Vlada ustanovila krizni štab in opravila menjave na čelu policije in vojske

Nova vlada Janeza Janše je svojo ustanovno sejo v veliki meri posvetila tudi razpravi o ukrepih za omejevanje širjenja okužb z novim koronavirusom, pričakovano pa izpeljala že številna kadrovanja.
Fotografija: "To je bilo predvsem sporočilo, da moramo vsi paziti eden na drugega in narediti vse, da se širjenje virusa zaustavi," je po seji dejal Matej Tonin in priznal, da mask niso uporabljali ves čas seje, ki je trajala več kot štiri ure. FOTO: Daniel Novakovic/STA
Odpri galerijo
"To je bilo predvsem sporočilo, da moramo vsi paziti eden na drugega in narediti vse, da se širjenje virusa zaustavi," je po seji dejal Matej Tonin in priznal, da mask niso uporabljali ves čas seje, ki je trajala več kot štiri ure. FOTO: Daniel Novakovic/STA

Večji del razprave na prvi nočni seji vlade naj bi bil sicer posvečen ukrepom za boj proti širjenju koronavirusa. »Ministri bodo v prihodnjih dneh sporočili, kakšni bodo ti ukrepi,« je po poročanju STA napovedal Matej Tonin in na vprašanje, do katere mere se bodo zaostrili, odgovoril, da je »to odvisno od tega, koliko bodo ljudje upoštevali že sprejete ukrepe«.

Danes so po njegovih besedah sprejeli nekaj uredb s področja kmetijstva in blagovnih rezerv. Možni pa so še posegi v urejanje prometa, javnega prevoza, dela trgovskih centrov ... Podrobnosti ni razkril. Njegova prva naloga pa bo, da zagotavljanje nemotenega delovanje civilne zaščite in nove kapacitete za potencialne bolnike.

Vodja novoustanovljenega kriznega štaba je predsednik vlade, sekretar pa nekdanji direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Andrej Rupnik. Štab v enem formatu sestavljajo vsi ministri, v drugem pa še drugi visoki strokovni in odgovorni uslužbenci. Podpirajo ga strokovne skupine, torej ljudje, ki so vpeti v obvladovanje razmer in najbolj kompetentni, da v vsakem trenutku priskrbijo točne in zanesljive podatke, je Andrej Rupnik povedal v izjavi novinarjem po seji vlade.



Krizni štab se bo sestal danes takoj po primopredaji poslov na ministrstvih. Vsak minister je že na prvi seji vladedovil vsaj enega državnega sekretarja, ki ga lahko nadomešča v primeru bolezni. Imenovali so:
  • v kabinetu predsednika vlade: nekdanjega poslanca SDS dr. Vinka Gorenaka, veleposlanika mag. Igorja Senčarja in poslanca SDS Žana Mahniča;
  • na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti: generalni tajnik Slovenske karitas Cveta Uršiča in Matejo Ribič
  • na ministrstvu za finance: mag. Petra Ješovnika in Kristino Šteblaj;
  • na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport: Jureta Gašpariča;
  • na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo: dosedanjega državnega sekretarja Aleša Cantaruttija in dosedanjega okoljskega ministra SMC Simona Zajca;
  • na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano: dosedanjega državnega sekretarja Damjana Stanonika in dr. Jožeta Podgorška;
  • na ministrstvu za javno upravo: nekdanjo poslanko SMC Urško Ban;
  • na ministrstvu za kulturo: dr. Ignacijo Fridl Jarc;
  • na ministrstvu za notranje zadeve: nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja;
  • na ministrstvu za pravosodje: Matica Zupana;
  • na ministrstvu za obrambo: mag. Damijana Jaklina in Uroša Lampreta;
  • na ministrstvu za okolje in prostor: dr. Metko Gorišek;
  • na ministrstvu za infrastrukturo: nekdanjega generalnega direktorja HSE Blaža Košoroka;
  • na ministrstvu za zunanje zadeve: mag. Gašperja Dovžana in veleposlanika Toneta Kajzerja;
  • na ministrstvu za zdravje: nekdanjega predsednika Zdravniške zbornice Slovenije mag. Andreja Možino;
  • v službi za razvoj in evropsko kohezijsko politiko: mag. Moniko Kirbiš Rojs;
  • v uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu: dr. Dejana Valentinčiča.

Že na prvi seji vlade je ministrski zbor zamenjal Tatjano Bobnar in Alenko Ermenc. FOTO: Mediaspeed
Že na prvi seji vlade je ministrski zbor zamenjal Tatjano Bobnar in Alenko Ermenc. FOTO: Mediaspeed
S položaja generalne direktorice policije so razrešili tudi Tatjano Bobnar in za vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije imenovali dosedanjega direktorja ženevskega centra za demokratični nadzor nad oboroženimi silami (DCAF) Antona Travnerja, in sicer do imenovanja generalnega direktorja policije po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev.

Z dolžnosti načelnice Generalštaba Slovenske vojske odhaja Alenka Ermenc, ki jo bo začasno nadomestil njen namestnik brigadir Robert Glavaš, in Dejan Matijevič s položaja generalnega direktorja Obveščevalno varnostne službe Ministrstva za obrambo (OVS). Slednjega bo nadomestil Andrej Osolnik.

Na vrh Urada Vlade Republike Slovenije za komuniciranje je kot vršilca dolžnosti direktorja imenovala Mira Petka kot vršilca dolžnosti direktorja Službe Vlade Republike Slovenije za zakonodajo pa dr. Katjo Triller Vrtovec.

Božo Predalič se vrača na položaj generalnega sekretarja vlade in bo pristojen za posredovanje informacij javnega značaja, ki se nanašajo na vladne dokumente iz zbirk generalnega sekretariata vlade. Prav tako mu vlada izdala pooblastilo za izjavljanje volje Slovenije kot edine delničarke ali edine družbenice v gospodarskih družbah.

Ker je Lilijana Kozlovič postala ministrica za pravosodje, jo je vlada razrešila s položaja generalne direktorice agencije za okolje, za vršilca dolžnosti generalnega direktorja pa imenovala Iztoka Slatinška.

Preberite še:

Komentarji: