Vse več demenci prijaznih točk

Širitev mreže: Ta mesec osem novih lokacij
Fotografija: V društvu Spominčica nadaljujejo ustvarjanje okolij s posluhom za dementne. Foto Uros Hocevar
Odpri galerijo
V društvu Spominčica nadaljujejo ustvarjanje okolij s posluhom za dementne. Foto Uros Hocevar

Ljubljana – Mreža demenci prijaznih točk, ki jih društvo Spominčica – Alzheimer Slovenija odpira po državi, se širi. Od julija 2017 jih je že več kot 90, ta teden so odprli še štiri. Spominčica tako želi prispevati k manjši stigmatizaciji te bolezni, ki je še vedno razširjena v družbi.

V torek so odprli demenci prijazno točko v domu starejših občanov v Ribnici, navzoč je bil tudi župan Samo Pogorelc. Od včeraj je demenci prijazna točka tudi na Infotočki 65+, v Mačkovi ulici v Ljubljani, odprla sta jo predsednica Spominčice Štefanija L. Zlobec in župan Zoran Janković. Isti dan so točko odprli še v domu upokojencev v Kranju. Danes ob 16. uri bo odprtje v domu starejših v Lendavi.

Prihodnji teden, 25. aprila, bodo demenci prijazno točko odprli v domu starejših Viharnik v Kranjski Gori. Že na začetku tega meseca pa so odprli še tri: v domu starejših v Hrastniku, zavodu za socialnovarstveno delo Sv. Terezije v Vidmu - Dobrepolju in v Contracu – Špesovem domu v Vojniku.


Pomoč in informacije


Tako v društvu Spominčica nadaljujejo ustvarjanje okolij s posluhom za dementne. Demenci prijazna točka je namenjena ljudem z demenco, še zlasti tistim v zgodnji fazi bolezni, ki so še samostojni in aktivni, njihovim svojcem in drugim. Tu lahko oboleli dobijo pomoč in informacije, saj se pogosto izgubijo, ne najdejo poti domov ali ne prepoznajo okolice, v kateri se znajdejo. Prav tako je namenjena zaposlenim v trgovinah, bankah, lekarnah, knjižnicah, na pošti, policistom, gasilcem ... Vsi ti se pri svojem delu pogosto srečujejo z ljudmi z demenco, zato je prav, da vedo, kje poiskati nasvete in informacije.

Osebje na demenci prijazni točki je za to posebej usposobljeno. Zaposleni nudijo informacije, kako prepoznati prve znake demence, kako komunicirati z osebami z demenco in kam jih usmeriti po nadaljnjo pomoč, ko se izgubijo in ne vedo, kje so.

Komentarji: