Vlada v odhajanju Mitjo Lainščaka imenovala za direktorja ARRS

Kandidat po volji vlade v odhajanju bo pet let skrbel za podeljevanje sredstev za znanost. Vlada je danes ustanovila še en raziskovalni zavod.
Fotografija: V znamenje protesta nad vladnim imenovanjem direktorja so neznanci na pročelje ARRS izobesili napis »Sramota«. FOTO: Željko Stevanič
Odpri galerijo
V znamenje protesta nad vladnim imenovanjem direktorja so neznanci na pročelje ARRS izobesili napis »Sramota«. FOTO: Željko Stevanič

Vlada je na včerajšnji dopisni seji dr. Mitjo Lainščaka imenovala za direktorja javne agencije za raziskovalno dejavnost (ARRS). Dosedanji v. d. direktorja bo ARRS vodil s polnimi pooblastili prihodnjih pet let, do 12. 5. 2027. V noči po njegovem imenovanju so neznanci na pročelje ARRS izobesili napis »Sramota«, ki se je v zadnjih dveh letih po spornih odločitvah in kadrovanjih vlade pojavljal pred institucijami, kot so ministrstvo za kulturo, Muzej novejše zgodovine in Moderna galerija. 

image_alt
Vladno kadrovanje tik pred volitvami

Imenovanju Lainščaka na čelo ARRS je nasprotovala tako stroka kot upravni odbor ARRS. Ker Lainščaka, ki naj bi bil kandidat po volji državnega sekretarja na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport dr. Mitje Slavinca, upravni odbor ni izbral za vodjo agencije, je ministrstvo člane upravnega odbora preprosto zamenjalo. Ker je upravno sodišče pri prvi menjavi ugotovilo, da so bili člani upravnega odbora razrešeni nelegalno, je ministrstvo upravni odbor zamenjalo kar dvakrat. 

image_alt
Stanje je sramota, metoda je upor

Razdeljevanje sredstev za znanost

ARRS na leto razdeli več kot 225 milijonov evrov, podatki o tem, komu, zakaj in koliko denarja so podelili, pa že od začetka lanskega leta niso javno dostopni v beli knjigi agencije. Na naše vprašanje so pri ARRS sicer zatrdili, da bodo podatke objavili »predvidoma do konca meseca«.

image_alt
Podatki o razdelitvi sredstev za znanost nič več javno dostopni

Med drugim je vlada nezanemarljiv delež sredstev za znanost, kar 5,2 milijona v prihodnjih dveh letih, namenila novoustanovljenemu raziskovalnemu zavodu Rudolfovo, ki ga vodi kader stranke SDS Borut Rončević, čeprav, kot je opozoril predsednik rektorske konference Gregor Majdič, ni jasno niti, kaj bo ta zavod sploh počel. Visokošolski sindikat (VSS) je upravni odbor ARRS pozval, naj financiranje tega zavoda prepreči. 

Danes ustanovili še en raziskovalni zavod

Vlada je sprejela sklep o ustanovitvi javnega raziskovalnega zavoda Znanstveno in inovacijsko središče Pomurje (ZISP), ki »bo s sistematičnim ustvarjanjem in prenašanjem novega tehnološkega znanja ustvarjal raziskovalno mrežo in ekosistem novih malih in srednjih podjetij«, so zapisali pri Uradu vlade za komuniciranje. Obrazložitev je sicer skoraj identična opisom nalog, zaradi katerih je bil ustanovljen tudi JRZ Rudolfovo. 

image_alt
Mrzlično ustanavljanje novih raziskovalnih zavodov za kadre vladnih strank

ZISP naj bi nadgradil tudi raziskovalne dejavnosti Splošne bolnišnice Murska Sobota, kjer je sicer zaposlen novi direktor ARRS Mitja Lainščak. Predvidoma bo novi zavod v prihodnjih dveh letih prejel 1,6 milijona evrov. 

Preberite še:

Komentarji: