Predstavitvena informacija

V Portorožu o globalizaciji, umetni inteligenci in tehnologiji veriženja blokov

V središču NT konference tudi trendi in rešitve za proizvodnjo in storitve, finančne storitve, javni sektor, energetiko in digitalno preobrazbo.
 
Fotografija: FOTO: Microsoft Slovenija
Odpri galerijo
FOTO: Microsoft Slovenija

Poslovni dan, tradicionalni poslovni dogodek v okviru NT konference, največje poslovno-tehnološke prireditve pri nas, bo 23. maja gostil uveljavljene govornike, ki bodo približali priložnosti, a tudi izzive in nevarnosti porajajočega se globalnega digitalnega sveta, hitrega napredka na področju umetne inteligence in tehnologije veriženja blokov (blockchain).

Vodenje v času nastajajočega globalno-digitalnega sveta
»Globalizacija in digitalizacija sta zunaj prelomne točke, samo katastrofalni preobrat bi nas lahko prisilil, da bi zavrteli čas nazaj. Živimo v globalno-digitalnem svetu, edinstvenem trenutku v svoji zgodovini. Raziskujemo potencial globalno-digitalnega sveta, prav podjetja pa igrajo ključno vlogo pri uresničevanju tega potenciala. Presenetljivo pa je, da bolj ko je svet globalen, bolj pomembno postaja lokalno, bolj ko je svet digitalen, bolj pomembno postaja analogno – in ne nazadnje, bolj ko je svet globalno-digitalen, bolj pomembno postaja upravljanje,« pravi José Santos, eden od osrednjih govornikov letošnje prireditve. Santos je pridruženi profesor na priznani pariški poslovni šoli INSEAD, kjer raziskuje upravljanje multinacionalnih podjetij s poudarkom na globalnem povezovanju in globalnih inovacijah.

Umetna inteligenca kot prihodnost poslovanja
»Umetna inteligenca je ustvarila največjo tehnološko revolucijo, kar jih je svet kdaj videl. Trenutno smo priča edinstvenemu obdobju tehnoloških inovacij in sprašujemo se, kaj umetna inteligenca pravzaprav prinaša v poslovni svet. Verjamemo, da bo še bolj moteči element kot digitalizacija sveta, a hkrati se moramo zavedati, da ta omogoča več naravnih interakcij med ljudmi in stroji. Omogoča, da stroji vzajemno in naravno delujejo z ljudmi, s podatki in z okoljem, hkrati pa omogoča tudi inteligentne sisteme, ki se učijo iz zbirke znanja, ne da bi morali ročno analizirati in kodirati poslovna pravila. Gonilo ekonomske vrednosti je pravzaprav umetna inteligenca, saj omogoča avtomatizacijo kompleksnih fizičnih nalog, ki zahtevajo prilagodljivost in agilnost, omogoča ljudem, da se osredotočijo na delo, ki je največja dodana vrednost in odpira nove poslovne priložnosti,« pravi Miha Kralj iz podjetja Accenture, ki bo v Portorožu spregovoril o umetni inteligenci kot prihodnosti sodelovanja.
»Največja dodana vrednost umetne inteligence pa je, da v ospredje postavlja človeka. Z njo se spreminja narava dela in doživetij, zaposleni z njo pridobivajo bolj zadovoljive vloge v delovnem procesu, predvsem pa v svet prinaša popolnoma novo izkustveno tehnologijo, ki se povezuje z osebnimi cilji. V prihodnosti bo prav umetna inteligenca spodbujala rast podjetij, dobičkonosnost in trajnostno naravnanost. Vplivala bo na vaše poslovanje – vi pa se morate odločiti, kako se ji boste prilagodili.«

Poslovna uporabnost tehnologije veriženja blokov
Seveda se tudi v Portorožu ne bo mogoče izogniti tehnologiji veriženja blokov (blockchain), kjer pa se bodo posvetili predvsem njeni poslovni uporabnosti in Sloveniji kot eni od vodilnih destinacij za njeno prihodnost. Tehnologijo veriženja blokov, zakaj je ta zanimiva za podjetja in na katerih področjih se lahko uporablja, bo predstavil Tomaž Valjavec iz Microsofta Slovenija, pridružila pa se mu bo Tanja Bivic, predsednica organizacije Blockchain Alliance Europe. Pogovor bodo zaznamovala vprašanja o priložnostih na trgu in predstavitvi Microsofta kot enega od ključnih ponudnikov.
»Ko govorimo o tehnologiji veriženja blokov, ne mislimo le na kriptovalute, saj je le manjši del potenciala vezan na finančno tehnologijo. Ko govorimo o tehnologiji veriženja blokov, namreč govorimo o celotni industriji 4.0, ki vključuje tudi področji umetne inteligence in gospodarstva. Vanjo vlaga čedalje več podjetij, saj omogoča varen in transparenten način, da se lastništvo sredstev spremlja digitalno tudi zunaj meja zaupanja, prek organizacijskih meja. Težava pa so za zdaj še sistemi, zasnovani za javna okolja, ki zahtevajo popolno transparentnost vseh transakcij in zahtevne računske naloge za njihovo potrjevanje,« pravi Tomaž Valjavec.

Sreda je dan za poslovne vsebine
NTK Poslovni dan bo letos v sredo, 23. maja, ob osrednjem delu pa bodo udeležencem na voljo še panožno specifične vsebine, ko bodo svoje znanje in izkušnje delili strokovnjaki za IT-tehnologije in poslovanje. Največji poudarek bo tako namenjen proizvodnji in storitvam, finančnim storitvam, javnemu sektorju, energetiki in digitalni preobrazbi.
Poslovni dan je namenjen predvsem vodilnim kadrom – odločevalcem, menedžerjem, generalnim in informacijskim direktorjem ter vsem drugim, ki želijo optimizirati procese v podjetju ter začeti digitalno preobrazbo. Dodana vrednost 23. NT konference bo zagotovo priložnost za obogatitev znanja, ki ga je mogoče z na novo pridobljenimi idejami prenesti v prakso v podjetju. Hkrati bo ponudila tudi prostor za mreženje, sklepanje novih poslov in spoznavanje potencialnih poslovnih partnerjev.

Microsoftovi strokovnjaki o poslovnih trendih