Število hospitaliziranih bi lahko postopoma upadalo po 4. novembru

Na intenzivni negi bi glede na projekcijo IJS lahko počasen upad zabeležili nekaj kasneje, po 10. novembru.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic/Delo

Če bodo ukrepi za omejevanje novega koronavirusa s 16. oktobra delno učinkovali, ukrepi z 20. oktobra pa polno in bodo uspeli zaustaviti širjenje epidemije, bi po projekciji Instituta Jožef Stefan (IJS) število hospitaliziranih počasi upadalo po 4. novembru, na intenzivni negi bi počasen upad beležili po 10. novembru.

Kot so zapisali v zadnji projekciji širjenja covida-19 v Sloveniji, se ob optimistični predpostavki učinkovanja ukrepov in zmanjšanja reprodukcijskega števila pod 0,9, nakazuje, da bi lahko bilo 4. novembra na zdravljenju v bolnišnicah 793 bolnikov s covidom-19, potem bi sledil počasen upad.

image_alt
Velike kadrovske težave v bolnišnicah in domovih za starejše

 

Na intenzivni negi vrh 10. novembra z 211 bolniki


Maksimalno število bolnikov na intenzivni negi, in sicer 211, bi dosegli 10. novembra. Pri tem na IJS opozarjajo, da bolj kot bodo ukrepi s 16. oktobra učinkovali, nižje bodo te maksimalne številke, kar bomo lahko spremljali v naslednjih dneh.

IJS sicer v svojih projekcijah do nadaljnjega ne bo več podajal reprodukcijskega števila, saj ga, kot so zapisali, zaradi prehoda na nov režim testiranja ne bo možno verodostojno izračunati na osnovi dnevnega števila pozitivnih testov. Grobo ocenjeno reprodukcijsko število na podlagi števila hospitaliziranih je približno 2, podvojitveni čas pa približno sedem dni.
 

Doslej se je okužilo okoli sedem odstotkov prebivalcev


Sicer pa se je po njihovi oceni v prvem valu okužil približno odstotek prebivalstva, kar pomeni približno vsak 100. prebivalec. Na vrhuncu je bil delež kužnih približno 0,35 odstotka prebivalstva oziroma vsak 300. prebivalec.

V drugem valu se je do zdaj okužilo približno šest odstotkov prebivalstva, kar pomeni približno vsak 17. prebivalec. Trenutno je delež kužnih približno štiri odstotke prebivalstva, kar pomeni približno vsak 25. prebivalec, in hitro raste. Do zdaj se je v obeh valovih skupaj okužilo približno sedem odstotkov prebivalstva, kar pomeni približno vsak 14. prebivalec.

Komentarji: