Umrl nekdanji poslanec LDS

V 84. letu je umrl nekdanji župan in častni občan Občine Trebnje Ciril Metod Pungartnik.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Arhiv Dela
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Arhiv Dela

V 84. letu je umrl nekdanji župan in častni občan Občine Trebnje Ciril Metod Pungartnik, so objavili na spletni strani občine. Pungartnik je bil poslanec LDS v drugem sklicu državnega zbora. Ob začetku današnjega dela seje so se mu v DZ poklonili z minuto molka.

Ciril Metod Pungartnik se je rodil 24. junija 1936 v Trebnjem. Njegova prva zaposlitev je bila v industriji, nekaj časa je bil učitelj tehničnega pouka, v poznih 60. letih pa je prevzel položaj načelnika za gospodarstvo v občinski upravi.

V tem času je bila njegova odločilna vloga pri poimenovanju ulic v Trebnjem. Vztrajal je, da se ulice in trgi poimenujejo po znanih trebanjskih rojakih. V tistem času so med drugim poimenovali trg po Frideriku Baragi.

Pungartnik je 17 let uspešno vodil podjetje Akripol. V tem času se je nepoklicno udejstvoval tudi pri delu v takratnih samoupravnih interesnih skupnostih. Njegovo najljubše področje je bilo cestno-komunalno. Njegov posluh, da sta voda in ustrezna cestna povezava pogoj, da so ljudje pripravljeni ostati doma, so prinesli vodovode in asfaltirane ceste v skoraj vse vasi takratne občine, ki je štela 220 naselij in več kot 50 zaselkov, so navedli na občini.

V času demokratičnih sprememb v Sloveniji v začetku 90. let je bil izvoljen za predsednika takratne tridomne občinske skupščine. Nato je postal prvi župan Občine Trebnje v samostojni državi. V letih od 1998 do 2002 je bil poslanec in v letu 2004 na nadomestnih volitvah ponovno izvoljen za župana. En mandat je bil tudi občinski svetnik.