Zaliti lokali in pritlična stanovanja v Piranu, ponekod sneži do nižin

Promet na Primorskem ovira predvsem burja, ki tam povzroča tudi nekaj drugih težav. V Kopru peta najvišja gladina morja od leta 1961.
Fotografija: Občane Pirana in Izole so pozvali, naj umaknejo vozila in zaščitijo svoje premoženje FOTO: Boris Šuligoj/Delo
Odpri galerijo
Občane Pirana in Izole so pozvali, naj umaknejo vozila in zaščitijo svoje premoženje FOTO: Boris Šuligoj/Delo

Padavine so danes zajele vso Slovenijo, tudi meja sneženja se je ponekod spustila do nižin, ob morju piha močna burja, ki že povzroča težave v prometu in naj bi do sredine noči na izpostavljenih legah v sunkih dosegala hitrost okoli 120 kilometrov na uro.

Že zjutraj je, kot so napovedali vremenoslovci, poplavilo nekatera obalna območja. Regijski center za obveščanje Koper je zaradi visokega plimovanja morja in močnega južnega vetra že ob 6.10 v Piranu in ob 6.44 v Izoli sprožil sireno z opozorilom na nevarnost. Na mareografski postaji Koper so dopoldne s 365 centimetri izmerili peto najvišjo gladino morja od leta 1961 dalje.

image_alt
Prihajajo sneg, visoka plima in burja

Piran poplavljen podobno kot leta 2019

Napovedi so se uresničile in Piran je pod vodo, je po poročanju STA povedal vodja intervencije v Piranu Peter Ventin. Opisal je, kako poteka intervencija: »Uspelo nam je postaviti baraže pred Tartinijev trg in za zdaj nam je nekako uspelo zajeziti vodo, čeprav trg počasi že poplavlja. Voda pa je povsod izredno visoka. Zaliva tudi mesta, ki jih drugače ne. Takšna, ki smo jih nazadnje videli poplavljena leta 2019.«

Voda je pozneje res pritekla v pritlična stanovanja in lokale ter zalila avtomobile, ki jih lastniki niso umaknili. Kot je dejal Ventin, so jih morali gasilci premakniti, saj »so se že začeli pomikati ob skalah kot barke«. Gasilci so lastnikom lokalov in stanovanj poskušali pomagati z vrečami, ampak so imeli preveč dela naenkrat, da bi bili povsod uspešni.

FOTO: Boris Šuligoj/Delo
FOTO: Boris Šuligoj/Delo

Ko je morska gladina začela upadati, so uporabniki poplavljenih prostorov začeli z vedri in metlami odstranjevati vodo, gasilci pa so morali s črpalkami posredovati v enem gostinskem lokalu in v stanovanjski stavbi, kjer je voda zalila jašek in ustavila dvigalo, v katerem je ostala ujeta oseba.

Na pomolu je voda prevrnila večji sod, v katerem je bilo po domnevah gasilcev odpadno olje. Ob pomolu je nastal debel črn madež, dolg 40 in širok pet metrov, ki ga pristojne službe poskušajo odstraniti, je še povedal vodja intervencije.

V Izoli so postavili protipoplavne vreče na Sončnem nabrežju in Velikem trgu. Ko so jih umaknili, je morska voda delno še zalivala cesto, vendar hujših posledic ni opaziti. V Kopru je voda poleg nižjih delov obale zalila strojnico bazena. Ob 12.20 so morali gasilci posredovati tudi ob prijavi škode zaradi močnega vetra.

Ob visoki plimi je voda vdrla tudi v Sečoveljske soline, in sicer iz Jernejevega kanala. Kot je sporočil vodja Krajinskega parka Sečoveljske soline Klavdij Godnič, ima voda zdaj »praktično prosto pot v park«. Dodal je, da zaradi visokih valov danes niso uspeli sanirati škode in da bodo znova poskusili v sredo dopoldan.

Pristaniška kapitanija Koper je zaradi močnega vetra ob 10.50 priprla koprsko pristanišče. Vsako vplutje in izplutje ladij bodo obravnavali posamično, so sporočili.

Zaradi burje veljajo omejitve na primorskih cestah. Po podatkih prometno-informacijskega centra za državne ceste je na vipavski hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Selo ter na regionalni cesti Razdrto–Vipava prepoved prometa za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami. Na regionalni cesti Vipava–Ajdovščina–Selo–Ajševica pa velja prepoved prometa za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton, navaja prometno-informacijski center.

Ponekod že sneži do nižin

Kot so na agenciji za okolje opozarjali že od včeraj, bo tudi burja od dopoldneva do okoli polnoči na izpostavljenih legah v sunkih presegala hitrost 120 kilometrov na uro. Zaradi sneženja bodo vozne razmere poslabšane zlasti na Notranjskem, Kočevskem ter v višjih legah Gorenjske in Severne Primorske. Napovedali so do 25 centimetrov snega.

Ob napovedanem sneženju so s prometno-informacijskega centra za državne ceste opozorili, da bo promet v slabših voznih razmerah potekal počasneje. Voznikom priporočajo, da se na pot odpravijo prej in z ustrezno zimsko opremo. 

Zaradi zimskih razmer je zaprt prelaz Vršič. Za priklopnike in polpriklopnike pa velja prepoved vožnje na cesti Col–Godovič ter na hrvaški strani mejnih prehodov Babno Polje in Petrina.

Dodatno naj bodo na cestah vozniki previdni tudi zaradi možnih snegolomov, ki bi jih na drevesih lahko povzročil težak sneg. Ponoči bodo padavine oslabele in na zahodu do jutra že ponehale.

Zaradi sneženja naj bi bile vozne razmere poslabšane zlasti na Notranjskem, Kočevskem ter v višjih legah Gorenjske in Severne Primorske. FOTO: Matej Družnik/Delo
Zaradi sneženja naj bi bile vozne razmere poslabšane zlasti na Notranjskem, Kočevskem ter v višjih legah Gorenjske in Severne Primorske. FOTO: Matej Družnik/Delo

Na Javni agenciji RS za varnost prometa poudarjajo, da se je na spremenjene vozne okoliščine, povezane z zimskimi razmerami, treba dobro pripraviti, prav tako je treba na zimo pripraviti vozila. Agencija je zato pripravila javno dostopne videovsebine in izdala brošuro s praktičnimi nasveti.

Agencija RS za okolje je za celotno južno polovico države za danes izdala oranžno vremensko opozorilo zaradi sneženja, burje in plimovanja morja, za severno polovico države pa je izdano rumeno vremensko opozorilo.

Preberite še:

Komentarji: