Veter s hitrostjo do 100 km/h pustošil po Primorski

Vetrovno bo tudi večji del torka, vendar hitrost vetra predvidoma ne bo presegala opozorilnih vrednosti.
Fotografija: Močan veter podira dervesa in električne drogove. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Močan veter podira dervesa in električne drogove. FOTO: Shutterstock

Od današnjega popoldneva se je krepil veter južne smeri, ki je bil najmočnejši zvečer. Sunki so na Primorskem, Notranjskem in delu Gorenjske po nižinah marsikje dosegli hitrosti od 90 do 110 kilometrov na uro, v višjih legah pod gozdno mejo pa krajevno do 140 kilometrov na uro. Ni izključen pojav obsežnejših vetrolomov, so ves dan opozarjali na Agenciji za okolje (Arso) in prav so imeli. 

Vetrolom in meteorne vode so namreč povzročali obilo težav na Obali, Koroškem, Notranjskem in Bovškem. V Mislinji in Idriji je močan veter odkrival strehe, na Obali pa podiral drevesa in reklamne panoje. Na območju Črne na Koroškem so se že zjutraj nad električni daljnovod nagnile tri smreke, ki so jih odstranili delavci Elektra Celje, do prekinitve dobave električne energije pa ni prišlo. So pa popoldne bili brez elektrike na območju prevaljske občine, potem ko je dobavo prekinilo podrto drevo, ter v Pivki in Trbovljah.

Rdeče opozorilo FOTO: Arso
Rdeče opozorilo FOTO: Arso


Veter je odkril streho na novejši hiši v Logu pod Mangartom, gasilci pa so morali odstraniti precej drevja na cesti proti prelazu Predel, je poročal naš dopisnik Blaž Močnik. Veter je povzročil nekaj nevšečnosti z materialnimi posledicami tudi v Brdih in Vipavski dolini.

V visokogorju in sredogorju je presegal hitrost 100 kilometrov na uro, ponekod po nižinah Primorske pa opozorilno vrednost 70 km/h, so sporočili z Arsa. Na odseku hitre ceste Nanos–Ajdovščina je pihala burja s hitrostjo med 80 in 100 kilometri na uro, zato je pričela veljati zapora prometa prve in druge stopnje. Zaradi skalnih podorov in podrtih dreves so zaprte nekatere ceste. 


Počasi se bo umirilo


Do polnoči bo veter na zahodu že nekoliko oslabel, prehodno okrepil pa se bo predvsem v vzhodni Sloveniji. Do jutra bo veter povsod oslabel, vendar ne povsem ponehal. Vetrovno bo tudi večji del torka, vendar hitrost vetra predvidoma ne bo presegala opozorilnih vrednosti.

»V tej jeseni je bilo po Evropi kar nekaj burnega vremenskega dogajanja, zdaj smo ga deležni tudi pri nas. Razvoj vremena nas zelo skrbi,« je poudaril Brane Gregorčič. Rdeče opozorilo tako ni pretirano, je nadaljeval. 

Pojasnil je, da se bo ciklon nad zahodnim Sredozemljem poglobil in se pomikal severneje, posledično se bo okrepil veter na vseh nivojih. Hitrost vetra se bo povečevala zelo hitro, močnejše sunke lahko pričakujejo predvsem na zahodu ndržave. Pričakujejo, da bo najhuje po 21. uri. Smer vetra je zelo neobičajna, saj bo pihalo iz južne in jugozahodne smeri. 

Poglejte posnetek novinarske konference Arsa o razvoju vremena:


 

Morje poplavlja


Obilne padavine se bodo v zahodni, osrednji in južni Sloveniji nadaljevale do torka zjutraj. Vmes bodo občasno krajevno močnejši in dolgotrajnejši nalivi. Do torka zjutraj pričakujemo v zahodni polovici države še od 50 do 80 litrov dežja na kvadratni meter. Drugod bo padavin manj.

Hidrolog Janez Polajnar je poudaril, da bo zaradi močnega vetra močno povečano plimovanje morja. Danes med 12. in 14. uro ter zvečer in ponoči predvidoma do tretje ure v torek bo morje zaradi kombinacije povišane gladine in visokega valovanja poplavljalo izpostavljene dele obale. Morje bo med dnevno plimo predvidoma poplavljalo v višini do 20 centimetrov, ponoči pa od 20 do 30 centimetrov.



»Gre za redek pojav tako močnega vetra v tem delu Jadrana. Lahko se zgodi podobno visoka plima, kot je bila 6. decembra 2008,« je pojasnil Polajnar.

Regijski center za obveščanje Koper je zaradi visokega plimovanja morja v Piranu danes okoli 11.30 sprožil sireno javnega alarmiranja z znakom za opozorilo na nevarnost. Prebivalce pozivajo, naj ravnajo po navodilih civilne zaščite in drugih pristojnih služb. Zaradi močnega vetra je uprava za pomorstvo priprla koprsko tovorno pristanišče.



Luko Koper so zaradi močnega vetra priprli že v nedeljo. Priprto pristanišče sicer pomeni, da o dovoljenju za privez ali odvez odločajo za vsako ladjo posebej.

A bolj kot morje hidrologe skrbi Drava. Zaradi obilnih padavin na Avstrijskem Koroškem se bo po napovedih pretok Drave močno povečal in so zato ogroženi tudi objekti. Po Polajnarjevih besedah je ogroženih 107 objektov, večina v Mariboru in na Ptuju.

V naslednjih urah bo na izpostavljenih mestih v zgornjem toku poplavila tudi reka Reka. Ponoči se bodo v manjšem obsegu razlivale tudi reke v porečju Save Bohinjke, Save v zgornjem toku ter Kolpe. Ob krajevnih nalivih so tudi drugod možna razlivanja manjših rek in hudourniških vodotokov, opozarjajo na URSZR.

Komentarji: