V Murski Soboti rezultat po željah Socialnih demokratov

V ne-podpori svetnikov Gibanja Svoboda najverjetnejšemu novemu županu mnogi vidijo slabo popotnico za prihodnje sodelovanje pri delu mestnega sveta.
Fotografija: Damjan Anželj je novi župan Murske Sobote. FOTO: Jože Pojbič/Delo
Odpri galerijo
Damjan Anželj je novi župan Murske Sobote. FOTO: Jože Pojbič/Delo

Tako, kot je bilo pričakovati, je v drugem krogu volitev za župana mestne občine Murska Sobota zmagal 45-letni kandidat stranke SD Damjan Anželj, ki je dobil skoraj petinšestdeset odstotkov glasov. Takoj, ko je bila prešteta večina glasov, se je najprej zahvalil volivcem in svojemu tekmecu, kandidatu SDS Andreju Mešiču, s katerim si želi sodelovanja tudi v prihodnje v mestnem svetu. Tudi s svetniško skupino Gibanja Svoboda, ki ga pred drugim krogom volitev ni hotela podpreti, namerava tvorno sodelovati in ne kuha nobene zamere, nam je zagotovil.

Anželj je sicer kandidiral na pobudo dosedanjega soboškega župana Aleksandra Jevška, ki je medtem postal minister in zato ni kandidiral za še tretji mandat. V tem stilu je tudi napovedal svoje delo - predvsem bo nadaljeval začete projekte svojega predhodnika, najprej pa bo poskrbel za ustrezne ukrepe, s katerimi bo občina pred zimo poskušala čimbolj omiliti posledice draginje in naraščajočih stroškov energije za občane.

Morebitno energetsko izkoriščanje dveh sedaj začasno zaprtih, a obetavnih geotermalnih vrtin prepušča ponovni presoji v prihodnosti, prvi projekti, ki so po njegovem mnenju nujni za razvoj občine, pa bodo gradnja vzhodne mestne obvoznice in ostale infrastrukture. Posvetil se bo tudi gradnji upravnega središča, ustanovitvi središča za talente, energetski sanaciji javnih zgradb, mestnemu stadionu in drugim projektom iz njegovega programa.

Odločitev prepustili volivcem

Novoizvoljena svetniška skupina Gibanja Svoboda v soboškem mestnem svetu je pred kakšnim tednom dni poskrbela, da volilni izračun drugega kroga vendarle ni tako preprost in povsem predvidljiv. V svoji izjavi po porazu njihovega kandidata Mitje Horvata namreč niso podprli Anželja, češ da odločitev o tem, kdo bo prihodnja štiri leta županoval v Murski Soboti, prepuščajo volivcem, sami pa da na prvo mesto postavljajo zgolj skupna prizadevanja za razvoj občine, ne glede na to, kdo bo župan. »Za nas ni pomembno, iz katere politične stranke bo izvoljeni župan, pomembna bo izključno pripravljenost na sodelovanje in uresničevanje temeljnih razvojnih projektov,« so zapisali v sporočilu volivcem in s tem sprožili nemalo začudenja.«

Rezultate današnjega drugega kroga tako v mestni občini Murska Sobota nihče ne pričakuje kot že vnaprej znane. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Rezultate današnjega drugega kroga tako v mestni občini Murska Sobota nihče ne pričakuje kot že vnaprej znane. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Anželj v teh dneh njihove poteze sicer ni kritiziral in jim priznava pravico, da podprejo ali pa ne podprejo, kogar pač sami hočejo, a v ne-podpori svetnikov Gibanja Svoboda najverjetnejšemu novemu županu mnogi vidijo slabo popotnico za prihodnje sodelovanje pri delu mestnega sveta. Sodelovanje pa bo še kako potrebno, saj stranka SD nima več takšne premoči v soboškem svetu, kot je to imela do sedaj. S svojimi osmimi svetniki je izenačena z Gibanjem Svoboda in bo z njimi morala sodelovati v koaliciji. In morda je cilj slednjih, da si že vnaprej dvignejo ceno in utrdijo pogajalsko izhodišče.

Preberite še:

Komentarji: