Zdravko Počivalšek: Storili bomo vse, da dokončamo ta mandat

Stranka po mnenju svojega novega predsednika potrebuje nov pristop na področju organizacije dela, kadrovanja in ureditve poslovanja.
Fotografija: Počivalšek o govoricah zadnjih dni: »Mi se ukvarjamo s tem, kaj je dobro za našo stranko. Pogovorov na to temo, o katerih  zadnja dva dneva beremo intenzivno, ni bilo. Mi se ukvarjamo samo s tem, na kak način bomo stranko popeljali navzgor.« FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Počivalšek o govoricah zadnjih dni: »Mi se ukvarjamo s tem, kaj je dobro za našo stranko. Pogovorov na to temo, o katerih  zadnja dva dneva beremo intenzivno, ni bilo. Mi se ukvarjamo samo s tem, na kak način bomo stranko popeljali navzgor.« FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljubljana – »V naši stranki ne vodimo nobenih aktivnosti za spremembo vlade. Mi smo bili, smo in bomo stabilen člen te vlade. Storili bomo vse, da dokončamo ta mandat. Delamo pa na reorganizaciji stranke in tu prihaja do določenih sprememb,« je poudaril prvi mož SMC in gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Medtem ko je dodal, da pa se bodo pogovarjali, če bo kdo drug zrušil vlado.»Ukvarjam se s tem, da okoli sebe zbiram ljudi, ki znajo, zmorejo in so pripravljeni iti samo naprej. Ne levo, ne desno, ne nazaj, ampak naprej,« je še pojasnil Počivalšek. Zato bo reorganizacija takšna, da bo stranki zagotavljala pot navzgor.
 

Želi krepiti lokalno mrežo


Na večerni seji sveta stranke SMC bo predlagal razrešitev dosedanjega generalnega sekretarja Andreja Klemenca. Nasledil ga bo Miha Rebolj, jeseniški podžupan, sicer dolgoletni hokejist kluba Acroni z Jesenic. Leta 2010 je bil prvič izvoljen v tamkajšnji občinski svet, kmalu pa je prevzel podžupansko mesto, kjer vztraja še danes. Maja se je potegoval tudi na strankini listi za evropski parlament, a neuspešno.Napovedal je tudi zamenjavo programskega vodje Aleksandra Kešeljevića. Njegove zadolžitve bo prevzel vršilec dolžnosti direktorja Inštituta za vode Republike Slovenije Aleš Vidmar. Na to mesto ga je vlada Marjana Šarca imenovala junija letos, mandat pa mu poteče konec leta. Je diplomirani politolog, prej je opravljal delo direktorja evropskega razvojnega inštituta ter ima, kot je tedaj zapisala vlada, izkušnje z vodenjem.

Z Reboljem in Vidmarjem, tako Počivalšek, bodo poskušali pripraviti vse potrebno, da bodo lahko na prihajajočem programskem kongresu razdelali svojo strategijo. Zadal si je uresničitev tega, kar je napovedal na kongresu: spremembe, ki bodo temeljile na njihovem socialno, liberalno in trajnostno usmerjenem programu, je še naštel.

Ena od prioritet bo krepitev lokalne mreže. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Ena od prioritet bo krepitev lokalne mreže. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

 

Kmalu nov kongres


Po septembrskem kongresu, na katerem se je Počivalšek zavihtel na vrh stranke, že napoveduje nov kongres. Ta bo predvidoma marca, njegov osrednji cilj pa bo dopolnitev in izpolnitev programa stranke. »To je moja naloga, naloga poslancev, ministrov in lokalnih odborov,« ocenjuje in verjame, da je ministrska ekipa SMC dober tim in tako nameravajo delati tudi v prihodnje.
 

Kaj bo s Cerarjem?


SMC ima v vladi Marjana Šarca štiri ministre. Po nekaterih neuradnih, a zanesljivih informacijah, Počivalšek sicer ni bil najbolj zadovoljen z delom zunanjega ministra Mira Cerarja in ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenije Klampfer. Vendar je pred svetom stranke dejal, da imajo štiri ministre na odgovornih položajih. 

»S svojim delom so dokazali, da je ta vlada lahko še naprej stabilna, kar se tega tiče, in lahko dokonča mandat. Z njihovim delom sem zadovoljen.«

Novi predsednik stranke se ukvarja z njeno konsolidacijo. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Novi predsednik stranke se ukvarja z njeno konsolidacijo. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

 

Storil bo vse, da Šarčeva ekipa obstane


Počivalšek je ob septembrskem prevzemu vodenja SMC priznal, da se je že pogovarjal s prvakom opozicije Janezom Janšo in se je z njim po naših informacijah nato tudi srečal. Ugibanja, da je pripravljen voditi novo desnosredinsko koalicijo, je Počivalšek odpravil z oceno, da gre za »pravljice in halucinacije«.

Danes je pogovore z njim zanikal in zatrdil, da bo storil vse, da Šarčeva vlada obstane, a so se v nasprotnem primeru pripravljeni pogovarjati z vsemi.

Tudi večina poslancev, s katerimi smo govorili včeraj, je domnevno zbliževanje s SDS označila za spin, med drugim tako predsednica sveta stranke Janja Sluga kot tudi vodja poslancev Igor Zorčič. »Sprašujem se, čemu je to namenjeno. Proračun je sprejet, očitno bo sprejet tudi zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Če bo koalicija lahko imela nekaj miru, pa lahko še kaj postori,« je povedal.Počivalškovi pogovori s prvakom opozicije naj bi bili namenjeni preverjanju možnosti nastanka desnosredinske vladne koalicije četverice strank – SMC, SDS, NSi in SAB. Ta bi v parlamentu z večino oziroma skupaj 47 glasovi lahko izpeljala nujne reforme.

Preberite še:

Komentarji: