Zaradi gripe to sezono umrlo že več kot 160 ljudi

V ljubljanskem UKC so do zdaj zabeležili 62 smrtnih žrtev, v Mariboru 27, v murskosoboški bolnišnici je samo v prvih treh mesecih umrlo 30 ljudi.
Fotografija: Gripa je lahko neposredni vzrok smrti, pogosteje pa je posredni razlog, kar pomeni, da pri nekaterih bolnikih lahko samo posredno sklepajo, da je pripomogla ali povzročila neugoden izid.
FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Gripa je lahko neposredni vzrok smrti, pogosteje pa je posredni razlog, kar pomeni, da pri nekaterih bolnikih lahko samo posredno sklepajo, da je pripomogla ali povzročila neugoden izid. FOTO: Jože Suhadolnik

Ljubljana - V slovenskih bolnišnicah je zaradi gripe ali v povezavi z njo umrlo že več kot 160 ljudi. V ljubljanskem kliničnem centru so imeli doslej 62 smrtnih žrtev, iz Maribora poročajo o 27 umrlih, v murskosoboški bolnišnici pa je samo v letošnjih prvih treh mesecih umrlo 30 ljudi, lani pa še 18. Marsikje je gripa hujša kot v minulih sezonah.

V UKC Maribor so sicer za STA pojasnili, da je bila glede na število obolelih letošnja sezona gripe in gripi podobnih obolenj podobna lanski. Zaznali so celo nekaj manj obolelih. Pri 27 bolnikih, ki so umrli, so dokazali tudi okužbo z virusom gripe. Kot so pojasnili, je gripa je sicer lahko neposredni vzrok smrti, pogosteje pa je posredni razlog, kar pomeni, da pri nekaterih bolnikih lahko samo posredno sklepajo, da je pripomogla ali povzročila neugoden izid.
 

Gripa nastopila prej in z večjo pojavnostjo


Hujša kot prejšnja pa je bila tokratna sezona gripe v Prekmurju: samo v prvih treh mesecih je bilo 30 umrlih, pri katerih je bila gripa glavna ali dodatna diagnoza.. Lani so imeli v murskosoboški bolnišnici 18 takih primerov, v letu 2017 pa 13. Gripa je letos nastopila prej in z večjo pojavnostjo, pojavlja se v hujši obliki in prizadene ne samo kronične bolnike, temveč tudi mlajše, so dodali.

Skupaj so v murskosoboški bolnišnici v letu 2017 zdravili 236 bolnikov z gripo, v letu 2018 jih je bilo 342, letos pa v prvih treh mesecih 369. V letu 2017 je bilo hospitaliziranih 162 bolnikov z gripo, leta 2018 jih je bilo 255, letos pa doslej že 288.
Lani novembra so sicer v murskosoboški bolnišnici uradno odprli prenovljene prostore v zgradbi stare porodnišnice, kjer v obdobjih gripe hospitalizirajo gripozne bolnike. Takšna enota za izolacijo omogoča ustreznejše reševanje problematike izolacij, so pojasnili.

V Splošni bolnišnici Jesenice so letos pod diagnozo gripa vodili 50 bolnikov, od tega jih je pet umrlo. Pet smrtnih žrtev so zabeležili tudi v ptujski bolnišnici, je pa strokovni direktor Teodor Pevec povedal, da letošnja statistika obravnav pacientov z gripo ni odstopala od prejšnjih let.

V Splošni bolnišnici Novo mesto, ki pokriva območje jugovzhodne Slovenije, z določenimi dejavnosti pa tovrstne potrebe do približno 140.000 prebivalcev, so zaradi gripe lani hospitalizirali 158 bolnikov, letos pa doslej 143. Po okužbi z gripo je zaradi zapletov letos umrlo 13 pacientov, lani pa prav toliko.

FOTO: Uroš Hočevar
FOTO: Uroš Hočevar


V Splošni bolnišnici Brežice, ki oskrbuje približno 70.000 prebivalcev brežiške, krške in sevniške občine oz. Posavja, so med zadnjo sezono gripe obravnavali 88, v lanski sezoni pa 87 bolnikov. Smrtnega primera zaradi gripe letos niso imeli, lani so mlajšo bolnico zaradi zapletov gripe premestili v UKC Ljubljana, kjer je umrla. V Splošni bolnišnici Trbovlje so letos na internem oddelku hospitalizirali 83 bolnikov z virusno okužbo gripe, od tega jih je umrlo 16.

V celjski bolnišnici so v letošnji sezoni z laboratorijskimi preiskavami gripo potrdili pri 655 bolnikih, od teh je bilo 329 hospitaliziranih. Vzročno povezavo med smrtjo in gripo oz. obolenji, ki so se razvili iz gripe, so ugotovili pri 10 bolnikih. Med umrlimi je bila tudi oseba srednjih let brez pomembnih spremljajočih bolezni.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo
V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec so letos obravnavali 158 bolnikov z gripo, kar je 30 več kot lani. V povezavi z gripo kot pridruženo boleznijo je umrlo šest ljudi. Kot je pojasnil direktor Splošne bolnišnice Slovenj Gradec Janez Lavre so bili leto zaradi gripe prizadeti mlajši bolniki.

Ker lani pojav gripe in drugih virusnih obolenj ni bil tako množičen kot letos oziroma ni odstopal od pojavnosti v preteklih letih, podrobnejših analiz celjska bolnišnica ni delala, zato neposredne primerjave ne more narediti. "Približno oceno pa lahko najdemo v povprečnem dnevnem staležu hospitaliziranih bolnikov z gripo. Ta je bil lani v času viška epidemije gripe 13 bolnikov, letos pa 31," so še navedli v celjski bolnišnici.

V splošni bolnišnici Šempeter pri Gorici ocenjujejo, da je bil potek letošnje sezonske gripe ugodnejši od prejšnjih let. Skupno so odvzeli 400 brisov na gripo, pozitivnih je bilo 130, in sicer 127 primerov gripe A in trije primeri gripe B. Na bolnišničnem zdravljenju je ostalo 34 pacientov, ostale so obravnavali ambulantno, je za STA povedala strokovna direktorica šempetrske bolnišnice Dunja Savnik Winkler.

Smrtnih izidov zdravljenja letos v šempetrski bolnišnici ni bilo, so pa bili med starejšimi pacienti pretežno kronični bolniki s pridruženim obolenji in posledičnimi komplikacijami gripe, največkrat s pljučnicami. Na vrhuncu obolevnosti za gripo so v šempetrski bolnišnici povečali število postelj na internističnem oddelku ter prepovedali obiske.

Komentarji: