Umrl je ugledni znanstvenik s Kemijskega inštituta Gregor Mali

Bil je eden najbolj prepoznavnih znanstvenikov na področju NMR raziskav poroznih materialov v svetu, so zapisali v Kemijskem inštitutu v Ljubljani.
Fotografija: Raziskovalna področja, ki jim je v svoji znanstveni karieri dr. Gregor Mali posvetil največ pozornosti, so bila razvoj novih poroznih katalizatorjev in adsorbentov za okoljske in energijske aplikacije ter razvoj baterij. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Raziskovalna področja, ki jim je v svoji znanstveni karieri dr. Gregor Mali posvetil največ pozornosti, so bila razvoj novih poroznih katalizatorjev in adsorbentov za okoljske in energijske aplikacije ter razvoj baterij. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Poslovil se je ugledni raziskovalec dr. Gregor Mali, sodelavec Kemijskega inštituta v Ljubljani. Deloval je na tamkajšnjem Odseku za anorgansko kemijo in tehnologijo, sicer pa bil mdr. prejemnik Preglove nagrade in Zoisovega priznanja leta 2017. Umrl je v 53. letu starosti.

image_alt
Od radovednosti do novega zaslona

»Po boju s hudo boleznijo nas je zapustil dragi sodelavec, prijatelj in vrhunski raziskovalec prof. dr. Gregor Mali. Svojo izjemno znanstveno pot je začel na Kemijskem inštitutu leta 1997, kjer je deloval vse do svoje mnogo prezgodnje smrti. Cenjenega sodelavca bomo ohranili v trajnem spominu,« so zapisali na Kemijskem inštitutu.

Njegovo raziskovalno delo je bilo posvečeno razvoju in uporabi metod jedrske magnetne resonance NMR in računskih metod za študij strukture trdnih snovi. V slovenski prostor je kot prvi vpeljal metode visoke ločljivosti za jedrsko magnetno resonanco v trdnem, ki omogočajo vpogled v zgradbo materialov in procese v njih z atomsko ločljivostjo.

Poleg eksperimentalnih metod magnetne resonance je začel vpeljevati tudi računske metode, s katerimi je moč napovedati parametre, merljive z magnetno resonanco. Računske metode skupaj z metodami magnetne resonance je povezoval v tako-imenovano NMR kristalografijo, to je celostni pristop k določanju zgradbe materialov.

Raziskovalna področja, ki jim je v svoji znanstveni karieri prof. Mali posvetil največ pozornosti, so bila razvoj novih poroznih katalizatorjev in adsorbentov za okoljske in energijske aplikacije ter razvoj baterij. V zadnjih letih je postal eden najbolj prepoznavnih znanstvenikov na področju NMR raziskav poroznih materialov v svetu.

 

Komentarji: