Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Z višjo parkirnino v Bohinju odmikajo promet od jezera

Cena parkirnine neposredno ob jezerski obali odslej tri evre, vendar pa tudi pogostejši organizirani brezplačni javni prevozi.
Balkan rivers tour - štart v Bohinju 16.aprila 2016 [Balkan rivers tour,Bohinj,Bohinjsko jezero,kajaki,čolni,jezera,veslanje,ekologija] Foto Blaz Samec/delo
Balkan rivers tour - štart v Bohinju 16.aprila 2016 [Balkan rivers tour,Bohinj,Bohinjsko jezero,kajaki,čolni,jezera,veslanje,ekologija] Foto Blaz Samec/delo
23. 4. 2019 | 11:00
23. 4. 2019 | 14:42
4:36
Bohinj – Bohinjski občinski svet je na nedavni seji z veliko večino (11 svetnikov za, dva proti, eden vzdržan) potrdil sklep o novi, povišani ceni parkirnin na parkiriščih tik ob Bohinjskem jezeru. Zadnja leta se namreč število obiskovalcev povečuje, trend pa ostaja, da jih večina pride z osebnimi vozili, ki jih Bohinjci želijo odmakniti proč od jezerske obale.



V obdobju med 1. julijem in 31. avgustom bo na parkiriščih neposredno ob obali Bohinjskega jezera (Ribčev Laz, Stara Fužina, Ukanc) cena parkirnine po novem tri evre na uro, plačati pa je ne bo treba imetnikom parkirnih kartic in kartice Julijske Alpe: Bohinj. Občina hoče s povišanjem parkirnine ob obali spodbuditi obiskovalce k uporabi alternativ, dolgoročna cilja pa sta postopno ukinjanje nekaterih parkirišč ob jezeru in vzporedna uvedba ugodnejših možnosti.


Alternative


Uvajajo dodatne vsakodnevne brezplačne organizirane prevoze z bolj oddaljenih in bistveno ugodnejših parkirišč do jezerske obale in nazaj, opcija ostaja parkiranje v Bohinjski Bistrici (kamp Danica za dva evra na dan in Kobla brezplačno) in brezplačen prevoz do jezera, prav tako ohranjajo brezplačno linijo s parkirišča Senožeta v Sredni vasi do križišča za planino Blato in nazaj, ki bo letos obratovala vsakodnevno. Ugodnejše parkiranje v bližini jezera omogočata parkirišče nasproti Kristala na Ribčevem Lazu (sedem evrov na dan z vključenim brezplačnim prevozom) in parkirišče Labora (pet minut hoda do obale, 15 evrov na dan).

Dolgoročni cilj je postopno ukinjanje nekaterih parkirišč ob Bohinjskem jezeru in vzporedna uvedba ugodnejših možnosti. FOTO: Igor Mali
Dolgoročni cilj je postopno ukinjanje nekaterih parkirišč ob Bohinjskem jezeru in vzporedna uvedba ugodnejših možnosti. FOTO: Igor Mali


Gradnja novih parkirnih mest ni opcija


Takšni ukrepi so, kot zagotavljajo na občini, nujni za vzpostavitev vzdržnega prometa na vrhuncu poletne turistične sezone. »Ukrep ni znamenje, da je obiskovalcev preveč, temveč da ima okolje svoje omejitve, predvsem na področju prometa. Dodatnih parkirnih mest za številne goste z avtomobili, ki bi želeli parkirati ob obali jezera, ni mogoče zagotoviti. Alternativa dražjemu parkiranju ob obali z ugodnejšim na drugih parkiriščih, povezanih z brezplačnimi prevozi, je gradnja novih parkirnih mest ob jezerski obali, česar si ne želimo in nam tega niti zakon o TNP ne dopušča. Številni obiskovalci ne pridejo v Bohinj zaradi pozidane obale, temveč zaradi naravnega okolja, ki jo obdaja,« je pojasnila Katarina Košnik z Občine Bohinj.



Bohinj sledi strategiji umirjanja prometa, predvsem v zelo obremenjeni jezerski skledi. »Turistični obisk se iz leta v leto povečuje, kar po eni strani prinaša veliko pozitivnih učinkov za lokalno skupnost in širše, po drugi pa zaradi čedalje večjih obremenitev nastajajo težave, povezane predvsem s prometom in dostopnostjo. V najbolj obremenjenih obdobjih, zlasti poleti, so težave že z dostopnostjo do Bohinja, na najbolj obiskanih točkah pa se občina srečuje s pritiski na površine za mirujoč promet, kar vodi v zastoje, nepravilno parkiranje, zmanjšano prometno varnost, negativne vplive na okolje, prostor, podobo krajine ter nezadovoljstvo obiskovalcev in občanov,« ukrep upravičujejo na občini Bohinj.

Delo Infografika
Delo Infografika


Brezplačni avtobus »Hop-on hop-off«


Lani prvič uvedeni organizirani prevozi so naleteli na dober odziv obiskovalcev. Od 23. junija do 16. septembra se je z brezplačnim avtobusom »hop-on hop-off« na planino Blato, do Bohinjskega jezera in na Pokljuko ter nazaj prepeljalo 32.024 potnikov. Letos bodo ponudbo še nadgradili in prevoze z vseh parkirišč zagotovili vsakodnevno.

Lanska anketa med obiskovalci je pokazala splošno zadovoljstvo, med pripombami je bilo največ želja po večji frekventnosti voženj brezplačnih organiziranih prevozov, kar bodo na občini letos tudi upoštevali. »Obenem pa manj avtomobilov na državni cesti do in od Bohinjskega jezera pomeni tudi boljšo pretočnost prometa, kar bistveno vpliva na življenje lokalnega prebivalstva,« poudarja Košnikova.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine