Vlada začasno odobrila izplačilo STA

Vlada je na podlagi sporočila evropske komisarke Margrethe Vestager danes začasno odobrila izplačilo STA v okviru določb sedmega protikoronskega zakona.
Fotografija: FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Blaž Samec/Delo

Vlada je na podlagi sporočila evropske komisarke Margrethe Vestager danes začasno odobrila izplačilo STA v okviru določb sedmega protikoronskega zakona, so sporočili iz Urada vlade za komuniciranje (Ukom).

Kot so zapisali, je Ukom v sredo prejel sporočilo Vestagerjeve, »ki nakazuje možnost pozitivne odločitve Evropske komisije glede nakazila državne pomoči za STA«. Zato je bilo »danes začasno, do dokončne odločitve Evropske komisije, odobreno izplačilo v okviru določb sedmega protikoronskega zakona«.

Izplačilo je bilo tudi izplačano, so potrdili pri STA. Obenem pa vlado pozivajo k zagotovitvi financiranja v letošnjem letu brez nadaljnjih pogojevanj. »Financiranje javne službe STA namreč ne more biti začasna rešitev, pač pa je zakonska obveza vlade,« so poudarili. »V STA pričakujemo, da bo vlada v prihodnje spoštovala zakonodajo in izpolnjevala svoje obveznosti, tako kot STA že skoraj 30 let opravlja svojo obveznost javnega obveščanja.«

image_alt
Odgovor slovenskim oblastem: Soglasje Bruslja ni potrebno


DZ je konec decembra na predlog stranke SMC sprejel dopolnilo k sedmemu protikoronskemu paketu, ki določa, da se v sedmih dneh po uveljavitvi zakona konec decembra izplača vse zaostale obveznosti do STA za opravljanje javne službe in da se, ne glede na to, ali bo za leto 2021 sklenjena pogodba s STA, financira opravljanje javne službe STA na podlagi sprejetega poslovnega načrta.

Ukom je nato prejšnji teden sporočil, da je financiranje STA s sedmim protikoronskim svežnjem postalo neposredna zakonska obveznost, s tem pa da se je odprlo vprašanje, ali je to skladno s pravili EU o konkurenci, zlasti s pravili o podeljevanju državnih pomoči. Zagotovili so, da bo zakonsko določen znesek STA nakazan takoj, ko bo Evropska komisija dala pozitivno mnenje.Evropski komisarki za konkurenco Margrethe Vestager ter za vrednote in preglednost Věra Jourová sta v pismu STA sicer navedli, da dodatna presoja komisije v skladu z odločitvijo komisije iz leta 2011 o nadomestilih za javni servis tistim, ki izvajajo storitve splošnega gospodarskega interesa, ni potrebna, če letni znesek pomoči ne presega 15 milijonov evrov. Višina sredstev, ki jih STA letno dobi od države za opravljanje javne službe, pa znaša približno dva milijona evrov.

Evropska komisija je po neuradnih informacijah sicer slovenske oblasti pozvala k umiku notifikacije v povezavi s financiranjem STA.

Preberite še:

Komentarji: