Učenci devetih razredov še zadnjič v šolskih klopeh

Letos osnovno šolo končuje 17.085 devetošolcev.
Fotografija: Za devetošolce se zaključuje šola. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Za devetošolce se zaključuje šola. FOTO: Shutterstock

Ljubljana - Učenci 9. razredov bodo danes še zadnjič sedli v osnovnošolske klopi, zanje je namreč konec pouka. Danes bodo prejeli tudi zaključna spričevala. Na nekaterih šolah se bodo poslovili od šole zvečer z valeto in zadnjim druženjem. V posameznih šolah so imeli valeto že v četrtek zvečer. Za vse ostale razrede se bo pouk končal v petek, 22. junija.

Za tiste učence 9. razredov, ki pri katerem od predmetov niso bili uspešni, se že v ponedeljek začenjajo popravni izpiti, ki bodo trajali do 2. julija. Če učenci ne bodo uspešni, bodo imeli na voljo še drugi rok, ki se bo začel 20. in zaključil 31. avgusta.

Tisti, ki bodo nadaljevali šolanje, to pa so podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport praktično vsi, bodo morali dokazila o izpolnjevanju vpisnih pogojev na šolo posredovati praviloma do torka. Učenci, ki bodo do takrat izpolnjevali vse vpisne pogoje in bodo izbrani v prvem krogu izbirnega postopka, bodo tudi vpisani.



Drugi bodo seznanjeni s prostimi vpisnimi mesti, na katera bodo lahko kandidirali v drugem krogu izbirnega postopka. Če bodo razvrščeni na šolo, na kateri so oddali prijavnico, se bodo tam tudi vpisali. Če pa bodo razvrščeni na drugo šolo, bodo svojo prijavnico in dokumente morali dvigniti ter jih prenesti in se vpisati.

Prvotno je bilo v vseh srednješolskih programih za šolsko leto 2018/2019 skupaj razpisanih 23.644 vpisnih mest, a je ministrstvo zaradi zmanjšanega zanimanja kandidatov na nekaterih programih obseg razpisanih mest zmanjšalo. Tako je na voljo 22.892 razpisanih mest. Po zadnjih podatkih, ki jih je javnosti posredovalo ministrstvo konec maja, je na mesta, ki so na voljo, prijavljenih 18.175 kandidatov.

Srednje šole bodo sprejemale prijave oz. vpisovale, dokler bodo imele prosta mesta, vendar najdlje do 31. avgusta.

Komentarji: