Uničili izložbo galerije z Banksyjevimi deli

Kustos David Rjazancev: Napada niso izvedli grafitarji, ki bi imeli kaj povedati ali ki bi naredili kakšno novo umetnino.
Fotografija: Vandalizem najnižje sorte. FOTO: Arhiv galerije
Odpri galerijo
Vandalizem najnižje sorte. FOTO: Arhiv galerije

V soboto ponoči so vandali uničili izložbo galerije v Ljubljani, v kateri je na ogled velika Banksyjeva razstava. Napad je bil sicer pričakovan, pravi kustos razstave David Rjazancev, češ da si grafitarji »povsod po svetu uničujejo in preslikavajo dela«: »Če uničiš ali preslikaš delo Banksyja, toliko bolje. A v Ljubljani napada niso izvedli grafitarji, ki bi imeli kaj povedati ali ki bi naredili kakšno novo umetnino.«

FOTO: Arhiv galerije
FOTO: Arhiv galerije

FOTO: Arhiv galerije
FOTO: Arhiv galerije

Po besedah Rjazanceva jih je obiskal »mazač, ki je čez Banksya napisal svoje ime«. »To se imenuje tagging,« je pojasnil in dodal, da to sodi na dno lestvice kakovosti grafitov. »Nekateri umetniki so sicer tudi tagging povzdignili na višji nivo, celo kaligrafijo. Nas pa je na žalost obiskal navaden vandal in naredil zmazek brez kakršnekoli umetniške vrednosti ali sporočilnosti,« je ogorčen Rjazancev, ki imena hudodelca ne želi razkriti.

V okviru razstave Banksy v Ljubljani bo kmalu zaživel nov prostor, ki bo na voljo odličnim domačim grafitarjem, še napoveduje. Na ta način se bo lahko z njihovimi deli seznanila tudi širša domača javnost in se naučila ločiti umetnost od vandalizma.

Razstavo Banksy v Ljubljani si je sicer mogoče ogledati na Čopovi 14, v prostorih nekdanje trgovine z obutvijo, kjer je vzniknila pop-up galerija. Več kot sto umetniških del Banksya ter umetnikov, ki so vplivali nanj ali so sodelovali z njim pri različnih projektih, bo na ogled do 21. aprila. Razstavljena dela prihajajo iz zasebnih zbirk iz Evrope in Slovenije.

Komentarji: