona o STA kot krovnega in za opravljanje javne službe obveščanja ključnega dokumenta, dodajajo pri STA.

Vodstvo STA je o razmerah obvestilo tudi predsednike republike Slovenije, Državnega zbora RS, Državnega sveta RS in Vlade RS. »Odločevalce v državi STA prosi za podporo našemu vnovičnemu pozivu vladi, naj nemudoma in brez pogojevanj zagotovi sredstva za delovanje STA.« Na STA so sicer tudi z današnjim dopisom vnovič predlagali pogovore.

Preberite še:

Komentarji: