Evropska levica volilno kampanjo zagnala v Sloveniji

Stranka Evropske levice je v Ljubljani izbrala vodilnega kandidata za evropske volitve in potrdila manifest.
Fotografija: Walter Baier in Asta Vrečko. FOTO: Črt Piksi 
Odpri galerijo
Walter Baier in Asta Vrečko. FOTO: Črt Piksi 

Stranka evropske levice je v soboto na srečanju v Ljubljani za svojega vodilnega kandidata na evropskih volitvah potrdila predsednika Evropske levice in nekdanjega predsednika Komunistične stranke Avstrije (KPÖ) Walterja Baierja. Soglasno so potrdili volilni program, ki se osredotoča na boj proti revščini, podnebnim spremembam in neofašizmu.

»Pravijo, da je Evropa daleč od ljudi. Mi pa trdimo, da si morajo Evropo ljudje ponovno priboriti,« je na novinarski konferenci po izvolitvi dejal Baier in obljubil, da bo Evropska levica naslavljala težave običajnega človeka, kot so rastoči življenjski stroški, pravica do stanovanj in dostopnost javnih storitev.

Walter Baier in Asta Vrečko. FOTO: Črt Piksi 
Walter Baier in Asta Vrečko. FOTO: Črt Piksi 

Sedemdesetletni avstrijski politik se je komunistični partiji pridružil pri osemnajstih letih in se že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja aktivno ukvarjal s politiko, ko se je kot študentski predstavnik uspešno bojeval proti neonacističnim skupinam. Doktoriral je iz ekonomije in objavil več strokovnih knjig o marksizmu in zgodovini komunističnih gibanj. Med letoma 1994 in 2006 je bil predsednik Komunistične stranke Avstrije in urednik avstrijske revije Volksstimme (Ljudski glas), od konca leta 2022 je predsednik Evropske levice.

Čeprav je sodeloval pri ustanavljanju Evropske levice, bo, če bo izvoljen, to Baierjev prvi mandat v Bruslju. Kljub temu da je že več kot pol stoletja zvest KPÖ, je, skupaj s Slavojem Žižkom, Julianom Assangeem in drugimi, tudi član Gibanja za demokracijo v Evropi 2025 (DiEM25), ki ga je ustanovil nekdanji grški finančni minister Janis Varufakis.

Slovenska Levica na volitve z optimizmom

Koordinatorka Levice Asta Vrečko je zagon volilne kampanje Evropske levice označila za ne le »politični trenutek, ampak izraz naše skupne želje po pravičnejši, zeleni, solidarni in povezani Evropi«. 

»Zavezanost Evropske levice k pravičnemu zelenemu prehodu je temelj našega programa in boja proti nebrzdanemu kapitalizmu,« je poudarila in zagotovila, da si Evropska Levica prizadeva za »čisto energijo, trajnostno kmetijstvo in industrijo, ki spoštuje naše okolje, delavske pravice in zagotavlja delovna mesta za prihodnje generacije«. Izpostavila je še, da zagovarjajo »krepitev javnega šolstva in zdravstva, pravico do stanovanja, varovanje delavskih in socialnih pravic in vzpostavitev ekonomske demokracije«. 

Evropska levica. FOTO: Črt Piksi 
Evropska levica. FOTO: Črt Piksi 

Evropsko levico skrbi zlasti vzpon desnega populizma, ki, kot je dejala Asta Vrečko, s »predlogi hitrih in všečnih rešitev, s kazanjem s prstom na migrante in manjšine kot krivce za družbene probleme, s teorijami zarot in lažnimi novicami pridobiva na moči«. Vendar je poudarila, da se slovenska Levica na volitve podaja optimistično, v upanju, da ji bo prvič uspelo prestopiti prag evropskega parlamenta. Levica svojih kandidatov za evropske volitve še ni potrdila. 

Preberite še:

Komentarji: