V Škofji Loki bodo okužene iz doma selili v šolsko telovadnico

Največ okuženih na Gorenjskem je v Kranju in Škofji Loki, kjer je žarišče v tamkajšnjem centru slepih in starejših.
Fotografija: Po okužbah izstopajo tudi Jesenice, kjer beležijo izbruh zlasti med zaposlenimi v Splošni bolnišnici Jesenice. Trenutno je okuženih 36 zaposlenih. FOTO: Blaž Račič/Delo
Odpri galerijo
Po okužbah izstopajo tudi Jesenice, kjer beležijo izbruh zlasti med zaposlenimi v Splošni bolnišnici Jesenice. Trenutno je okuženih 36 zaposlenih. FOTO: Blaž Račič/Delo

Med slovenskimi regijami je trenutno največji delež aktivno okuženih glede na število prebivalcev na Gorenjskem. Največ okuženih je v Kranju in Škofji Loki, kjer je žarišče v centru slepih in starejših, od koder bodo lahko okužene preselili v telovadnico šole. Okužbe so tudi v večini drugih domov za starejše in v nekaterih šolah ter vrtcih.

Na Gorenjskem se je po podatkih Sledilnika za covid-19 z novim koronavirusom okužilo že skoraj 0,6 odstotka vseh prebivalcev, trenutno aktivne okužbe pa so s testi zaznali pri 0,37 odstotka Gorenjcev. V Mestni občini Kranj so potrjeni 204 aktivni primeri, v Škofji Loki pa 131, kar predstavlja 0,56 odstotka prebivalcev. Visok delež okuženih je tudi na Jesenicah, čisto prvega okuženega pa so v minulih dneh zaznali tudi v Občini Jezersko, ki je bila doslej še edina gorenjska občina brez okužb.

image_alt
Maske tudi na prostem, šola na daljavo in omejitve gibanja

 

Rdečo cono bi vzpostavili v osnovnošolski telovadnici


V zadnjih dneh na Gorenjskem izstopa predvsem nezavidljiva situacija v Centru slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka, kjer se po izbruhu okužb z novim koronavirusom soočajo z veliko prostorsko stisko. Ob pomoči regijske koordinacijske skupine in škofjeloške občine ter soglasju ministrstev so našli prostor izven centra, kamor bodo lahko po potrebi preselili okužene in tako preprečili nadaljnjo širitev okužb.

Rdečo cono bi vzpostavili v telovadnici Osnovne šole Jela Janežiča. Regijska koordinacijska skupina je s strokovnjaki že opravila pregled prostora in ugotovila, da je z nekaj preureditvami primeren za namestitev okuženih. Prostor je že ločen od šolskih prostorov, z dodatnimi pregradami pa bodo zagotovili, da ne bo bojazni za prenos okužb v šolo ali okolico.

V centru je trenutno okuženih 21 stanovalcev in šest zaposlenih, še sedem stanovalcev pa v sivi coni čaka na rezultate testov. Okužbe so se pojavile tudi v škofjeloškem vrtcu, kjer je odsotnih 14 zaposlenih, dva oddelka pa sta v karanteni. V karanteni so tudi posamezni razredi in oddelki različnih osnovnih šol na Gorenjskem, izbruh pa so zabeležili tudi v kranjskem dijaškem domu. Prav tako so okužbe v večini domov za starejše na Gorenjskem.

Kranjskemu županu Matjažu Rakovcu se zdi ključno predvsem obvestiti občane, da je število okuženih res veliko in da naj poskrbijo za varnost tako, da sledijo navodilom NIJZ in vlade. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Kranjskemu županu Matjažu Rakovcu se zdi ključno predvsem obvestiti občane, da je število okuženih res veliko in da naj poskrbijo za varnost tako, da sledijo navodilom NIJZ in vlade. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

 

Izbruh med zaposlenimi v Splošni bolnišnici Jesenice


Po okužbah izstopajo tudi Jesenice, kjer beležijo izbruh zlasti med zaposlenimi v Splošni bolnišnici Jesenice. Trenutno je okuženih 36 zaposlenih, in sicer predvsem s področja zdravstvene nege, šest zaposlenih pa je v karanteni. Kot je pojasnila strokovna direktorica bolnišnice Anja Jovanovič Kunstelj, se v ponedeljek na delovna mesta vračajo prvi zaposleni, ki so bili okuženi.

V nekaterih občinah so proaktivno že v minulih dneh sprejeli nekatere ukrepe za preprečevanje širjenja okužb. Tako so v Občini Cerklje na Gorenjskem zaradi hitrega naraščanja števila okuženih že 9. oktobra sprejeli odredbo o prepovedi uporabe zaprtih športnih, kulturnih in drugih javnih objektov oziroma površin.

Škofjeloška občina je v sredo občanom sporočila, da je najbolje omejiti stike na dom in službo ter poskrbeti za sprostitev in rekreacijo v naravi z upoštevanjem distance. S proaktivnim delom je znova začela škofjeloška civilna zaščita, za tržnico so uvedli poseben režim delovanja, športne organizacije pa so pozvali, naj nujne aktivnosti izvajajo zunaj.

Veliko občin je omejilo tudi vstope v občinske stavbe. Na Jesenicah pa so od petka uradne ure občinske uprave samo preko telefona oziroma elektronske pošte. Vstop v občinsko stavbo so omejili tudi v Mestni občini Kranj, kjer zaenkrat morebitnih drugih ukrepov še niso sprejeli.

»V občini imamo dnevne sestanke in se pripravljamo na morebitne potrebne dodatne ukrepe,«
je povedal kranjski župan Matjaž Rakovec. Ključno se mu zdi predvsem obvestiti občane, da je število okuženih res veliko in da naj poskrbijo za varnost tako, da sledijo navodilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje in vlade.

Komentarji: