Air France in British Airways septembra ukinjata lete v Teheran

Odločitev ni povezana z vnovično uvedbo sankcij proti Iranu, temveč s tem, da letalska povezava trenutno ni ekonomsko upravičena.
Fotografija: Letalski družbi Air France in British Airways sta sporočili, da bosta septembra ukinili letalsko povezavo s Teheranom. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Letalski družbi Air France in British Airways sta sporočili, da bosta septembra ukinili letalsko povezavo s Teheranom. FOTO: Reuters

Pariz/London - Letalski družbi Air France in British Airways sta sporočili, da bosta septembra ukinili letalsko povezavo s Teheranom. Razlog je slaba dobičkonosnost, potem ko so ZDA maja zapustile iranski jedrski sporazum in proti Iranu znova uvedle sankcije, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Air France, ki je letalske prevoze v Teheran ponujal prek svojega nizkocenovnega prevoznika Joon, bo povezavo ukinil 18. septembra. V začetku avgusta je število letov med Parizom in Teheranom zmanjšal iz treh na enega tedensko.


 

Ukinitev napovedal tudi KLM


British Airways bo iz Londona v Teheran zadnjič poletel 22. septembra, iz Teherana nazaj v London pa dan pozneje. V družbi so sicer pojasnili, da odločitev ni povezana z vnovično uvedbo sankcij proti Iranu, temveč je razlog zanjo v tem, da ta letalska povezava trenutno ni ekonomsko upravičena.

Ukinitev letov v Teheran je julija napovedal tudi nizozemski KLM.
 

Več sklopov sankcij


ZDA so v skladu z odločitvijo o odstopu od mednarodnega sporazuma iz leta 2015, s katerim se je Iran odpovedal razvoju jedrskega orožja v zameno za odpravo sankcij, znova uvedle sankcije proti tej državi. Prvi sklop, ki se med drugim nanaša na prepoved poslovanja z iranskimi finančnimi ustanovami ter iranskim avtomobilski sektorjem, je začel veljati v začetku avgusta. Drugih sklop sankcij bo začel veljati po 5. novembru, vključeval pa bo tudi prepoved trgovanja z iransko nafto.

Preberite še:

Komentarji: