Tožilci predlagajo vložitev tožbe proti vladi

Tako se je oglasil danes glede neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev državnotožilski svet. Opozorila pred erozijo prava.
Fotografija: Predsednica Državnotožilskega sveta Tamara Gregorčič je po današnji seji v zvezi s problematiko postopka imenovanja dveh evropskih delegiranih tožilcev povedala, da s spornim sklepom vlade še niso uradno seznanjeni, a so se odločili, da bodo državnemu odvetništvu predlagali vložitev tožbe. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Predsednica Državnotožilskega sveta Tamara Gregorčič je po današnji seji v zvezi s problematiko postopka imenovanja dveh evropskih delegiranih tožilcev povedala, da s spornim sklepom vlade še niso uradno seznanjeni, a so se odločili, da bodo državnemu odvetništvu predlagali vložitev tožbe. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Državna tožilca, ki ju Janez Janša nikakor ne želi videti na mestu delegiranih evropskih tožilcev, še nista razkrila, ali bosta šla v upravni spor zaradi sklepa vlade, ki je prekinil postopek njunega imenovanja. 

Pravni interes za izpodbijanje odločitve vlade imata tožilca Matej Oštir in Tanja Frank Eler. Kot smo pisali, imata po ocenah pravnih strokovnjakov tudi precejšnje možnosti za zmago.

Pritiski nanju glede te odločitve bodo seveda izjemni, je ocenil Aleš Zalar, nekdanji pravosodni minister, a v tem primeru gre po njegovem mnenju za več kot osebni interes in kariero. »Gre za pravno državo,« je poudaril.

image_alt
Saša Zagorc: To je pravno huliganstvo


Po oceni nekdanjega pravosodnega ministra, pa lahko zgodbo po nezakonitem sklepu vlade nadaljuje tudi državnotožilski svet.



Predsednica Državnotožilskega sveta Tamara Gregorčič je po današnji seji v zvezi s problematiko postopka imenovanja dveh evropskih delegiranih tožilcev povedala, da s spornim sklepom vlade še niso uradno seznanjeni. So se pa odločili, da bodo državnemu odvetništvu predlagali vložitev tožbe.

EU sredstva Foto Suzana Kos
EU sredstva Foto Suzana Kos


Slovenija kandidatov za delegirane tožilce, ki bi v okviru Evropskega javnega tožilstva – to je začelo delovati danes – preganjali goljufije na račun evropskih sredstev, (še) ni predlagala. Vlada se je, kot smo poročali, minuli četrtek namreč po več mesecih zavlačevanja odločila, da se razpis za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev ponovi, ker da Državnotožilski svet ni oblikoval dovolj velike liste kandidatov; po mnenju vlade bi moral predstaviti najmanj šest kandidatov.

Državnotožilski svet bo zaradi nezakonitega ravnanja vlade v postopku imenovanja dveh evropskih delegiranih tožilcev državnemu odvetništvu torej predlagal vložitev tožbe zaradi kršitve zakona v škodo javnega interesa. 

Vprašanje sicer je, ali se bo odvetništvo za to odločilo, saj bi bilo v tem postopku proti vladi zaradi svojega statusa na nek način v konfliktu interesov.

"Odvetništvo še ni sprejelo nobene odločitve in tudi ni prejelo še nobene pobude za vložitev tožbe zoper domnevno kršitev zakona v škodo javnega interesa," so nam sporočili.

Aleš Zalar, nekdanji pravosodni minister pa ob tem ocenjuje, da bi šlo za nevarno erozijo prava, če bi državno odvetništvo odločitev o vložitvi tožbe zoper sklep vlade, tehtalo pod neposrednim ali posrednim pritiskom vlade ali celo pod pretnjo z razrešitvijo kogarkoli znotraj državnega odvetništva.



Državnotožilski svet je sicer znova poudaril, da je bil postopek oblikovanja predloga izveden skladno s predpisi, izbira kandidatov pa je temeljila na presoji njihove strokovnosti. Državnotožilski svet bo predlagal tudi vložitev zahteve za začasno zadržanje objave novega javnega poziva, ki jo je vlada naložila ministrstvu za pravosodje.

Preberite še:

Komentarji: