Policija znova razpustila protest in nekaj udeležencev pridržala

Na Kongresnem trgu se je zbralo več tisoč ljudi. Mnogi so po razpustitvi vztrajali na ulicah in trgih po siršem centru Ljubljane.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen/Delo

Središče Ljubljane je bilo znova, šestič, prizorišče protesta proti vladi in njenim protikoronskim ukrepom. Ne na običajnem prizorišču, saj je Trg republike pred Državnim zborom zaradi priprav na nedeljski Ljubljanski maraton ograjen, pač pa je program potekal na sosednjem Kongresnem trgu.

image_alt
Skupina Knovsa v ponedeljek v nadzor na Generalni policijski upravi

Po ocenah policistov se je na Kongresnem trgu zbralo okoli 4000 ljudi. V programu, ki je stekel po 15. uri, je nastopalo več govorcev, ki so si izmenjevali mikrofon in besede, ki so segale od protivladne kritike, prek piva in Napoleona – v čast 200. obletnice kongresa leta 1821, ki je trgu dal ime –, do najrazličnejših tegob, ki tarejo malega človeka, Slovenije v rokah psihopatov iz tujine, teorij zarote, kletvic in vzklikov Jezus Kristus ... In ostrih sporočil politiki in zdravstvu, celo neposrednih napotkov Ustavnemu sodišču, kako naj odloči o ustreznosti pogoja PCT.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo


Program je potekal do okoli 17.30, v njem so se populistične besede mešale s popularno glasbo v razponu od Siddharte in Tomaža Domiclja do Avsenikov, zatem pa so prisotne pozvali na pot do Prešernovega trga, kar je množica ob bobnanju, žvižgih in skandiranju »Lopovi, lopovi« tudi upoštevala in se podala na ta trg ter druge ljubljanske ulice. Mnogi so na ulicah vztrajali do večera, ko se je množica razpršila. 

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo

Program na Kongresnem trgu je sicer potekal mirno. Policisti so ob začetku shoda popisali več protestnikov in jim pregledovali vsebino nahrbtnikov in torbic, okoli 18. ure pa so tako kot minule tedne protest razpustili in udeležence pozvali, naj prizorišče mirno zapustijo in ob tem ne ovirajo prometa.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo


Z ljubljanske Policijske uprave so pred protestom ponovno opozorili, da ni bil prijavljen na policijski postaji ali upravni enoti, kot to določa zakon o javnih zbiranjih. Za udeležence je to znova pomenilo, da ni bilo organizatorja, ki bi že vnaprej poskrbel za varnostne ukrepe, kot je na primer rediteljska služba, zapore cest, določen program. V skladu z zakonom v takšnih primerih za red skrbijo policisti.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo


Policisti so vse udeležence znova pozvali, naj pravico do javnega zborovanja in izražanja svojih stališč uveljavljajo mirno in strpno, predvsem pa, naj upoštevajo navodila in ukaze policistov.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo


Trg republike so sicer sodeč po sporočilu policije v celoti ogradili že včeraj, gibanje in zbiranje ljudi bo na tem mestu oteženo do konca prireditve. Na trgu bodo postavljeni tudi šotori in ostala oprema, ki je potrebna za izvedbo športnega dogodka.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo

Preberite še:

Komentarji: