Zdravstveni dom Ljubljana danes zaprl pet dežurnih ambulant na Metelkovi

V UKC pričakujejo gnečo na urgenci in večurno čakanje bolnikov.
Fotografija: Večurno čakanje izčrpava bolnike. Foto: Roman Šipić/DELO
Odpri galerijo
Večurno čakanje izčrpava bolnike. Foto: Roman Šipić/DELO

Bolni Ljubljančani in Ljubljančanke morajo danes po zdravniško pomoč na urgenco UKC in ne v zdravstveni dom na Metelkovi ulici, kot je veljajo do sedaj.

Zdravstveni dom Ljubljana je namreč z današnjim dnem zaprl vrata petih dežurnih ambulant, ki so bile doslej ob sobotah odprte na Metelkovi ulici - tri dopoldan in dve popoldan. V povprečju je obiskalo te ambulante vsako soboto okoli 120 bolnikov. V UKC Ljubljana je že včeraj viselo obvestilo, da pričakujejo danes gnečo na urgenci in zato podaljšano čakanje, lahko tudi več ur.

Namesto petih zdravniških ekip, ki so ob sobotah delovale do sedaj, je zdravstveni dom dal za pomoč urgenci v UKC eno samo ekipo.

UKC je zato včeraj ministru Samu Fakinu in županu Zoranu Jankoviću pisal pismo, da bo stanje nevzdržno, saj prihaja sezona respiratornih obolenj, zaradi katerih UKC vsako leto skoraj kolapsira, letos pa je UKC še tik pred nadaljevanjem gradnje urgence (tretja faza kirurške urgence), kar bo nasploh oviralo potek dela.

Zdravstveni dom odgovarja, da ne gre za ukinitev dežurne službe, pač pa za reorganizacijo, ministrstvo pa, da je pred selitvijo potreben dogovor med izvajalci. Župan Janković se namerava z vodstvom UKC sestati v prihodnjih dneh.

Komentarji: