Lipica bo d. o. o. v lasti države

Predlog zakona o Kobilarni Lipica spet združuje vse dejavnosti na lipiškem posestvu – od kobilarne do gostinstva.
Fotografija: Kobilarna Lipica je izvorna kobilarna lipicanske pasme konj in velja za eno najstarejših na svetu. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Kobilarna Lipica je izvorna kobilarna lipicanske pasme konj in velja za eno najstarejših na svetu. FOTO: Matej Družnik/Delo

Vlada je sprejela predlog novega zakona o Kobilarni Lipica in ga posredovala v sprejetje državnemu zboru po rednem postopku. Vsebino predloga je na današnji novinarski konferenci predstavil minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han.

Predlog novega zakona o Kobilarni Lipica spet združuje vse dejavnosti na lipiškem posestvu – od kobilarne do gostinstva – pod isto streho. Podobno je bilo urejeno že v preteklosti, a so po stečaju turističnega dela podjetje razdelili na dva dela.

»Decembra 2022 je bila tradicija reje lipicancev vpisana na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Na ministrstvu in vladi se močno zavedamo pomena tega našega bisera – ne samo za slovenski turizem, pač pa tudi z vidika skrbi za lipicance in z vidika tradicije reje, ki jo želimo razvijati in ohranjati za naše prihodnje rodove. Prav s to odgovornostjo smo pripravili predlog novega zakona,« je dejal Han.

Novi zakon bo po Hanovih besedah ustvaril boljše pogoje za nadaljnji razvoj Kobilarne. »Želimo omogočiti še višji standard varovanja kulturnih in naravnih vrednot ter povečati sinergije za uspešno trženje vseh turističnih produktov, ki jih ponuja Kobilarna Lipica. V središču teh so lipicanec in njegova dobrobit, klasična jahalna šola, vrhunske konjeniške dejavnosti ter kulturna in naravna dediščina v Lipici,« je poudaril in se zavzel, da Kobilarna Lipica postane zgleden mednarodni konjeniški center.

Zadovoljna tudi lokalna skupnost

Predlog zakona je pozdravil tudi župan Občine Sežana Andrej Sila.  »Vesel sem, ker je ministrstvo prepoznalo lokalne skupnosti kot pomemben subjekt pri oblikovanju tega zakona. Glavno vodilo lokalnih skupnosti je bilo, da ponovno začutimo Kobilarno Lipica kot sestavni del ne samo naše občine, ampak širše regije in turistične destinacije Krasa - Brkinov. Verjamemo, da bo razvoj Lipice hitrejši in boljši, če bomo sodelovali na eni strani država kot lastnik in na drugi lokalne skupnosti,« je povedal.

Novost predlagane ureditve je model upravljanja, ki naj bi združeval tako skrb in gospodarjenje s kulturnimi in naravnimi vrednotami v imenu Republike Slovenije kot tudi trženje za svoj račun. Kobilarna bo na novo organizirana kot ena gospodarska družba (danes je ločena na dve enoti), pri čemer bo družba ustvarjeni dobiček namenjala za izvajanje dejavnosti skrbi in gospodarjenja s kulturnimi in naravnimi vrednotami in ga ne bo izplačala lastniku, torej državi. »To bo omogočilo neposredna vlaganja države v njeno premoženje v Kobilarni Lipica, kar bo vključevalo tudi vlaganja v objekte, namenjene turističnim storitvam, ne da bi to bilo v konfliktu s pravili o državnih pomočeh,« so pojasnili na gospodarskem ministrstvu. Od ustvarjenih prihodkov trženja bo nova družba državi namenila triodstotno nadomestilo.

Zvišali bodo kriterije korporativnega upravljanja

Po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Matevža Frangeža bo trenutna hčerinska družba Kobilarne Lipica pripojena k holdingu, ta pa bo z nadaljnjim korakom preoblikovan v družbo z omejeno odgovornostjo.

Na današnji novinarski konferenci so tudi napovedali, da bodo zvišali kriterije korporativnega upravljanja z upoštevanjem načel OECD, okrepili pa bodo tudi strokovni nadzor, zlasti na področju visoko specializiranih nalog pri vzreji in vzgoji lipicancev. Skupščina družbe bo Vlada Republike Slovenije, v šestčlanskem nadzornem svetu pa so tudi predstavniki lokalne skupnosti in zaposlenih. Upravo bo poleg generalnega direktorja sestavljal še direktor za konjerejo in konjeništvo ter direktor za turizem.

Preberite še:

Komentarji: