V Šaleški dolini s februarjem 48-odstotna podražitev daljinskega ogrevanja

Za najbolj ranljive skupine so začeli pospešeno iskati optimalno rešitev pomoči.
Fotografija: Položnice za ogrevanje bodo skoraj še enkrat višje. FOTO: Brane Piano/Delo
Odpri galerijo
Položnice za ogrevanje bodo skoraj še enkrat višje. FOTO: Brane Piano/Delo

Komunalno podjetje Velenje bo po tistem, ko je Termoelektrarna Šoštanj (Teš) lani zvišala nakupno ceno toplote in dodaten dvig napovedala s februarjem, 1. februarja zvišalo variabilni del cene toplote, tako da bo strošek toplote gospodinjskega odjemalca na računu višji za 48 odstotkov, so danes sporočili iz komunalnega podjetja.

Komunalno podjetje Velenje je v petek na seji sveta ustanoviteljev predstavnike lokalne skupnosti seznanilo, da je Teš povišal nakupno ceno toplotne energije, ker je s 1. decembrom lani dvignil ceno za 15,3 odstotka. Po pogajanjih s predstavniki Holdinga Slovenske elektrarne, ki so jih imeli prejšnji teden, so napovedali dodaten dvig povprečne nakupne cene toplote s 1. februarjem 2023 za 11,7 odstotka, so zapisali v komunali.

Pri tem so spomnili, da je Teš že 1. junija lani uveljavil povišanje cene toplotne energije za 40,7 odstotka, ki pa je Komunalno podjetje Velenje ni uveljavilo v celoti in obremenilo končnih uporabnikov, pač pa so del stroškov krile občine ustanoviteljice.

»Poleg dviga cene pri Tešu in naraščajočih cen emisijskih kuponov so pritisk na dvig cene povečevale manjše prodane količine toplote v obdobju tople jeseni in začetka zime ter močno povišani stroški električne energije, zato je dvig cene ogrevanja za uporabnike v Šaleški dolini neizogiben,« so zapisali.

Na podlagi nove povprečne nakupne cene toplote Teša, ki znaša 51,38 evra za megavatno uro (MWh), je svet ustanoviteljev sklenil, da bo novi variabilni del cene toplote za ogrevanje prostorov in sanitarno toplo vodo za uporabnike Šaleške doline s 1. februarjem znašal 73,05421 evra za MWh. Trenutna veljavna cena je 45,85434 evra za MWh. Vse cene so brez DDV. Dvig variabilne cene toplote za 59,3 odstotka predstavlja dvig stroška toplote gospodinjskega odjemalca na računu za 48 odstotkov, so pojasnili.

Ker se, so zapisali, lokalne skupnosti zavedajo, da vsakršen dvig cene najbolj ranljivim skupinam predstavlja veliko težavo, so začele pospešeno iskati optimalno rešitev pomoči.

»Želimo vzpostaviti sistem, po katerem bodo do dodatne denarne pomoči upravičeni socialno najbolj ogroženi prebivalci Šaleške doline,« so navedli in dodali, da bosta zato lokalni skupnosti 400.000 evrov na leto kot dodatno pomoč namenili najbolj ranljivim skupinam, kar bo posameznemu odjemalcu omililo strošek dviga ogrevanja v višini tudi do 70 odstotkov. O podrobnostih dodatne pomoči bodo obveščali v prihodnjih dneh, so napovedali.

Pri tem so poudarili, da je sistem daljinskega ogrevanja v Šaleški dolini še vedno med cenovno najugodnejšimi tovrstnimi sistemi v državi. Vlada je prejšnji teden variabilni del cene toplote za gospodinjske odjemalce za obdobje od 1. januarja do 30. aprila omejila na 98,70 evra za MWh. Šaleška dolina je kljub dvigu variabilnega dela cene toplote še vedno pod mejo, ki jo določa vladna uredba.

»Šaleška dolina je pred izjemno pomembnim obdobjem prestrukturiranja po koncu izkopavanja premoga, zato pripravljamo preobrazbo sistema daljinskega ogrevanja, ki bo v prihodnosti popolnoma neodvisen od premoga. To pomeni, da bo cena za končne uporabnike v prihodnosti pod bistveno manjšim vplivom nakupa emisijskih kuponov, hkrati pa bodo izgube v sistemu zaradi obnove precej manjše,« so zapisali.

Preberite še:

Komentarji: