V septembru Desus v klavzuro

Predsednik Desusa Ljubo Jasnič se je o preložitvi glasovanja o zakonu o nacionalnem demografskem skladu usklajeval s predsednikom vlade Janezom Janšo.
Fotografija: Jasnič je po prevzemu vodenja stranke potegnil tudi nekaj kadrovskih potez. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Jasnič je po prevzemu vodenja stranke potegnil tudi nekaj kadrovskih potez. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Novi predsednik Desusa Ljubo Jasnič je za začetek septembra napovedal klavzuro stranke, kjer naj bi spregovorili o nadaljnjih aktivnostih stranke, odnosu stranke in poslancev ter pripravi na volitve v prihodnjem letu. So torej predčasne volitve, do katerih si opozicija želi s konstruktivno nezaupnico, že odpisali? »Mi bomo naredili projekt za volitve, kdaj bodo volitve, pa ni v naši moči,« pravi Jasnič, ki si je pripel tudi zasluge, da je koalicija v predal za zdaj pospravila zakon o nacionalnem demografskem skladu.

»Pogovorila sva se, da je sedanji trenutek tako vroč, da bi bilo več škode kot koristi za zakon,« je svoj pogovor v izjavi s predsednikom vlade Janezom Janšo opisal Ljubo Jasnič, ki vztraja, da bo stranka tudi v jesenski klavzuri zavzela jasno stališče, da zakon o nacionalnem demografskem skladu takšen, kot je, ne more iti naprej. »Ne vem, kaj oni pravijo, jaz sem povedal, kaj misli politična stranka,« pa je Jasnič po izvršnem odboru odgovoril na vprašanje o usklajenosti s poslanci glede nasprotovanja konceptu demografskega sklada. Ne prehitevajmo stvari, je odvrnil na vprašanje, kakšne poteze – če kakšne – bo stranka potegnila, če bodo glasovali v nasprotju s stališči stranke. Če bo zakon o nacionalnem demografskem skladu potrjen – špekulira se sicer, da ga koalicije tudi jeseni iz predala sploh ne bo želela vzeti –, pa Jasnič napoveduje, da bo Desus na referendumu zakonu nasprotoval.

image_alt
Korak nazaj za ohladitev ozračja


»Niti enega vprašanja ni bilo,« je Jasnič odgovoril na to, ali je v stranki kaj razburjenja, ker sta poslanca Desusa podprla izvolitev ministra brez listnice, pristojnega za digitalno preobrazbo Marka Borisa Andrijaniča. Opozicija je to potezo namreč razumela kot znak njihove nadaljnje podpore vladi. »Desus je omogočil digitalizacijo te družbe in to, da prispe denar iz Bruslja. Kadrovska politika pa je stvar vladajoče stranke. Upajmo, da se bo to kdaj tudi spremenilo,« je še odgovoril Jasnič, ki trojici poslancev ni zameril, da se zaradi dopustov niso udeležili izvršnega odbora.

Kot smo že poročali, je novi predsednik stranke predlagal menjavo generalne sekretarke – Lidija Štruc se bo preselila nazaj v poslansko skupino, na njeno mesto pa je Jasnič predlagal Marijo Pukl, nekdanjo podpredsednico Zdusa in nekdanjo državno sekretarko v kabinetu Mira Cerarja. Na predlog predsednika stranke generalnega sekretarja sicer voli svet stranke. Ta bo predvidoma 12. avgusta povedal, ali bo izvoljena ali ne, je dodal Jasnič.

Preberite še:

Komentarji: