Za gasilci težka noč

Spopadali so se z dvema požaroma v bližini Kostanjevice na Krasu, na območju, kjer se je že v sredo ogenj nevarno približal naselju.
Fotografija: Pomoč prihaja iz vse Slovenije. FOTO: Črt Piksi/Delo
Odpri galerijo
Pomoč prihaja iz vse Slovenije. FOTO: Črt Piksi/Delo

Za gasilci, ki se na Krasu borijo z obsežnim požarom, je naporna noč. Kot je povedal nočni vodja intervencije Stanko Močnik, so se spopadali z dvema požaroma v bližini Kostanjevice na Krasu, torej na območju, kjer se je že v sredo ogenj nevarno približal naselju. Obe žarišči so gasilci obvladali in omejili, toda danes znova pričakujejo zelo težek dan, saj se marsikje znova dviga dim, ker požarišča še vedno niso umirjena.

Ponoči je bilo na terenu 800 gasilcev, danes jih prihaja na pomoč novih 500. Kako zelo močna je gasilska podpora, je opazno tudi na slovenskih (avto)cestah, saj se številni gasilski konvoji vozijo proti Krasu. Na pomoč lokalnim gasilcem tako prihajajo prostovoljne ekipe iz cele Slovenije. Skozi Miren je šel v smeri Kostanjevice na Krasu že zgodaj zjutraj konvoj gasilcev z obmoja Celja.

FOTO: Črt Piksi/Delo
FOTO: Črt Piksi/Delo

Požar se je dvakrat obnovil

Zemljevid požarov.
Zemljevid požarov.
Kot je za STA povedal Ervin Čurlič iz regijskega štaba civilne zaščite, se je ponoči požar v bližini Kostanjevice na Krasu dvakrat obnovil. Težavo namreč predstavljajo neeksplodirana ubojna sredstva iz prve svetovne vojne, zaradi katerih ognja ne morejo gasiti v središču požara. So pa oba požara uspeli omejiti.

Čurlič se boji, da se bo požar v primeru vetra ponovno razplamtel. Kakšna bo danes situacija z vetrom, je po njegovih besedah težko napovedati, saj se razmere zelo hitro spreminjajo. Požar se je tako v sredo že povsem približal nekaterim vasem, ko so ljudje le nemočno bežali iz svojih bivovanj.

FOTO: Črt Piksi/Delo
FOTO: Črt Piksi/Delo

Nujna rotacija ekip

Ker gasilci zaradi varnosti ne morejo dostopati do središča požara, je edina možnost, da ga pogasijo, gašenje s helikopterji. Ti ponoči ne morejo leteti, se bodo pa v gašenje znova vključili danes. Prav tako bodo požar predvidoma gasili z letalom Pilatus, na voljo pa naj bi bilo tudi letalo Canadair.

Ponoči je bilo na terenu več kot 800 gasilcev, na Kras pa prihajajo še nove enote, so zjutraj sporočili iz regijskega štaba civilne zaščite. Zaradi utrujenosti in izčrpanosti gasilcev, sploh po včerajšnji »hudi uri«, so namreč nujno potrebne rotacije ekip, opozarjajo v regijskem štabu.

FOTO: Črt Piksi/Delo
FOTO: Črt Piksi/Delo

Največji požar v Sloveniji

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je v pogovoru za TV Slovenija v sredo zvečer ocenil, da gre za doslej največji požar v Sloveniji.

Ogenj je uničil velikanske površine gozda in podrasti, k sreči pa so uspeli gasilci z velikimi napori do srede zvečer pred ognjem obraniti hiše.

Prebivalci Sel na Krasu, Hudega Loga, Korit na Krasu, Nove vasi in dela Mirna, ki so jih preventivno evakuirali, pa so se do večera povečini lahko vrnili na domove. Evakuiranih je bilo skupaj okoli sto ljudi.

Preberite še:

Komentarji: