Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Trinajst ukrajinskih sirot za zdaj ostaja v Slavini

Selitev k ukrajinskim družinam je še vedno edini način, da se ti otroci vrnejo v Ukrajino.
Ukrajinske sirote. Slavina pri Postojni, januar 2024. FOTO: Blaž Samec/Delo
Ukrajinske sirote. Slavina pri Postojni, januar 2024. FOTO: Blaž Samec/Delo
STA
19. 6. 2024 | 13:57
19. 6. 2024 | 14:02
2:52

Ukrajinske sirote, ki so že od maja 2022 nastanjene v Slavini pri Postojni, se v tem mesecu ne bodo vrnile v Ukrajino, kot je bilo predvideno ob začetku tega leta. Več o tem, kdaj naj bi se to zgodilo, v uradu vlade za oskrbo in integracijo migrantov še ne vedo.

image_alt
Rusi se hvalijo z ugrabljenimi otroki

Trenutno je v Slavini nastanjenih še 13 ukrajinskih sirot, ki so maja 2022 prišle iz luganske sirotišnice. Prav ta konec tedna sta se v Ukrajino vrnila dva otroka. Kot je za STA potrdila koordinatorica projekta nastanitve ukrajinskih otrok Cvetka Kernel, pa sta oba otroka odšla v rejniško družino. Kot je še poudarila, je selitev k ukrajinski družini še vedno edini način, da se ti otroci vrnejo v Ukrajino.

Dolgi postopki za posvojitev in rejništvo

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo

V uradu vlade za oskrbo in integracijo migrantov so za STA na začetku junija potrdili, da nimajo informacije o tem, da bi se otroci predčasno vrnili v Ukrajino. Ob tem je Kernelova dodala še, da je vrnitev 13 otrok v njihovo domovino odvisna od tega, ali bodo postopki za posvojitev in rejništvo otrok lahko ustrezno dokončani ali pa se bodo ukrajinske oblasti dokončno odločile, da otroke odpeljejo nazaj. Kot je še dodala, se ji ne zdi možno, da bi v poletnih mesecih že odšli vsi otroci. Prav tako ocenjuje, da do konca junija Slovenije ne bo zapustil noben otrok več.

Na začetku letošnjega leta so namreč luganske oblasti želele, da bi se sirote vrnile v Ukrajino, za ta namen pa so v sirotišnico preuredili prazno stanovanjsko hišo v regiji Zakarpatje. Temu so močno nasprotovali vsi, ki so v Sloveniji vpleteni v ta projekt. Ob tem so izpostavili, da imajo otroci v Slavini ustrezno oskrbo in podporo, predvsem pa je okolje v Sloveniji trenutno varnejše in bolj spodbudno od tistega v Ukrajini, kjer še vedno divja vojna.

Poleg tega je Kernelova že takrat poudarila, da bi imeli v Ukrajini otroci na voljo zgolj osnovno medicinsko oskrbo, nihče pa se ne bo ukvarjal z njihovim celovitim razvojem, medtem pa v Sloveniji uživajo zdravo, varno in prijetno bivanjsko okolje ter hodijo v vrtec oz. šolo. Prav tako imajo dostop do specialističnih in razvojnih ambulant, vsi pa so se tudi naučili govoriti slovensko.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine