Umirja se, ne umirja se, umirja se

Kaj nam o dinamiki epidemije covida-19 povedo podatki?
Fotografija: Predstavniki stroke pravijo, da vrh epidemije še ni dosežen. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Predstavniki stroke pravijo, da vrh epidemije še ni dosežen. FOTO: Leon Vidic/Delo

Vladni govornik za covid-19 Jelko Kacin je prejšnji teden nekajkrat nastopil z optimistično interpretacijo, da se epidemija umirja. Predstavniki stroke so bolj zadržani od vladnega govornika. Dr. Mateja Logar z infekcijske klinike, sicer tudi docentka na katedri za infekcijske bolezni in epidemiologijo ljubljanske medicinske fakultete, pravi, da vrh še ni dosežen.

Med testiranji, opravljenimi v soboto, je bilo potrjenih 920 novih primerov. Prejšnjo soboto, za primerjavo, je bilo število potrjenih primerov nižje, pozitivnih je bilo 890 oseb. Res pa je tudi, da je bilo dve soboti nazaj pozitivnih več kot 1700 oseb. Absolutne številke potrjenih pozitivnih testov (uporabljamo podatke spletne strani covid-19.sledilnik.org) kažejo, da je bilo največ pozitivnih testov v torek, 27. oktobra. Vendar je epidemija, če kot kriterij uporabimo število dnevno zabeleženih pozitivnih testov, drugi vrh dosegla v torek, 10. novembra, ko je bilo evidentiranih 2220 pozitivnih. Na koncu oktobra je bilo na vrhuncu 400 več primerov na dan kot 10. novembra.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo


Regija, enota opazovanja


Največ aktivnih primerov je bilo 3. novembra, 23.435. Podatek za soboto pravi, da je aktivnih primerov 19.381. Ti številki omogočata oceno, da se je epidemija v resnici nekoliko umirila.

Če pa gledamo regionalno sliko, ta ne vzbuja tolikšnega optimizma. Število aktivnih primerov se je sicer občutno zmanjšalo na Gorenjskem, nekoliko manj v osrednji Sloveniji. Hkrati se je število aktivnih občutno povečalo v pomurski regiji, povečuje se v Podravju, prav tako v primorsko-notranjski regiji. Ostale regije pa so bolj ali manj tam, kjer so bile pred dvema tednoma. Povedano drugače in z nekoliko nenavadnimi geografskimi koordinatami: epidemija se umirja na ozemlju ljubljanske nadškofije. Intenzivnejša pa je na severovzhodu (Pomurje, Podravje) in v primorsko-notranjski regiji. Ker je od 16. oktobra dovoljeno le gibanje znotraj statistične regije, je regija tudi najbolj primerna enota za opazovanje.

Pri oceni, ali se epidemija umirja ali ne, je pomemben še en element. Kaj sploh je kriterij? Najbolj tragičen kriterij je število umrlih. Število umrlih minuli teden je bilo absolutno najvišje do zdaj. Od zaznave, da je oseba okužena s koronavirusom, do smrti mine nekaj časa. Ob začetku drugega vala smo se ob pogledu na vzpenjajoče se krivulje tolažili, da je število okuženih sicer višje od spomladanskih številk, hkrati pa se je zdelo, da je število smrtnih žrtev jeseni nižje. Šlo je za optično prevaro. Ljudje umirajo z zamikom.

Preberite še:

Komentarji: