V slovensko-avstrijskem projektu Reha 2030 nastaja robot za bolnike po kapi

Roboti in robotske naprave, uporabne za pobolnišnično rehabilitacijo na domu, ki nastajajo v  programu sodelovanja Interreg Slovenija-Avstrija.
Fotografija: Lokomat, ena od naprav za robotizirano vadbo hoje, ki jo že uporabljajo v rehabilitacijskem centru Soča. Foto Leon Vidic
Odpri galerijo
Lokomat, ena od naprav za robotizirano vadbo hoje, ki jo že uporabljajo v rehabilitacijskem centru Soča. Foto Leon Vidic

Ljubljana – Pred kratkim je bila podpisana pogodba za projekt Reha 2030, in kot pojasnjuje prof. dr. Zlatko Matjačić z univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta Soča, bo več sodelujočih v projektu razvilo prototip robotske naprave in modele storitev, primerne za ljudi po kapi pri postklinični rehabilitaciji na domu.

Projekt nastaja v okviru programa sodelovanja Interreg Slovenija-Avstrija za obdobje 2014–2020. Kot so pred kratkim sporočili z vladne službe za razvoj in kohezijsko politiko, je bila prejšnji mesec podpisana pogodba o sofinanciranju iz evropskega sklada za regionalni razvoj. Skupna vrednost projekta je 824 tisoč evrov, od tega bo evropski sklad prispeval 660 tisočakov. Pri izvedbi projekta sodeluje več deležnikov, višja strokovna šola na avstrijskem Koroškem kot vodilni partner, ljubljanska fakulteta za elektrotehniko, podjetji Tyromotion in MKS Elektronski sistemi ter inštitut Soča.


Robot za gibanje zapestja in prijemanja

Kaj konkretno bo iz tega projekta nastalo? Zlatko Matjačić, na inštitutu Soča vodja službe za raziskave in razvoj, je za Delo odgovoril: »V projektu bomo razvili prototip robotske naprave za urjenje gibanja zapestja in prijemanja, za kar bo poskrbela fakulteta za elektrotehniko, ustrezno IKT-platformo za povezavo med terapevtom in uporabnikom, ki bo vadil na domu, to bo zagotovilo podjetje MKS, ter ustrezno evalvacijo obeh sistemov, za kar bo pristojen naš inštitut. Pri omenjenih aktivnostih bodo sodelovali tudi partnerji iz Avstrije.«
Kako pomemben je projekt za URI Soča in seveda vse tiste, ki jim bodo te rešitve pomagale? »Skozi projekt želimo raziskati in razviti model storitve izvajanja oziroma zagotavljanja rehabilitacijske obravnave na domovih uporabnikov po preboleli možganski kapi (telerehabilitacija) in s tem v prihodnje povečati dostopnost rehabilitacijskih storitev. Hkrati je namen projekta na obeh straneh meje vključiti relevantne deležnike, v Avstriji njihove zdravstvene zavarovalnice, pri nas ZZZS, s sodelovanjem katerih bi celovito pretresli vse vidike telerehabilitacijske storitve, vključno s finančnimi,« je pojasnil Matjačić.

Reha International Alliance

Kot razlagajo na inštitutu Soča, bo poglavitni dosežek projekta Reha 2030 model storitev, primeren za paciente po kapi pri postklinični rehabilitaciji na domu in razvoj potrebne tehnološke podpore, kamor sodita robot Reha in spletna platforma. Posebno pozornost bodo namenili trajnostnemu vidiku: za širjenje projekta bodo pripravili ustrezne projektne strukture, med drugim bodo ustanovili Reha International Alliance.

Seveda gre za iskanje odgovorov in rešitev, ki jih povzročajo skupni izzivi obeh držav, Slovenije in Avstrije – demografske spremembe. Posledica teh je »pomanjkanje možnosti za postklinično rehabilitacijsko oskrbo pacientov po kapi tako na slovenski kot na avstrijski strani meje«. Kot poudarjajo, je trenutna ponudba predvsem na podeželju nezadostna. »Poglavitni cilj projekta izpolnjuje zahtevo po povečanju R & I s težiščem na tehničnih in gospodarskih področjih s čezmejnim sodelovanjem relevantnih akterjev, še posebej na področju telerehabilitacije. Koristi od projekta bodo imeli univerze, podjetja, MSP, javnost in drugi. Pri tem so še posebej mišljene skupine: pacienti po kapi, klinično osebje, terapevti, gospodarstveniki, raziskovalci in študentje. Poleg tega bodo aktivno vključene tudi zavarovalnice, upravljavci podatkovnih sistemov ter druge R&D skupine na programskem območju in drugod,« so nam odgovorili z inštituta Soča.

Komentarji: