Zdenka Čebašek Travnik: O odgovornosti govorimo, gospod predsednik vlade

Pismo predsednice Zdravniške zbornice o aktualnem dogajanju glede širjenja koronavirusa in očitkih na račun zdravnikov.
Fotografija: Dr. Zdenka Čebašek Travnik, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije: »Zdravniki ugotavljamo, da v naši državi ni nikogar, ne osebe ne institucije, ki bi prevzela osebno odgovornost za vsa priporočila in navodila, ki jih dajejo na MZ in NIJZ zdravnikom.« FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Dr. Zdenka Čebašek Travnik, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije: »Zdravniki ugotavljamo, da v naši državi ni nikogar, ne osebe ne institucije, ki bi prevzela osebno odgovornost za vsa priporočila in navodila, ki jih dajejo na MZ in NIJZ zdravnikom.« FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Ljubljana – Po tem, ko so se v javnosti pojavile kritike na račun zdravstvenih delavcev, okuženih z novim koronavirusom, češ, kako neodgovorno so ravnali, da se kljub vrnitvi iz Italije niso samoizolirali, ampak so šli med paciente in celo v dom starostnikov, se je včeraj v pismu članom zdravniške zbornice oglasila Zdenka Čebašek Travnik.


 

Tveganja v zobozdravstvu


Največje tveganje za širitev okužbe je v zobozdravstvenih ordinacijah. FOTO: Leon Vidic/Delo
Največje tveganje za širitev okužbe je v zobozdravstvenih ordinacijah. FOTO: Leon Vidic/Delo


V povezavi z aktualnimi razmerami in nadaljnjimi ukrepi zajezitve širjenja okužbe s koronavirusom se je oglasil tudi Krunoslav Pavlović, podpredsednik zdravniške zbornice in predsednik odbora za zobozdravstvo.

V zobozdravstvenih ambulantah se namreč opravljajo storitve, ki predstavljajo največje tveganje za prenos infekcij. Zobozdravniki in pacienti so ob delu v ambulanti izpostavljeni aerosolom, delcem snovi, ki lebdijo v zraku. Pavlović je opozoril, da v tem trenutku zobozdravstvene ambulante ne razpolagajo z vso potrebno zaščitno opremo. Predsednik odbora za zobozdravstvo je zato pozval paciente, naj ob pojavu kateregakoli simptoma okužbe zgornjih dihal (kašljanje, kihanje, izcedek iz nosu, povišana telesna temperatura) že dogovorjeni termin pregleda preložijo.

»Vse paciente lepo prosim, da tudi v primeru močne bolečine in znaku akutne okužbe zgornjih dihal najprej pokličejo ambulanto ali pošljejo elektronsko sporočilo ter počakajo na nadaljnja navodila zobozdravnika. Nikakor pa ne smete hoditi v ambulanto, ne da bi se o tem predhodno pogovorili z zobozdravnikom,« je javnost pozval Pavlović.

Zdravniška zbornica Slovenije je danes na ministrstvo za zdravje posredovala tudi predlog protokola dela v zobozdravstvenih ambulantah. Predlagali so določitev sedmih ambulant za ljudi z akutnimi okužbami dihal in hudim zobobolom. V zvezi s tem še čakajo odgovor ministrstva za zdravje.

Ministrstvo za gospodarstvo je zaradi posledic širjenja koronavirusa obljubilo finančno podporo gospodarstvu, zato Pavlovića zanima, ali bo kaj od tega namenjenega tudi zobozdravstveni dejavnosti zaradi izpada dohodkov in povečanih stroškov z nakupom preventivnega materiala. 650 zobozdravnikov ima zasebno ambulanto s koncesijo, 280 od teh je čistih zasebnikov.

Preberite še:

Komentarji: