V Sloveniji odkrili 1385 novookuženih

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen/Delo



21.20 Na ajdovskem hitri testi znova nezanesljivi

Sedemdnevni kazalniki glede števila okužb na Severnem Primorskem so še naprej vse ugodnejši, in to kljub zapletom glede zanesljivosti serije hitrih testov na Ajdovskem. Vseh 16 oseb, ki so bile na hitrih testih v sredo pozitivne, so danes testirali še s testom PCR. 12 od njih je bilo na ponovnem testiranju negativnih. Pri treh testiranih je bila okužba tudi v drugo potrjena. Pri eni osebi pa bodo morali ponovitveni test opraviti še enkrat. Danes so sicer v Ajdovščini opravili 200 brisov, tokrat pa med testiranimi ni bilo pozitivnega rezultata, so sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) za Severno Primorsko.

Za občino Ajdovščina bodo tako, podobno kot v zadnjih dneh, spet potrebni popravki. Veliko testiranih je bilo v minulih dneh pozitivnih na hitrih testih in nato negativnih na testih po metodi PCR. Brez odkritega okuženega so na testiranju s hitrimi testi danes medtem izvedli prvo množično testiranje v Bovcu, v Cerknem pa je bilo ob 65 opravljenih testih 9,2 odstotka pozitivnih. Na točki za množično hitro testiranje v Novi Gorici je bila danes spet kar precejšnja gneča. Iz občinskega štaba CZ Nova Gorica so sporočili, da na testiranje prihajajo številni iz trgovinske in tudi drugih dejavnosti. Ob tem opozarjajo, da na testiranja prihajajo tudi osebe, ki so pred kratkim že prebolele covid-19, a jih delodajalci vseeno pošiljajo na hitro testiranje.

Testiranje šolnikov. Foto Foto Ervin Čurlič / Regijski štab Cz Za Severno Primorsko
Testiranje šolnikov. Foto Foto Ervin Čurlič / Regijski štab Cz Za Severno Primorsko


19.45 Nemčija omejuje vstop v državo

Nemška vlada se je odločila za omejitev vstopa v državo vsem, ki bodo prišli iz avstrijske Tirolske in Češke, kjer so zabeležili nove, bolj nalezljive različice novega koronavirusa, je danes napovedal notranji minister Horst Seehofer. Novi ukrepi bodo začeli veljati v nedeljo, do tedaj pa bo znanih več podrobnosti. Kot je pojasnil Seehofer za Suddeutsche Zeitung, so se na ta način odzvali na prošnji deželnih vlad na Bavarskem in na Saškem, kjer se bojijo nove britanske in južnoafriške različice koronavirusa. Prva je bolj prisotna na Češkem, druga pa na Tirolskem.

Na notranjem ministrstvu so zatem za nemško tiskovno agencijo dpa potrdili, da sta tudi Češka in Tirolska na nemškem seznamu območij z visoko stopnjo okuženosti s tema različicama koronavirusa, ki so ga uvedli konec januarja. Strožji nadzor nad prišleki na nemške meje iz teh bolj tveganih območij bo začel veljati v nedeljo, še vedno pa potekajo pogovori o morebitnih izjemah. Več bo zato znanega v prihodnjih dneh, so pojasnili. Nemčija je doslej kot območje mutacije razglasila Veliko Britanijo, Portugalsko, Irsko, Brazilijo in Južno Afriko, saj so v teh državah potrdili veliko razširjenost mutiranega novega koronavirusa.

19.15 Evropski parlament opozarja na položaj žensk

Evropski parlament je danes sprejel resolucijo, v kateri opozarja, da pandemija covida-19 poslabšuje obstoječe neenakosti med spoloma in nasilje v družini ter povečuje revščino med ženskami. Države članice je pozval k ratifikaciji istanbulske konvencije, Evropsko komisijo pa k pripravi direktive o boju proti nasilju nad ženskami. V resoluciji, ki so jo poslanci sprejeli s 505 glasovi za, 109 proti in 76 vzdržanimi, so izrazili zaskrbljenost zaradi pandemije covida-19, ki poslabšuje obstoječe neenakosti med spoloma in grozi, da bo izničila dosežen napredek. Pod prag revščine bi lahko potisnila dodatnih 47 milijonov žensk in deklet po svetu, so opozorili. V boju proti nasilju nad ženskami so poslanici ponovili poziv k ratifikaciji istanbulske konvencije in opozorili, da je porast nasilja v družini med pandemijo treba nujno nasloviti z zagotavljanjem zaščite za žrtve, kot so telefonska pomoč, zdravstvena oskrba in nastanitve, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

18.30 Rekordno število vprašanih meni, da so ukrepi vlade prestrogi

Kar dve tretjini anketirancev razmere glede epidemije covida-19 doživlja kot »bolj negativne«, kaže najnovejša raziskava Valicona. Protikoronske ukrepe pa kot prestroge ocenjuje več kot 60 odstotkov vprašanih. Potem ko so konec januarja zaznali več optimizma, je tudi tokrat delež tistih, ki menijo, da se situacija glede epidemije izboljšuje, večji. Tako trenutno meni 76 odstotkov vprašanih. V primerjavi s koncem januarja je nižji tudi delež zaskrbljenih, pri čemer je predvsem manj zaskrbljenih za družino, ki jih je zdaj 46 odstotkov, in zaskrbljenih za gospodarstvo, ki jih je zdaj 57 odstotkov.

Kljub večjemu optimizmu pa kar dve tretjini anketirancev situacijo doživlja kot bolj negativno. Posebej izstopa petodstotni delež tistih, ki razmere opisujejo kot povsem brezupne. To je najvišji do zdaj izmerjeni delež, medtem ko pri ostalih odgovorih ni večjih sprememb. Delež tistih, ki situacijo opisujejo kot bolj negativno, sicer vztraja nad 50 odstotki že od konca avgusta lani. Po ugotovitvah raziskovalcev je precej očitno to počutje odraz nezadovoljstva z dolgotrajnostjo protikoronskih ukrepov. Delež anketirancev, ki ukrepe ocenjujejo kot prestroge, je namreč že drugič zapored dosegel rekordno visoko vrednost, ki trenutno znaša 63 odstotkov. 

17.10 Novogoriška občina z največjim izpadom dohodkov v zgodovini

Novogoriški mestni svetniki bodo na današnji seji odločali o predlogu rebalansa letošnjega proračuna. Prilivov bo zaradi epidemije in posledično zaprtja številnih dejavnosti v lanskem in letošnjem letu manjši kar za pet milijonov evrov manj od načrtovanih. To je po besedah novogoriškega župana največji izpad prihodkov v zgodovini občine. »V obdobju lokalne samouprave ni primera, ko bi hipno občini zmanjkalo toliko denarja. Težava je tudi v tem, da ne vemo, kdaj se bo epidemija zaključila in koliko bo dejansko izpada v proračunu oziroma koliko bo še potrebno nameniti sredstev, da bi omilili socialne in gospodarske posledice,« je na novinarski konferenci pred sejo mestnega sveta dejal župan Klemen Miklavič.

16.30 Bolnik s covidom podtaknil požar, da bi pobegnil iz bolnišnice

V bolnišnici v mestu Cadiz na jugu Španije je covidni bolnik pri poskusu bega podtaknil požar in povzročil paniko v bolnišnici. 63-letnik je v sredo zvečer v svoji bolniški sobi v šestem nadstropju univerzitetne klinike Puerta del Mar zažgal svojo vzmetnico in povzročil zmedo, ki jo je želel izkoristiti za pobeg. Načrt se mu je izjalovil, saj so požigalca prijeli, še preden je prestopil bolnišnična vrata. Kasneje so ga premestili v strogo zaprti oddelek druge mestne bolnišnice, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki povzema poročanje španskega časnika La Voz de Cadiz. Zaradi požara so morali v univerzitetni kliniki v celoti evakuirati poleg šestega še peto in sedmo nadstropje. Ognjeni zublji, ki so se razbohotili tudi skozi okna nekaterih bolniških sob, pa so prestrašili celo sosede bolnišnice. Gasilcem je sicer požar uspelo pogasiti relativno hitro, še poroča dpa.

15.17 Bavarski ministrski predsednik: Ne želimo si drugega Ischgla

Bavarski ministrski predsednik Markus Söder se je danes zavzel, da bi nemška vlada avstrijsko Tirolsko in Češko razglasila za območje mutacije novega koronavirusa. To pomeni nadzor na meji za obe, vstop v Nemčijo pa bi dovolili samo tistim z negativnim testom na okužbo z novim koronavirusom. Dodal je, da ne želi ponovitve Ischgla.

14.46 Letošnji informativni dnevi v znamenju covida-19

Pandemija covida-19 je globoko spremenila ustaljene prakse v šolstvu in zaznamovala tudi letošnje informativne dneve. Konec tedna bodo učenci in dijaki namesto obiska šol in fakultet informacije o možnostih šolanja pridobivali kar doma »s kavča«, saj bodo dnevi potekali virtualno na daljavo. Za bruce je na voljo 18.520 mest, za dijake 24.100.

Kljub pandemiji covida-19 in več kot štirimesečnem pedagoškem procesu na daljavo se srednje, visoke in višje šole, kot tudi dijaški in študentski domovi pospešeno pripravljajo na informativne dni v petek in soboto, ki bodo potekali na daljavo. Virtualna predstavitev večine srednjih šol bo potekala v petek ob 9. in 15. uri, v soboto pa ob 9. uri.

14.34 Madžarska uvaja certifikat o imunosti na covid-19

Madžarska vlada se je odločila za uvedbo posebnega certifikata o imunosti na okužbo z novim koronavirusom, je danes na novinarski konferenci sporočil vodja kabineta premiera Viktorja Orbána Gergely Gulyas. Potrdilo bo prejel vsak državljan, ki je bodisi bil cepljen z dvema odmerkoma cepiva proti covidu-19 ali je dokazano prebolel to bolezen.

Na certifikatu bo med drugim datum, kdaj je oseba prejela drugi odmerek cepiva. Če gre za nekoga, ki je covid-19 prebolel, pa bo na certifikatu podatek, kdaj je bila ta oseba po prestani bolezni odpuščena iz bolnišnice ali prvič po okužbi znova negativna na PCR-testu, ali pa podatek, kdaj je minilo deset dni od pozitivnega izida na PCR-testu.

14.20 Priporočila za cepljenje v Sloveniji nespremenjena ne glede na WHO

Posvetovalna skupina za cepljenje za zdaj ne namerava spreminjati priporočil glede cepljenja s cepivom AstraZenece glede starosti, saj bodo počakali na rezultate raziskav, ki potekajo, so za STA navedli na NIJZ. Cepivo trenutno priporočajo za osebe od 18 do 64 let, Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pa je včeraj cepivo priporočila tudi starejšim. Strokovnjaki WHO so namreč ocenili, da kljub temu da še ni zadostnih podatkov o učinkovitosti tega cepiva pri starejših od 65 let, odziv te starostne skupine ne more biti drugačen od odziva drugih starostnih skupin. Pri WHO tako uporabo tega cepiva priporočajo za starejše od 18 let brez zgornje starostne omejitve.

14.10 Sviz za varnejše testiranje

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) pred odpiranjem šol in razširitvijo delovanja vrtcev vlado pozivajo k zagotovitvi varnejših in zanesljivejših testov, pa tudi k organizaciji testiranja šolnikov na delovnem mestu. Tako testiranje kot tudi cepljenje pa naj bosta zanje prostovoljni, so sporočili iz Sviza.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


13.50 WHO: Občutek varnosti v Evropi še ni upravičen

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes posvarila pred »lažnim občutkom varnosti« v Evropi zaradi upada novih okužb z novim koronavirusom. Direktor WHO za Evropo Hans Kluge je na novinarski konferenci poudaril, da upad števila primerov prikriva naraščajoče število izbruhov ter širjenje virusa, ko gre za različice virusa, piše tiskovna agencija AFP. Vsak teden v 53 državah članicah evropske regije WHO, ki vključuje nekaj držav srednje Azije, še vedno registrirajo več kot milijon primerov. Število primerov v zadnjih štirih tednih sicer upada, prav tako v zadnjih dveh tednih upada število smrti zaradi covida-19.

13.30 Na Hrvaškem bodo odprli fitnes centre in telovadnice

Hrvaški premier Andrej Plenković je na seji vlade danes sporočil, da se v državi zmanjšuje število novih okužb in smrti zaradi covida-19 ter da so se odločili za omilitev nekaterih ukrepov. Od 15. februarja bodo gostincem omogočili prodajo kave za s seboj, obenem pa bodo gostinci tudi do konca februarja upravičeni do vladne finančne pomoči za ohranitev delovnih mest, je napovedal. Kot je dodal, bodo lahko znova odprli telovadnice in fitnes centre, otroci pa bodo lahko znova spremljali pouk v šolah za tuje jezike in programe v okviru različnih delavnic, ki niso del rednega šolskega pouka. Znova se bodo odprle stavnice in igralnice, a ob omejitvi prodaje pijač, je dejal Plenković. Več o ukrepih bo znanega jutri. 

13.00 Sputnika V ne bodo uporabili v Ukrajini

Ukrajina je prepovedala uporabo cepiv proti covidu-19, ki so proizvedena v »agresorski« Rusiji. Za prepoved so se v Kijevu odločili kljub velikim težavam pri nabavi cepiv proti covidu-19, saj v to nekdanjo sovjetsko republiko in eno najrevnejših evropskih držav ni prispel še niti en sam odmerek kateregakoli cepiva. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sicer pred dnevi napovedal, da se bo prva faza kampanje cepljenja začela ta mesec. Kot navaja tiskovna agencija AFP, v 40-milijonski Ukrajini pričakujejo dobavo osmih milijonov odmerkov cepiva, obljubljenih v okviru pobude Covax, ter pet milijonov odmerkov kitajskega cepiva coronavac. Poleg tega se je država dogovorila za nabavo 12 milijonov odmerkov cepiv podjetij AstraZeneca in Novavax. 

12.30 Irska bo predvidoma podaljšala ukrepe

Irska bo omejitve javnega življenja verjetno podaljšala do aprila, je danes napovedal premier Micheal Martin, medtem ko si prizadevajo zmanjšati število okužb z novim koronavirusom in smrti zaradi covida-19. Na Irskem so restavracije in pubi zaprti od božiča, nenujni maloprodajni sektor pa od začetka leta. Učenci se po praznikih v januarju niso vrnili v šole, prebivalci pa ostajajo doma, medtem ko so močno omejili potovanja po državi in mednarodna potovanja. ​Kot prioriteti je premier izpostavil vrnitev učencev v šole in gradbene projekte.

Po podatkih oxfordske univerze so imeli na Irskem v začetku januarja najvišje število okužb na prebivalca na svetu. Več kot 40 odstotkov vseh, ki so med epidemijo umrli zaradi covida-19, je umrlo v prvih šestih tednih letošnjega leta. Prejšnji teden so imeli črn dnevni rekord, ko je umrl 101 bolnik.

11.35 Na Hrvaškem še naprej upada število okužb 

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 6340 testih potrdili 376 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 25 bolnikov s covidom-19, je sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Na Hrvaškem danes pričakujejo odločitev vlade o rahljanju epidemioloških ukrepov v gostinstvu in športu (obratovanje telovadnic) s 15. februarjem. Danes objavljeno število novih okužb na Hrvaškem je nekoliko nižje kot prejšnji četrtek, ko so ob opravljenih 5930 testih potrdili 516 novih okužb z novim koronavirusom. 

11.05 Umrlo je deset bolnikov s covidom-19

Medtem ko so včeraj v Sloveniji odkrili 1385 novih okužb ob 26.270 opravljenih testih, je umrlo deset ljudi s covidom-19. V bolnišnicah se zdravi 828 covidnih bolnikov, zdravljenje na enotah intenzivne terapije pa potrebuje 157 ljudi. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb znaša 837. 



10.10 Testiranje z grgranjem

V avstrijski prestolnici poteka začetna faza projekta Vsi grgramo, v okviru katerega se lahko prebivalci Dunaja sami testirajo na novi koronavirus. Gre za teste PCR, ki so zanesljivejši od hitrih antigenskih testov, obenem pa je testiranje preprosto, saj ne zahteva odvzema brisa globoko v nosni votlini, ampak je dovolj grgranje. Omenjeno testiranje je trenutno na voljo podjetjem, a glede na njegovo uspešnost pristojne službe na Dunaju računajo, da bo marca na voljo tudi širši populaciji, so sporočili s predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani.

10.05 Sproščeno testiranje v danski prestolnici

V predmestju danske prestolnice København so enega od tako imenovanih avtobusov za zabave, po katerih zaradi omejitev v pandemiji covida-19 ni povpraševanja, spremenili v točko za testiranje na novi koronavirus. Ljudje se tam lahko testirajo v sproščenem vzdušju z glasbo in disko kroglo.

10.00 Zaostreni pogoji za vstop na Slovaško

Slovaška je ponovno zaostrila pogoje za vstop v državo. Od ponedeljka bo za vse, ki vstopijo v državo, z izjemo dnevnih migrantov, obvezna 14-dnevna karantena. Vzrok za zaostritev pogojev je južnoafriška različica novega koronavirusa, ki so jo med drugim potrdili v sosednji Avstriji. Kot je včeraj po navedbah slovaške tiskovne agencije Tasr pojasnil slovaški minister za zdravje Marek Krajči, bo pred vstopom v državo obvezna registracija, potnikom pa bodo omogočili, da bodo karanteno preživeli v državnih ustanovah. Tam bodo osmi dan karantene lahko opravili test PCR na okužbo. Če bo ta negativen, bodo lahko karantensko ustanovo zapustili. Na Slovaškem z okoli 5,5 milijona prebivalci so doslej potrdili okoli 269.000 okužb z novim koronavirusom, umrlo je več kot 5500 bolnikov s covidom, s čimer sodi med najbolj prizadete države v drugem valu epidemije, piše tiskovna agencija DPA.

9.55 1385 novookuženih

Po podatkih sledilnika za covid-19 so včeraj v Sloveniji našteli 1385 novih okužb ob opravljenih 26.270 testih. Opravili so 5482 PCR-testov in z njimi potrdili 992 novookuženih ter 20.788 hitrih antigenskih testov, s katerimi so našteli 393 novih okužb.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


9.50 AstraZeneca lani z več dobička

Britanska AstraZeneca, ki je skupaj z oxfordsko univerzo razvila cepivo proti covidu-19, je v minulem letu zabeležila 3,2 milijarde dolarjev (2,64 milijarde evrov) čistega dobička, kar je 137 odstotkov več kot leta 2019. V podjetju rezultat pripisujejo močni rasti prodaje zdravil proti raku. Prihodki od prodaje zdravil proti raku so namreč poskočili za 23 odstotkov, poslovno poročilo AstraZenece povzema tiskovna agencija AFP.

9.40 Začetek cepljenja v Peruju

V Peruju se je ta teden začelo cepljenje zdravstvenih delavcev s kitajskim cepivom Sinopharm. V državi, ki velja za eno od najbolj prizadetih v pandemiji (skupno se je okužilo več kot milijon ljudi), je do včeraj umrlo 300 delavcev v zdravstvu, ki so se okužili z novim koronavirusom, piše španski El País. Poleg milijon odmerkov cepiva Sinopharm v Peruju pričakujejo tudi 20 milijonov odmerkov Pfizerjevega cepiva in 14 milijonov odmerkov cepiva podjetja AstraZeneca. 

8.20 V Slovenijo prepeljali vojaka s težjim potekom covida-19 

Iz Libanona so v spremstvu glavnega zdravnika Slovenske vojske (SV) v Slovenijo prepeljali pripadnika slovenskega kontingenta misije ZN Unifil s težjim potekom koronavirusne bolezni 19, je sporočil generalštab Slovenske vojske. Let z letalom Falcon je potekal brez posebnosti, pripadnika pa so po pristanku na Brniku z reševalnim vozilom vojaške zdravstvene enote prepeljali na nadaljnje zdravljenje v Ljubljano. Pripadnika veterinarske enote SV sta na letališču opravila dezinfekcijo opreme in letala. Preostalih pet pripadnikov SV v misiji Unifil je bilo na testiranju negativnih in nadaljujejo z opravljanjem nalog v Južnem Libanonu. 

8.15 Velika Britanija: odmerek cepiva prejelo več kot 13 milijonov ljudi

Prvi odmerek cepiva proti covidu-19 je doslej prejelo več kot 13 milijonov prebivalcev Velike Britanije, je včeraj sporočil britanski premier Boris Johnson. Britanska vlada je tako na dobri poti, da doseže cilj 15 milijonov cepljenih s prvim odmerkom do sredine februarja. Okoli 520.000 Britancev je prejelo tudi drugi odmerek cepiva. Včeraj so sicer v Veliki Britaniji potrdili nekaj več kot 13.000 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je nakaj več kot tisoč oseb s covidom-19. 

image_alt
Javno zdravstvo kot nova religija


7.05 Vlada bo ukrepe predstavila po današnji seji

​Vlada bo na današnji seji z začetkom ob 11. uri obravnavala spremembe odlokov, s katerimi naj bi po napovedih sprostila nekatere omejitve, ki veljajo za zajezitev epidemije covida-19. Glede na epidemiološke podatke bi lahko sprostila ukrepe, kot velja za prehod v oranžno fazo (izpolnjena sta oba pogoja za prehod: sedemdnevno povprečje okuženih je pod tisoč, prav tako se manj kot tisoč covidnih bolnikov zdravi v bolnišnicah). 

Glede na vladni načrt bi se v oranžni fazi lahko v šole vrnili preostali razredi osnovne šole in zaključni letniki srednje šole po programu C, na fakultetah bi lahko spet izvajali izpite in seminarje za do deset ljudi, odprle bi se nekatere dodatne servisne dejavnosti ter trgovine, po načrtu pa bi ta faza že lahko prinesla tudi zbiranje do deset oseb in odpravo prepovedi prehajanja občinskih meja.

image_alt
Vlada o vračanju vseh otrok v šole na današnji seji


7.00 Odslej prednostna obravnava za zaposlene v storitveni in trgovinski dejavnosti 

Vlada je včeraj odločila, da bodo zaposleni v storitveni in trgovinski dejavnosti, za katere vladni odloki zapovedujejo obvezno testiranje na novi koronavirus, vključeni »v poseben presejalni program, na podlagi katerega bodo imeli prednostno obravnavo na testiranjih«, podobno kot to velja za zaposlene v zdravstveni dejavnosti in šolnike.

Preberite še:

Komentarji: