Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Za poletje ustoličili Kadunca

Radiotelevizija Slovenija bo po napovedih Igorja Kadunca nov razpis za direktorja televizije objavila že v petek.
Kadunc (na sliki) se je za Stoparja, ki je zdaj odgovorni urednik prvega programa nacionalnega radia, odločil, ker ga nista prepričala ne Mojca Šetinc Pašek ne Zoran Medved. FOTO: Roman Šipić/Delo
Kadunc (na sliki) se je za Stoparja, ki je zdaj odgovorni urednik prvega programa nacionalnega radia, odločil, ker ga nista prepričala ne Mojca Šetinc Pašek ne Zoran Medved. FOTO: Roman Šipić/Delo
18. 6. 2018 | 16:41
18. 6. 2018 | 20:18
3:29
Ljubljana – Generalnemu direktorju RTV Igorju Kaduncu ni uspelo prepričati programskih svetnikov, da je radijski urednik Andrej Stopar prava izbira za začasno vodenje televizije. Čez poletje bo zato moral to funkcijo opravljati sam. V petek je pričakovati nov razpis, septembra pa novo glasovanje o kandidatih.

Kadrovskim težavam pri zapolnitvi vodstvenih položajev na RTV Slovenija ni videti konca. Po odstopu in predčasnem odhodu direktorice Televizije Slovenija Ljerke Bizilj, ki jo je Kadunc zaradi afere Thompson želel odsloviti že lani, je vodenje televizije maja prevzel sam. Za prihodnje pol leta je na tem mestu videl Stoparja, a ga je od navzočih 25 članov programskega sveta podprlo le 12 oziroma trije premalo, 11 se jih je vzdržalo, dva pa sta bila proti. Večina vzdržanih se je strinjala, da zelo dobro urednikuje prvemu programu Radia Slovenija, zato bi ga bilo škoda za vodenje televizije.

Po zakonu mora ta stolček do imenovanja novega direktorja ali vršilca dolžnosti Kadunc zasesti sam, čemur svetniku prav tako niso bili preveč naklonjeni, saj je tako prvo kot drugo delo dovolj zahtevno. Kadunc je Stoparja predlagal potem, ko ga prijavljena novinarja, nekdanja urednica dnevnoinformativnega programa televizije Mojca Šetinc Pašek in odgovorni urednik televizijskega programa v mariborskem centru Zoran Medved, ki sta sicer pripravila soliden program, nista prepričala za imenovanje. »Očitno postaja televizija težavna za vodenje in ljudje ne želijo priti sem. Če želimo premakniti ta voz, moramo pogledati, če bi se lahko še kdo drug prijavil,« je ocenil.

Prav to utegne biti za javno televizijo še trd oreh v drugi polovici leta. Tudi številni svetniki so izrazili bojazen, da se ne bo želel prijaviti nihče, kar je še posebej skrb zbujajoče, saj bi morala čim prej dobiti programsko-produkcijski načrt za 2019. Po besedah svetnika Jaroslava Skrušnyja je Kadunc postopek izbora vodil skrajno neprimerno, celo neprofesionalno in »šlampasto«, saj da je v 700-članskem kolektivu nacionalne televizije gotovo kdo, ki bi tak načrt lahko pripravil in vodil televizijo čez počitnice.
 

Naslednja četrtletka


Svetniki so obravnavali še strategijo razvoja RTV za prihodnja štiri leta, ki se poleg zmanjševanja števila zaposlenih in pozivom za zvišanje RTV prispevka osredotoča na zagotovitev primernih prostorov za multimedijsko produkcijo informativnih vsebin, krepitev dopisništva s pokrivanjem Kitajske in zagotovitev primernega obsega igranih programov. V načrtu so še nakup pravic za športne dogodke, nagovarjanje mlajših gledalcev, povezovanje z radiem in spletnim portalom, širjenje vsebin na družbenih omrežjih in večje vključevanje dopisništev v kulturnoumetniški program. Kljub številnim pripombam so s 15 glasovi za in štirimi proti dali soglasje k strategiji, ki roma v potrditev nadzornemu svetu. Kadunc je spomnil, da RTV letos manjka 2,4 milijona evrov za delovanje, zato je uresničitev strategije, tudi če dobi blagoslov, vprašljiva.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine