V Safilu dogovor o višjih izplačilih delavcem

Odpravnine bodo okoli 20 odstotkov višje, kot jih kot še neobdavčene določa zakon, regres bodo delavci dobili v celotni višini.
Fotografija: Safilo končuje s proizvodnjo očal v Ormožu. FOTO: Tadej Regent/Delo 
Odpri galerijo
Safilo končuje s proizvodnjo očal v Ormožu. FOTO: Tadej Regent/Delo 

Družba Safilo je s sindikati in svetom delavcev dosegla sporazum, ki se nanaša na zaprtje proizvodnega obrata v Ormožu junija letos. Med drugim so se dogovorili o višjih odpravninah in regresu ter dodatnim izplačilom zaposlenih, so danes sporočili iz družbe.

Sporazum predvideva višje odpravnine, višji regres za letni dopust, dodatna izplačila za zaposlene v skladu z dogovorjenimi socialnimi merili, jubilejne nagrade zaposlenim, ki jih, če ne bi bilo sporazuma, ne bi prejeli (zaposleni bi bili do njih upravičeni, če bi bili zaposleni do konca leta 2021), poleg tega se je Safilo odpovedal svojim zahtevkom na podlagi odločbe višjega delovnega in socialnega sodišča do invalidov.

image_alt
Safilo v Ormožu zapira tovarno s 557 zaposlenimi


Sekretar štajerske regijske organizacije Sindikata kovinske in elektro industrije (SKEI) Martin Dular v torek sklenjeni sporazum ocenjuje kot uspešen. »Lastniki so upoštevali vse, kar smo predvidevali, torej višje odpravnine, jubilejne nagrade, regres, dogovorili smo se tudi glede socialnih kriterijev, saj sta zaposleni dve materi samohranilki. Za sindikat je to kar velik uspeh, večjih težav z vodstvom v pogajanjih nismo imeli,« je STA danes povedal Dular.

Odpravnine bodo po njegovih besedah okoli 20 odstotkov višje, kot jih kot še neobdavčene določa zakon, regres bodo dobili v celotni višini, torej kot če bi delali vse leto (in ne le v polovični višini, ker bodo letos delali pol leta).

Sindikalist Martin Dular. FOTO: Vukelič Ljubo
Sindikalist Martin Dular. FOTO: Vukelič Ljubo


»Doseženi sporazum je del naše širše strategije, katere cilj je zagotoviti trdno in trajnostno prihodnost Skupine Safilo,« je v sporočilu zapisal izvršni direktor skupine Safilo Angelo Trocchia.

image_alt
Proizvodnja brez razvoja ne bo obstala


»Rad bi se zahvalil sindikatom, ki so na konstruktiven način sodelovali pri doseganju sporazuma, katerega cilj je minimalizirati socialni vpliv te težke odločitve, in slovenskim institucijam, s katerimi smo vzpostavili pregleden in konstruktiven dialog,« je dodal Trocchia.

Italijanska skupina Safilo je marca napovedala, da bo zaradi načrta za uravnoteženje proizvodnih zmogljivosti skupine s trenutnimi in prihodnjimi potrebami na trgu junija letos zaprla proizvodnjo očal v Ormožu. Zaradi tega bo brez dela ostalo 557 zaposlenih.
 

Preberite še:

Komentarji: