46. predsednik ZDA Joe Biden nastopa

Inauguracija demokratskega prvaka brez navzočnosti republikanskega predhodnika Donalda Trumpa.
Fotografija: Novi demokratski predsednik ZDA Joe Biden in prva dama Jill. Foto Brendan Smialowski/Afp
Odpri galerijo
Novi demokratski predsednik ZDA Joe Biden in prva dama Jill. Foto Brendan Smialowski/Afp

Washington – »Vrnili se bomo!« je pred vrnitvijo na Florido obljubil 45. republikanski predsednik ZDA Donald Trump, z današnjo inavguracijo pa je nastopil čas za 46. demokratskega predsednika Joeja Bidna. Pobožni katolik se je namesto na čaj v Belo hišo svojega predhodnika, kamor ni bil povabljen, zjutraj odpravil na mašo v washingtonsko katedralo svetega Mateja – v družbi najvišjih republikanskih kongresnih voditeljev.

Ker se Trump ni hotel udeležiti inavguracije svojega naslednika, letos ni bilo niti slavnostne povorke po Pensilvanski aveniji do stopnic pred kongresnim poslopjem, z njegovim odhodom pa se politični Washington veseli mirnega prenosa oblasti po turbuletntnih štirih letih. Ti so komaj minuli teden izbruhnili v že drugi ustavni ob tožbi za republikanskega predsednika, tokrat zaradi vdora njegovih privržencev v kongres pred natančno dvema tednoma. Zaradi tega je ameriška prestolnica še najbolj podobna zasedenemu mestu in v parku National Mall, ki se od kongresa vije mimo Bele hiše in naprej do spomenika znamenitemu predsedniku Abrahamu Lincolnu pa ni običajnih množic.

Kot prva govornica je nastopila senatorka slovenskih korenin Amy Klobuchar. Foto Brendan Mcdermid/Reuters
Kot prva govornica je nastopila senatorka slovenskih korenin Amy Klobuchar. Foto Brendan Mcdermid/Reuters


Bidnovi volivci pa se vseeno veselijo inavguracije, ki jo je odprla demokratska senatorka iz Minnesote slovenskih korenin Amy Klobuchar.  Zadnji demokratski predsednik Barack Obama je pred temu svojemu nekdanjemu podpredsedniku, zdaj predsedniku ZDA, poslal sporočilo: »To je zdaj tvoj čas!« Uvodno molitev je prebral katoliški duhovnik Leo O’Donovan, dolgoletni znanec Bidnove družine. In res je Amy Klobuchar v uvodu poleg nekdanjih predsednikov, kongresnikov, visokih sodnikov, tujih predstavnikov in drugih pozdravila tudi »cel kup Bidnov«. Med njimi je bil poleg nove prve dame Jill tudi sin Hunter, ki ga Trump obtožuje dvomljivih poslov v Ukrajini, na Kitajskem in drugod, Biden pa ga neomajno zagovarja. Na večer pred inavguracijo pa se je novi ameriški predsednik jokal za svojim drugim sinom Beaujem, ki ga je pokopala huda bolezen. 

Prva temnopolta podpredsednica ZDA Kamala Harris. Foto Alex Wong/Afp
Prva temnopolta podpredsednica ZDA Kamala Harris. Foto Alex Wong/Afp


Državno himno je zapela Lady Gaga, ki je Bidna že podprla med predvolilno kampanjo v Pensilvaniji. Prisego je prebrala prva temnopolta predstojnica gasilskega oddelka v georgijskem South Fultonu Andrea Hall, tudi predsednica tamkajšnje gasilske sindikalne zveze, prve delavske organizacije, ki je podprla Bidnovo predsedniško kampanjo. Vrhovna sodnica Sonia Sotomayor je nato prisegla podpredsednico Kamalo Harris. S svojimi 78. leti je Biden najstarejši Američan na začetku predsedniškega mandata in zaradi visoke starosti najverjetneje ne bo še enkrat kandidiral. Tudi zaradi tega je v središču pozornosti njegova podpredsednica Kamala Harris, prva ženska in prva temne polti na tem položaju. Kalifornijska senatorka je med demokratsko predvolilno tekmo ostro nastopala proti Bidnu, a ga to ni motilo, da je ne bi izbral za svojo desno roko. Meje kot prvi drugi ameriški gentleman podira tudi njen soprog Douglas Emhoff.

Novi predsednik ZDA Joe Biden posluša petje Lady Gaga. Foto Kevin Lamarque/Reuters
Novi predsednik ZDA Joe Biden posluša petje Lady Gaga. Foto Kevin Lamarque/Reuters


Bidna je za novega predsednika ZDA prisegel predsednik ustavnega sodišča John Robert, kot je v navadi, pa je Sveto pismo držala prva dama. Novi predsednik je slavnostno prisegel, da bo zvesto opravljal naloge predsednika ZDA in po najboljših močeh ohranjal, ščitil in branil ustavo ZDA. Besede »naj mi Bog pomaga!« je dodal že prvi predsednik George Washington ter so se ohranile vse do danes.

»Drug drugega lahko vidimo kot sosede, ne kot sovražnike, drug drugega lahko obravnavamo z dostojanstvom in spoštovanjem, lahko združimo sile, prenehamo kričati in znižamo temperaturo,« povedal novi predsednik ZDA. »Brez enotnosti ni miru, je samo grenkoba in bes, nobenega napredka, le izčrpanje in razburjenje.« Navzoče je spomnil, da stojijo prav tam, kjer so šestega januarja divjali izgredi, opozoril je na podnebne spremembe, prepričanja v belsko nadvlado in skrajnosti ter se zavezal, da bodo vse to premagali. »To je naš zgodovinski trenutek krize in izziva, pot naprej pa je enotnost.«

Joe Biden se končno seli v Belo hišo. Foto Kevin Lamarque/Reuters
Joe Biden se končno seli v Belo hišo. Foto Kevin Lamarque/Reuters


Po žarometi bo zdaj tudi nova prva dama. Dr. Jill Biden je že naznanila svojo prvo pobudo ali bolje obnovitev stare, ki jo je še kot druga dama vodila z Michelle Obama. Gre za akcijo z nazivom »združevanje sil« za podporo vojakom in njihovim družinam pri izobraževanju in zaposlovanju. Tako kot v času prebivanja na naslovu Observatory Circle št.1, kjer stanuje podpredsednik ZDA, bo 69-letna učiteljica tudi v Beli hiši nadaljevala s svojim poklicem.

Po zaprisegi se je novi predsednik Joe Biden spomnil padlih vojakov, na arlingtonsko pokopališče se je odpeljal skupaj z nekdanjimi predsedniki Billom Clintonom, Georgeom W.Bushem in Barackom Obamo. Najstarejši še živeči predsednik, 96-letni Jimmy Carter, ne bo sodeloval pri polaganju venca na grob neznanega vojaka, s soprogo Rosalynn zaradi pandemije ostajata doma v Georgii. Po tem se Joe Biden končno lahko naseli v Beli hiši. Zvečer bo namesto plesov in koncertov posebna oddaja pod voditeljstvom igralca Toma Hanksa, ki jo bo predvajala večine velikih televizijskih postaj. Sodelovali bodo Bruce Springsteen, John Legend, Foo Fighters, Jon Bon Jovi, Justin Timberlake, Jennifer Lopez in Demi Lovato, oddajo pa so poimenovali proslavljanje Amerike.

 

Komentarji: