Strokovna skupina bo vladi predlagala podaljšanje ukrepov

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: Bojana Beović, vodja strokovne skupine za covid-19. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Bojana Beović, vodja strokovne skupine za covid-19. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo



21.10 Francija bo delno zagnala javno življenje sredi decembra

Trgovine z nenujnimi izdelki v Franciji se bodo po več tednih znova odprle v soboto, je nocoj sporočil francoski predsednik Emmanuel Macron. V televizijskem nagovoru je dejal, da namerava vlada 15. decembra znova zagnati javno življenje, a nekatere omejitve bodo ostale. Od konca tedna bodo dovoljene tudi športne aktivnosti in sprehodi do 20 kilometrov od doma za največ tri ure, medtem ko sedaj velja omejitev na en kilometer od doma za največ eno uro. Bari, restavracije, telovadnice in diskoteke bodo ostali zaprti, je pojasnil Macron po poročanju AFP. Predvidoma jih bodo odprli 20. januarja, če bodo na dan beležili manj kot 5000 novih okužb z novim koronavirusom.

21.05 Združeno kraljestvo z blažjimi ukrepi med božičnimi prazniki

V Veliki Britaniji bodo med božičnimi prazniki od 23. do 27. decembra veljali blažji koronski ukrepi glede druženja in potovanj. Med prazniki bo dovoljeno druženje oseb iz do treh gospodinjstev, ti ukrepi pa bodo veljali v Angliji, Walesu, na Škotskem in Severnem Irskem, čeprav imajo območja ločene zdravstvene politike in pristojne oblasti same sprejemajo odločitve o ukrepih proti pandemiji covida-19.

19.00 V UKC Ljubljana se zdravi več kot 350 covidnih bolnikov

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so imeli danes zjutraj hospitaliziranih 356 bolnikov s covidom-19, od tega 60 v enoti intenzivne terapije. Generalni direktor ljubljanskega UKC Janez Poklukar je v izjavi za javnost dejal, da gre za rekord na ravni kliničnega centra. Prostorskih zmogljivosti imajo v tem trenutku dovolj, velike napore pa vlagajo v zagotavljanje kadrov.

18.30 Visoko število smrti v Italiji

V Italiji so v zadnjem dnevu zabeležili 853 smrti oseb s covidom-19, kar je največ v drugem valu in tretje najvišje število od začetka pandemije. Več umrlih oseb s covidom-19 so v Italiji našteli le 27. in 28. marca, ko je življenje izgubilo 969 oziroma 889 ljudi. V zadnjem dnevu so ob 188.659 opravljenih testih potrdili 23.232 novih okužb.

18.20 Španija: prednost pri cepljenju bodo imelu stanovalci v domovih starejših

Oskrbovanci domov za ostarele in tisti, ki skrbijo zanje, bodo prvi v vrsti, ko bo Španija predvidoma v začetku prihodnjega leta začela cepljenje proti covidu-19, je po poročanju AFP danes sporočila španska vlada. Sledili bodo zaposleni v zdravstvu in drugi starejši. Ob predpostavki, da bo cepivo odobreno in na voljo, bo Španija cepljenje skupno 47 milijonov prebivalcev začela januarja. V skladu z ambicioznim načrtom, ki ga je vlada v Madridu predstavila danes, naj bi večino prebivalcev v državi cepili do sredine prihodnjega leta.

image_alt
Drugi val se umirja, prazniki bližajo


18.00 Žarišča goriške statistične regije so domovi starejših

V goriški statistični regiji je bilo včeraj potrjenih 35 novih primerov, od tega osem v Idriji, sedem v Novi Gorici, po šest v Cerknem in Vipavi, trije v Ajdovščini, dva v Tolminu in Kobaridu in en primer v Mirnu - Kostanjevici, so sporočili z Regionalnega štaba CZ za severno Primorsko. Največ aktivno okuženih je v mestni občini Nova Gorica, in sicer 231 (večinoma gre za okužbe v dveh domovih za starejše: Nova Gorica in Gradišče), v občini Idrija 144 (večina v Domu starejših Bor v Črnem vrhu ter v enoti Marof Idrijskega doma upokojencev), in v občini Ajdovščina 98.

Idrijski dom upokojencev. FOTO: Blaž Močnik/Delo
Idrijski dom upokojencev. FOTO: Blaž Močnik/Delo


17.15 Iz mariborskem UKC premestili covid bolnike v druge bolnišnice 

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor je trenutno hospitaliziranih 218 bolnikov s covidom-19, kar je najvišje število doslej. Od tega je 47 oseb na intenzivnem zdravljenju. Zaradi velikega priliva covidnih bolnikov minuli konec tedna so jih morali del preseliti v druge slovenske bolnišnice.

15.40 Madridska »bolnišnica pandemij«

V španski prestolnici Madrid bodo 1. decembra odprli bolnišnico Isabel Zendal, ki bo lahko sprejela več kot 1000 bolnikov. Bolnišnica, ki so jo zgradili v nekaj mesecih, je prilagojena za epidemije, kakršna je trenutna. Pristojne oblasti v epidemiji covida-19 najhuje prizadete španske regije so gradnjo nove bolnišnice napovedale spomladi. Projekt, vreden 50 milijonov evrov, so poimenovali »bolnišnica pandemij«, piše AFP.

15.10 Bojana Beović: Virus se širi v delovnih okoljih

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović je za STA povedala, da bo skupina vladi ta teden predlagala podaljšanje veljavnih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, o morebitnih spremembah bi se lahko pogovarjali šele takrat, ko bodo nazadnje sprejeti ukrepi pokazali učinek, to je proti koncu tega tedna.

V nekaterih državah (denimo v Avstriji) so po nekaj tednih trajanja ukrepov zaznali umirjanje epidemiološke situacije. Pri nas tega ni zaznati, kar Beovićeva pripisuje drugačnemu dojemanju ukrepov. K takšnemu dojemanju pa da pripomore tudi nepodpora oziroma polemiziranje o ukrepih v osrednjih medijih, je bila kritična. Virus se več kot očitno po njenih besedah širi v delovnih okoljih, saj se v vrtcih, šolah, lokalih itd. ne more, ker so ti zaprti. Zato po njenih besedah tudi ne bodo mogli predlagati sproščanja ukrepov, ki bi olajšali delovanje gospodarstva. 

Bojana Beović je komentirala tudi napoved premiera Janeza Janše o množičnem prostovoljnem testiranju prebivalstva. Po njenih besedah se svetovalna skupina nagiba k ciljnemu množičnem testiranju, torej da bi testirali tiste skupine, ki so posebej ogrožene. 

14.33 V Nemčiji nameravajo ob božiču sprostiti nekatere ukrepe

Vlade vseh 16 nemških zveznih dežel so se dogovorile o smernicah za omejitev socialnih stikov ob božiču. Glede na dogovor, v katerega so imele vpogled nekatere tiskovne agencije, bo med 23. decembrom in 1. januarjem dovoljeno zbiranje do desetih ljudi, kar je še enkrat več kot v preostanku decembra. Za otroke do 14 let ta pravila ne bodo veljala. Osnutek dokumenta tudi poziva k pogovorom z verskimi skupnostmi o ukrepih za zmanjšanje stikov ob verskih obredih ali srečanjih. Ukrepi so kompromisna rešitev, saj so se nekatere dežele, ki jih je pandemija covida-19 manj prizadela, zavzemale za manjše omejitve. O njih naj bi odločali na sredinem srečanju s kanclerko Angelo Merkel, ki ji prejšnji teden od dežel ni uspelo dobiti odobritve za strožje ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

14.30 Na Švedskem velja omejitev javnih zbiranj na osem ljudi

Na Švedskem, ki je zaslovela s svojim mehkim pristopom v boju proti pandemiji covida-19, je danes začela veljati omejitev zbiranja na javnih krajih na osem ljudi. Doslej je bilo javno zbiranje, kot so protesti, prireditve, koncerti in verski obredi, omejeno na 50 ljudi. Zdaj pa so to omejitev zmanjšali na osem. Po nasprotovanju javnosti so za pogrebe naredili izjemo. Na njih se tako lahko zbere največ 20 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Švedska vlada poziva ljudi, naj se izognejo javnemu potniškemu prometu. FOTO: Tt News Agency via Reuters
Švedska vlada poziva ljudi, naj se izognejo javnemu potniškemu prometu. FOTO: Tt News Agency via Reuters


Čeprav omejitev ne velja za zasebna druženja, vlada poziva ljudi, naj se ne družijo in obiskujejo fitnesov, bazenov, knjižnic in trgovskih centrov. Če je le mogoče, naj se izognejo tudi javnemu potniškemu prometu, še poziva vlada. V državi, ki ima okoli 10,3 milijona prebivalcev, so doslej potrdili približno 208.300 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je več kot 6400 bolnikov s covidom.

Preberite tudi: Ali je švedski eksperiment uspel, bo jasno čez leto ali dve

14.23 Von der Leynova napovedala tudi pogodbo o cepivu proti covidu-19 z Moderno

Evropska komisija bo v sredo potrdila pogodbo z ameriškim farmacevtskim podjetjem Moderna o nakupu do 160 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19, je danes napovedala predsednica komisije Ursula von der Leyen. To bo šesta pogodba o nakupu cepiva, ki jo bo odobrila komisija. Von der Leynova je ob tem izpostavila, da bo Evropska agencija za zdravila (Ema) vsa cepiva temeljito preverila ter da jih bo odobrila in dovolila njihovo trženje le, če bodo varna in učinkovita. »Preglednost je ključna,« je poudarila predsednica.

13.40 V delo domov za starejše vključeni tudi pripadniki civilne zaščite

V delo domov za starejše se zaradi velikega števila okuženih tako stanovalcev kot zaposlenih vključujejo tudi pripadniki civilne zaščite. Med drugim pomagajo pri logistiki, premeščanju opreme, razvozu hrane. Domovi sicer trenutno nimajo perečih težav s pomanjkanjem zaščitne opreme, je danes povedal poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan. V domovih za starejše so včeraj našteli 174 novih okužb s koronavirusom pri stanovalcih, aktivno okuženih jih je tako trenutno 2618. Med zaposlenimi je aktivno okuženih 935 zaposlenih, med njimi so v ponedeljek potrdili 52 novih okužb, je na novinarski konferenci navedel vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

13.35 V zdravstvenih domovih večinoma še brez množičnega testiranja zaposlenih

V zdravstvenih domovih (ZD) po Sloveniji večinoma še niso začeli izvajati množičnega testiranja zaposlenih na novi koronavirus. Med izjemami je mariborski ZD. Ponekod so hitre teste šele dobili, drugod jih naročajo, v nekaterih ustanovah pa se niso odločili za nabavo hitrih testov, ampak testirajo le z molekularnimi. V ZD dr. Adolfa Drolca Maribor so v ponedeljek začeli testirati vse zaposlene.

Zdravstveni dom Adolfa Drolca v Mariboru. FOTO: Tadej Regent/Delo
Zdravstveni dom Adolfa Drolca v Mariboru. FOTO: Tadej Regent/Delo


»Začeli smo v organizacijskih enotah nujne medicinske pomoči ter varstva otrok in mladine. Danes načrtujemo testiranje v enoti splošno zdravstveno varstvo, jutri v patronaži in tako naprej,« je danes za STA pojasnil pomočnik direktorja za zdravstveno nego Aleksander Jus. V ponedeljek so testirali okoli sto zaposlenih, novih okužb niso potrdili. Rezultati so še posebej razveseljivi, saj so za prvo skupino za testiranje izbrali službe, kjer je bila v zadnjih dneh prisotna okužba in je bila torej večja verjetnost okužbe pri drugih zaposlenih.

13.07 Vlada ob popravkih šestega protikoronskega paketa v pripravah sedmega

Medtem ko na matičnem delovnem telesu DZ poteka obravnava predloga šestega protikoronskega zakona s številnimi dopolnili, vlada oblikuje sedmega. Ukrepi bodo namenjeni pomoči gospodarstvu zaradi novega zaprtja države, paket pa bo posebej naslovil sektorje, ki so utrpeli največji padec prometa v vsem letu. »Ukrepi bodo namenjeni pomoči gospodarstvu zaradi novonastalih težav, ki so nastopile zaradi drugega zaprtja države. Na podlagi analize učinkov ekonomsko-socialnih ukrepov skozi vse leto bodo pripravljeni korektivni ukrepi. Sedmi paket bo posebej naslovil tiste sektorje, ki so doživeli največji padec prometa skozi vse leto, kot so, denimo, industrija srečanj in nekateri deli gostinstva in turizma,« so navedli na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

12.51 S hitrimi testi do manj okužb in odpiranja gospodarstva

Klub slovenskih podjetnikov (SBC) predlaga uvedbo hitrih testov in hitro pripravo protokolov za njihov uporabo, s čimer bi zaznali več okužb, kar bi bilo v dobro vseh. »V interesu vseh je, da ustvarimo čim boljše razmere za ublažitev posledic epidemije, zdravstveno zaščito prebivalcev in hitrejše okrevanje gospodarstva,« so zapisali. Po njihovih navedbah številne uporabe hitrih testov v tujini kažejo, da je z njimi mogoče omejiti ali zajeziti novi koronavirus v različnih ustanovah. »V Sloveniji nismo med tistimi, ki so najbolj ambiciozni na tem področju. Zato predlagamo, da pospešimo uvedbo hitrih testov, tudi v povezavi z nadgradnjo aplikacije Ostani zdrav,« so navedli.

12.45 Rusko cepivo sputnik V naj menda 95-odstotno učinkovito

Iz Rusije so sporočili, da je njihovo cepivo sputnik V glede na novo analizo podatkov klinične študije 95-odstotno učinkovito. Izračune so naredili na podlagi podatkov, zbranih po 42 dneh od cepljenja s prvim odmerkom, so danes v skupnem sporočilu za javnost zapisali ministrstvo za zdravje, proizvajalec Gamaleja in ruski sklad za investicije.

Tudi Rusi razvijajo svoje cepivo, ki je menda zelo učinkovito. FOTO: Natalia Kolesnikova/AFP
Tudi Rusi razvijajo svoje cepivo, ki je menda zelo učinkovito. FOTO: Natalia Kolesnikova/AFP


Niso sicer pojasnili, koliko ljudi je sodelovalo v študiji, na podlagi katere so naredili omenjeno oceno, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Cepivo sputnik V temelji na oslabljeni verziji dveh adenovirusov. Po cepljenju se v človeškem telesu razvije protein, ki imunski sistem pripravi na napad koronavirusa. Ruski center za epidemiološke raziskave Gamaleja je sicer deležen kritik znanstvenikov iz drugih držav, da ni upošteval vseh protokolov, ki veljajo pri razvoju cepiv, da bi ga razvili čim prej. Ruska oblast je namreč to cepivo odobrila že avgusta, še preden se je začela tretja faza testiranja.

Preberite tudi: Več cepiv za boljše rezultate

12.25 Na Hrvaškem še 2323 okuženih z novim koronavirusom

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 8944 testih potrdili 2323 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 47 bolnikov s covidom-19, je danes objavil nacionalni štab civilne zaščite v Zagrebu. Današnje številke na novo okuženih so višje, kot so bile prejšnji torek, ko je štab poročal o 1945 novih okužbah ob opravljenih 7262 testih.

Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite so v zadnjih 24 urah znova največ na novo okuženih potrdili na območju Zagreba, kjer so našteli 587 novih primerov. V primorsko-goranski županiji so potrdili 172 novih okužb. Iz istrske županije so poročali o 79 novih primerih. Na Hrvaškem je trenutno 19.161 aktivnih okužb. V hrvaških bolnišnicah zdravijo 2093 bolnikov s covidom-19, na medicinskih ventilatorjih je 244 ljudi.
 
12.15 Protikoronski ukrepi slabšajo duševno zdravje varovancev s posebnimi potrebami v domovih

Protikoronski ukrepi so močno vplivali tudi na življenje varovancev s posebnimi potrebami v domovih. Čeprav ukrepe večinoma varovancev razume in spoštuje, se je poslabšalo predvsem njihovo duševno stanje, pravijo v Domu Lukavci, kjer so po uradnih podatkih v ponedeljek potrdili največ okužb med domovi. V posebnem socialnovarstvenem zavodu Dom Lukavci v občini Križevci, kjer je lahko uradno 331 varovancev, jih je zaradi prezasedenosti varovanih oddelkov trenutno 339. Po testiranjih v petek in soboto je pozitivnih na novi koronavirus 36 varovancev, eden od teh je v bolnišnici, okuženih je tudi 12 zaposlenih.

11.50 V Avstriji bodo proti bolezni covid-19 najprej cepili starejše

V Avstriji se bo cepljenje proti covidu-19 začelo predvidoma januarja prihodnje leto, je danes na novinarski konferenci napovedal avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober. Najprej bodo cepili starejše od 65 let ter osebje v domovih za starejše in oskrbovalnih domovih. Prednost pri cepljenju bodo imele tudi visoko rizične skupine oseb z že diagnosticiranimi predhodnimi boleznimi ter zdravstveno in negovalno osebje v bolnišnicah, ordinacijah ter reševalnih in socialnih službah.

V drugem četrtletju prihodnjega leta pa bo cepljenje proti covidu-19 predvidoma na voljo tudi za preostale Avstrijce. Po navedbah avstrijskega ministrstva za zdravje ima država že pripravljenih 200 milijonov evrov za nakup 16,5 milijona odmerkov cepiva. Na Dunaju si bodo po Anschoberjevih besedah prizadevali, da bi dosegli več kot 50-odstotno precepljenost. Na prvem mestu je sicer varnost, in ne časovni dejavnik, je še dejal minister.

Preberite tudi: Kacin: Virus še vedno vdira v domove starejših

11.39 V Novomeški bolnišnici doslej imeli obolelih in v karanteni 150 zaposlenih okuženih z novim koronavirusom
 
V novomeški bolnišnici imajo danes 99 hospitaliziranih bolnikov s covidom, od tega je 17 na intenzivnem oddelku, kjer je 13 pacientov priključenih na ventilatorje. Za oskrbo covid bolnikov namenjajo 25 odstotkov posteljnih zmogljivosti.
Z opremo so dobro založeni, pravi vodstvo bolnišnice, saj so se med prvim in drugim valom pripravili in nakupili precejšnjo količino zaščitne opreme. Zaloge imajo za približno tri mesece. Na voljo imajo tudi 29 ventilatorjev.
Tudi med zaposlenimi se širijo okužbe.

Urgentni center v Novem mestu. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
Urgentni center v Novem mestu. FOTO: Bojan Rajšek/Delo


»Tudi med zaposlenimi se širijo okužbe, do sedaj smo imeli obolelih in v karanteni skupno 150 zaposlenih, trenutno pa je ta številka 37. Vdori virusa se pojavljajo nepričakovano, vnos je tako prek bolnikov kot prek zaposlenih, in sicer prek asimptomatskih prenašalcev. Doslej smo zaposlene s simptomi testirali s klasičnimi, molekularnimi testi, s hitrimi testi, pa skladno z uredbo začenjamo ta teden, takoj ko bo javno naročilo zaključeno. Najprej bomo testirali zaposlene na infekcijskem oddelku, potem pa do 7. decembra tudi preostale zaposlene po drugih oddelkih. Smo v prvi fazi zaključevanja javnega naročila za 14.000 hitrih testov, ki bo predvidoma zaključeno ta teden,« so sporočili z novomeške splošne bolnišnice.

11.33 Španski kralj v samoizolaciji po stiku z okuženim

Španski kralj Felipe VI. je v samoizoalciji, potem ko je bil v stiku z osebo, ki je okužena z novim koronavirusom. 52-letni kralj je tudi preložil vse svoje aktivnosti za deset dni, so v ponedeljek sporočili iz kraljeve palače v Madridu. Kraljica Letizia in njuni hčerki, princesi Leonor in Sofia pa bodo medtem lahko normalno nadaljevale svoje aktivnosti, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še sporočili iz kraljeve palače.

Španska kraljeva družina. FOTO: Enrique Calvo Reuters
Španska kraljeva družina. FOTO: Enrique Calvo Reuters


15-letna prestolonaslednica Leonor je bila sicer septembra že v samoizolaciji, potem ko so med njenimi sošolci odkrili okužbo. Virusa se ni nalezla in tudi kasnejši test je pokazal, da ni okužena. Španija je sicer med najhuje prizadetimi državami na svetu v pandemiji covida-19. Od marca so v državi potrdili več kot 1,5 milijona primerov okužbe s koronavirusom in več kot 43.000 smrti, še navaja AFP.

10.48 V Rusiji žalostni rekordi hude epidemije

V Rusiji so v zadnjih 24 urah potrdili 491 smrti zaradi covida-19, kar je nov dnevni rekord v državi od začetka pandemije, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Skupno je bilo doslej v Rusiji 37.031 smrtnih primerov zaradi koronavirusne bolezni. Največ smrti so v zadnjem dnevu potrdili v Sankt Peterburgu – 80. Le štiri manj pa so jih imeli v Moskvi. Namestnica ruskega premierja Tatjana Golkova je danes opozorila, da se s prihodom zime položaj zaradi covida-19 v državi samo še bolj zaostruje.

Fotografija je simbolična. FOTO: Bryan R. Smith/AFP
Fotografija je simbolična. FOTO: Bryan R. Smith/AFP


»V 32 regijah v državi opažajo nadpovprečno stopnjo okužbe na 100.000 prebivalcev,« je dejala. Sicer so v državi v zadnjem dnevu potrdili tudi 24.326 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Število novih dnevnih primerov tako že peti dan vztraja nad 24.000. Skupaj so v državi od izbruha pandemije v marcu potrdili več kot 2,1 milijona okužb. S tem je ta država s 145 milijoni prebivalcev na petem mestu v svetu. Po drugi strani pa je po skupnem številu potrjenih smrti zaradi covida-19 precej nizko na seznamu. Strokovnjaki zato domnevajo, da oblasti prikrivajo dejansko stanje.

Preberite tudi: V Sloveniji umrlo 59 bolnikov s covidom-19, največ doslej

10.28 Države se pospešeno pripravljajo na cepljenje proti covidu-19

Ob spodbudnih novicah o cepivih proti covidu-19 se države po Evropi in drugod po svetu pospešeno pripravljajo na cepljenje. Evropska unija in tudi druge države so že naročile po več sto milijonov odmerkov cepiva, prve bi lahko prejele že do konca leta. Pripravljajo tudi že strategije cepljenja. Najprej bodo večinoma cepili ranljive skupine. Države cepiva naročajo že več mesecev, čeprav pristojni organi v EU in ZDA niso potrdili še nobenega. EU se s farmacevtskimi podjetji pogaja v imenu držav članic. Doslej se je s petimi različnimi podjetji dogovorila za nakup 1,2 milijarde odmerkov, ko bo cepivo varno in učinkovito. Ta podjetja so AstraZeneca, Sanofi-GSK, Johnson Johnson, Biontech-Pfizer in Curevac. O nakupu cepiva se pogovarja s še tremi drugimi podjetji.

10.24 Bitka za razvoj cepiva proti covidu-19 se bliža koncu

Bitka za razvoj cepiva proti covidu-19 se bliža koncu, saj je več farmacevtskih družb sporočilo, da so njihova cepiva več kot 90-odstotno učinkovita. Zdaj čakajo še na potrditev pristojnih agencij v EU in ZDA. V zadnji fazi kliničnih testiranj je sicer 11 od 48 cepiv, ki jih preizkušajo na ljudeh.

Prostovoljka prejema cepivo proti covidu-19 farmacevtskega podjetja Moderna. FOTO: AFP
Prostovoljka prejema cepivo proti covidu-19 farmacevtskega podjetja Moderna. FOTO: AFP


V tretji oziroma zadnji fazi je med drugim cepivo ameriškega farmacevtskega podjetja Moderna, ki je prejšnji teden sporočilo, da je njihovo cepivo 94,5-odstotno učinkovito. Do konca leta nameravajo izdelati 20 milijonov, v prihodnjem letu pa še od 500 milijonov do milijarde odmerkov cepiva, ki temelji na inovativni informacijski ribonukleinski kislini (mRNK).

9.30 Koronavirus odpihnil rokometno tekmo v Ljubljani

Rokometaši Trima iz Trebnjega danes ne bodo igrali tekme četrtega kroga skupinskega dela lige EHF. Kot so sporočili iz kluba, je krovna evropska zveza dvoboj z danskim Gudmejem na dan tekme odpovedala zaradi okužbe z novim koronavirusom v zasedbi tekmecev. Obračun med ekipama Trimo Trebnje in GOG Gudme bi moral biti danes v ljubljanski dvorani Tivoli, a so ga zdaj morali preložiti. Naknadni termin pa še ni določen.

9.11 Nogometni zvezdnik Džeko premagal koronavirus
 
Kapetan nogometne reprezentance BiH in italijanskega prvoligaša Rome Edin Džeko je po premagani bolezni covid-19 za Dnevni avaz kratko izjavil, da je srečen, ker je bolezen za njim. Njegova žena Amra Silajdžić je na instagramu objavila sprehod Edina z najmlajšo hčerko Dalio. Konec tedna bo nogometni virtuoz že igral s svojo Romo v derbiju italijanskega prvenstva proti Napoliju.

Nogometni zvezdnik Edin Džeko je vesel, da je premagal zahrbtno bolezen. FOTO: Tony Gentile/Reuters
Nogometni zvezdnik Edin Džeko je vesel, da je premagal zahrbtno bolezen. FOTO: Tony Gentile/Reuters


8.47 Zaradi epidemije potrošniki nakupujejo v spletnih trgovinah

Koronska kriza spreminja nakupovalne navade in tako bo od prejšnjih let pomembno drugačen tudi letošnji nakupovalni praznik, črni petek. Vse več Slovencev, od najstarejših do najmlajših, nakupuje po spletu, opažajo trgovci. A potrošniki bodo, gledano v celoti, kljub temu zapravili manj kot v preteklih letih. V petek bo tako imenovani črni petek (Black Friday), tradicionalno dan velikih popustov v fizičnih trgovinah, ki se je k nam razširil iz ZDA. Gre za dan, ki v ZDA sledi zahvalnemu dnevu in pomeni začetek sezone prazničnih nakupov. Sledil mu bo spletni ponedeljek (Cyber Monday), ki je izvorno veljal kot dan popustov na spletu. Letos so sicer pri nas zaradi epidemije covida-19 fizične trgovine z redkimi izjemami zaprte, zato se potrošniki obračajo k spletnim trgovcem.

8.15 Zdrava prehrana je pomembna za imunski sistem

Nobena študija še ni pokazala, da bi kakšna hrana ali mikrohranilo neposredno ščitilo pred okužbo z novim koronavirusom, je pa zdrava prehrana zelo pomembna pri podpori imunskemu sistemu. Strokovnjaki svetujejo uravnoteženo prehranjevanje z lokalno in svežo hrano. V zimskih mesecih se zlasti ranljivim skupinam svetuje nadomeščanje vitamina D. Pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema, ki naše telo brani pred okužbo, ko pride v stik z virusi ali bakterijami, imajo baker, folna kislina, železo, selen, cink, vitamini A, B6, B12, C in D. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) navajajo, da vsa ta hranila najbolj optimalno dobimo z uravnoteženo prehrano.

8.10 Pandemija covida-19 bi lahko zavrla celotno generacijo podjetnic

Pandemija covida-19 je negativno vplivala na 87 odstotkov lastnic podjetij, kaže najnovejši kazalnik Mastercard Index ženskega podjetništva za leto 2020. Izrazita digitalna vrzel med spoloma v vedno bolj virtualnem svetu in naraščajoči pritiski na področju varstva otrok so med dejavniki, zaradi katerih so ženske še posebej ranljive, so zapisali. Kazalnik že četrto leto izpostavlja velike družbenoekonomske prispevke podjetnic po vsem svetu. Prav tako prinaša začetno analizo posledic pandemije na ženske pri delu in osvetljuje učinkovite podporne politike, so zapisali pri Mastercardu. Kljub razlikam med izvedenimi ukrepi so države, ki so se najbolj učinkovito spopadle s pandemijo, sprejele obsežne ukrepe pomoči za malim in srednjim podjetjem – od subvencioniranja plač do sistemov odpuščanja in fiskalnega reševanja – ter podporne ukrepe pri varstvu otrok.

8.02 V Trebinju iz bolnišnice odpuščajo še ne povsem zdrave ljudi
 
Več kot polovico hospitaliziranih bolnikov v Trebinju v BiH je mlajših od 70 let, medtem ko starih do 30 let ni med njimi. Bolnišnica poka po šivih. Zdaj je v njej nastanjenih 107 bolnikov s covidom, sedem okuženih je v izolaciji. Za spletni portal Dnevni avaz je namestnik direktorja bolnice Stanko Buha potrdil, da prostih postelj preprosto ni. »Iz bolnišnice smo morali odpustiti tudi še ne povsem ozdravele bolnike, da smo tako lahko sprejeli hudo bolne ljudi,« je povedal Buha in razkril, da bodo zaradi prostorske stiske v bolnišnici nekatere ordinacije spremenili v bolniške sobe. V bolnišnici se spopadajo tudi s pomanjkanjem medicinskega osebja.

7.48 Bolnišnice v ameriških zveznih državah na robu zmogljivosti

V ZDA se s koronavirusom še naprej spopada vsaka zvezna država posebej. V New Yorku so doslej od izbruha pandemije izvedli skupaj 18 milijonov testov. V ponedeljek jih je bilo pozitivnih 3,08 odstotka, število hospitalizacij je naraslo na 2724, umrlo pa je 33 ljudi. Guverner Kolorada Jared Polis je bolnišnicam odobril, da selijo ali zavračajo vse druge bolnike, razen tistih s covidom-19, v Utahu pa so zmogljivosti na intenzivni negi 92-odstotno zasedene. Guverner Gary Herbert je kljub temu čez praznik odpravil omejitve glede števila ljudi v enem prostoru.

7.42 V ZDA na dan povprečno potrdijo 168.000 okužb z novim koronavirusom

Američani se pred zahvalnim dnem v vse večjem številu podajajo na pot k družinam, pri tem pa število okužb, hospitalizacij in smrti zaradi novega koronavirusa še naprej narašča. V ZDA povprečno na dan potrdijo 168.000 okužb in 1500 smrti zaradi covida-19, število hospitalizacij pa je v dveh tednih naraslo za polovico na skoraj 84.000.

V ZDA povprečno na dan umre 1500 ljudi zaradi covida-19. FOTO: Andrew Kelly/Reuters
V ZDA povprečno na dan umre 1500 ljudi zaradi covida-19. FOTO: Andrew Kelly/Reuters


Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa se je z novim koronavirusom v ZDA do ponedeljka zvečer okužilo 11,4 milijona ljudi, za posledicami covida-19 pa jih je umrlo več kot 257.600. Kljub svarilom zdravstvenih strokovnjakov se Američani množično podajajo na pot pred četrtkovim praznovanjem zahvalnega dne. V nedeljo je z letali potovalo več kot milijon ljudi.
To je 60 odstotkov manj kot pred letom dni, a še vedno največ od marca letos. Ameriška avtomobilistična zveza ocenjuje, da bo po cestah letos za praznik potovalo med 45 do 50 milijonov ljudi, lani pa jih je 55 milijonov.

7.14 Za zdaj brez podaljšanja subvencioniranja skrajšanega delovnega časa

Odbor DZ za finance je iz predloga šestega protikoronskega zakona, ki prinaša dodatne ukrepe za omilitev in odpravo posledic covida-19, črtal podaljšanje subvencioniranja skrajšanega delovnega časa. Tako so predlagali poslanci koalicije, ki načrtujejo ureditev te problematike v drugem zakonu. Odbor seje ni končal in jo bo nadaljeval v torek.

Subvencioniranje skrajšanega delovnega časa je uvedel tretji protikoronski zakon, ki ga je DZ potrdil konec maja. Ukrep lahko izkoristi vsak delodajalec, ki vsaj desetim odstotkom zaposlenih ne more zagotavljati 90 odstotkov dela. Država za vsakega takšnega delavca subvencionira nadomestilo plače v obsegu od pet do 20 ur na teden, ukrep pa velja od 1. junija do 31. decembra.

7.05  V Srbiji je predvideno zapiranje restavracij, kavarn, barov ...

V Srbiji bodo danes začeli veljati ostrejši protikoronski ukrepi. Med drugim je predvideno zapiranje restavracij, kavarn, barov, klubov, trgovskih centrov, gledališč, kinematografov in drugih kulturnih ustanov ob 18. uri. Posamične prodajalne, tako trgovine z živili kot butiki in obrtniki, kot so frizerji, ter pošte in banke, ki niso znotraj trgovskih centrov, bodo lahko odprti do 21. ure.

7.00  V Italiji manj aktivno okuženih

V Italiji so našteli 50.453 smrtnih žrtev med obolelimi s covidom-19, potem ko je v zadnjem dnevu umrlo še 630 bolnikov s covidom. V zadnjih 24 urah so potrdili 22.930 novih okužb, kar pomeni, da je prvič od začetka drugega vala epidemije upadlo število aktivno okuženih (na približno 797.000). V zadnjem dnevu je bilo pozitivnih 15,4 odstotka testov. Delež se okoli 15 odstotkov giblje tri dni, kar po poročanju italijanskega časnika Corriere della Sera kaže na stabilizacijo razmer.

Komentarji: