V ustavno presojo poslal še zakon o RTV Slovenija

Zakon naj bi namreč onemogočal enakopraven nastop kandidatom političnih strank na javni RTV, je prepričan Veber.
Fotografija: Veber je sicer v četrtek na ustavno sodišče vložil tudi pobudo za oceno ustavnosti zakona o volitvah v DZ.  FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Veber je sicer v četrtek na ustavno sodišče vložil tudi pobudo za oceno ustavnosti zakona o volitvah v DZ.  FOTO: Blaž Samec

Ljubljana - Nepovezani poslanec Janko Veber, ki se za ponovni vstop v DZ poteguje na listi Združene levice in Sloge, je danes na ustavno sodišče vložil tudi pobudo za presojo ustavnosti zakona o Radioteleviziji Slovenija. Prepričan je namreč, da zakon onemogoča enakopraven nastop kandidatom političnih strank na javni RTV.
 

Podrobnosti bo predstavil jutri


Veber meni, da je zakon s tem v nasprotju z ustavo Slovenije, splošno deklaracijo človekovih pravic in konvencijo o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Podrobnosti pobude, pri kateri ga je podprl tudi vodja Združene levice Franc Žnidaršič, namerava poslanec predstaviti v soboto pred stavbo Radiotelevizije Slovenije.

Veber je sicer v četrtek na ustavno sodišče vložil tudi pobudo za oceno ustavnosti zakona o volitvah v DZ. Meni, da so volitve zaradi različnih načinov določanja kandidatnih list nepoštene, neenakopravne in nesvobodne. Od sodišča pričakuje njihovo razveljavitev.

Po njegovem mnenju je sporno, da politične stranke kandidatne liste lahko določajo s podpisi treh poslancev ali podpisi 50 oziroma 100 volivcev v vsaki volilni enoti, medtem ko pa stranke, ki v DZ nimajo poslancev, za vložitev kandidatur potrebujejo 800 podpisov volivcev.
 

Komentarji: