Tonin: Slovenska stran je vedela, da Hrvatje prisluškujejo

Prvak NSi Matej Tonin je po razkritju v medijih v zvezi z arbitražno prisluškovalno afero pričakoval odstop zunanjega ministra Karla Erjavca.
Fotografija: Matej Tonin je prepričan, da je Erjavec odgovoren za propadlo arbitražo o meji s Hrvaško. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Matej Tonin je prepričan, da je Erjavec odgovoren za propadlo arbitražo o meji s Hrvaško. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljubljana – »Včerajšnje objave in dokumenti kažejo, da je bila arbitraža sabotirana,« je dejal Tonin, ki je napovedal ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije o arbitraži v prihodnjem mandatu. Iz dokumentov je jasno razvidno, da je slovenska stran vedela, da Hrvati prisluškujejo. »In prav neverjetno je, da se je v te prisluhe ujela vodja projektne skupine Simona Drenik, ki je natančno vedela, da nam Hrvati lahko prisluškujejo,« je o prisluškovanju Drenikovi in slovenskemu arbitru Jerneju Sekolcu dejal Tonin.

Prepričan je, da Drenikova tega ni naredila namenoma, ampak je to naredila zato, ker je imela zagotovila pristojnih na zunanjem ministrstvu, da je uporaba telefonskega aparata, ki ga je uporabljala v komunikaciji, varna. Tonin je poudaril, da je Erjavec objektivno in subjektivno odgovoren za propadlo arbitražo o meji med Slovenijo in Hrvaško. »Za polom pri arbitraži nima popolnoma nobene pravice, da se skriva za uradniki, ampak bi moral politično odgovornost po zgledu politične kulture v zahodnoevropskih državah prevzeti sam,« je prepričan.

Tonin je menil, da je bila končna razsodba arbitražnega sodišča izjemno ugodna za Hrvaško, Slovenija pa je na kopnem izgubila praktično vse razen Mirišča, na morju pa je izgubila petino Piranskega zaliva in stik z odprtim morjem, kar po njegovem mnenju pomeni, da je rešitev na morju celo slabša od sporazuma Drnovšek-Račan. »Hrvaška je dosegla praktično vse svoje strateške cilje, Slovenija nobenega,« je dejal.

Karl Erjavec zavrača Toninone očitke.
Karl Erjavec zavrača Toninone očitke.


»Naša zgodovinska dolžnost je, da raziščemo, zakaj smo izgubili del slovenskega ozemlja. Nikoli si ne bi odpustil, če ne bi storil vsega, da bi resnici vendarle prišli do dna,« je poudaril Tonin in napovedal, da bo poslanska skupina NSi v prihodnjem mandatu predlagala ustanovitev posebne parlamentarne preiskovalne komisije, ki se bo ukvarjala z arbitražo. »Na tej komisiji bomo imeli možnost, da obravnavamo zaupne, odprte dokumente, predvsem pa da na pričanje povabimo ključne ljudi, ki so bili v te procese vpleteni, začenši z Erjavcem, Drenikovo in ostalimi,« je napovedal.

Na Erjavčeve pozive, naj ga zaradi afere prijavi pristojnim organom, Tonin odgovarja, da gre za preusmerjanje pozornosti. »Z javnim pozivanjem k razkritju tajnih dokumentov me poskuša ujeti v past, da bi bil kazensko preganjan zaradi nepooblaščenega razkrivanja tajnih dokumentov,« je dejal.

Komentarji: