Ameriška javnost meni, da bi morali Trumpa kazensko preganjati

Za kazenski pregon Trumpa se zavzema 91 odstotkov demokratskih volivcev, a le 19 odstotkov podpornikov republikancev.
Fotografija: Med neodvisnimi volivci se jih za kazenski pregon nekdanjega predsednika zavzema 62 odstotkov. FOTO: Harrison McClary/Reuters
Odpri galerijo
Med neodvisnimi volivci se jih za kazenski pregon nekdanjega predsednika zavzema 62 odstotkov. FOTO: Harrison McClary/Reuters

Po treh javnih zaslišanjih odbora za preiskavo napada na kongres 6. januarja lani večina Američanov meni, da bi morali bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa kazensko preganjati zaradi spodbujanja upora proti državi, so pokazali rezultati ankete televizije ABC. Za kazenski pregon se je izreklo 60 odstotkov vprašanih.

image_alt
Oblegana demokracija

Prav tako 60 odstotkov vprašanih meni, da odbor za preiskavo ozadja napada Trumpovih privržencev na kongres vodi pošteno in nepristransko preiskavo.

Za kazenski pregon Trumpa se zavzema 91 odstotkov demokratskih volivcev, a le 19 odstotkov podpornikov republikancev. Med neodvisnimi volivci se jih za kazenski pregon nekdanjega predsednika zavzema 62 odstotkov, okrog 61 odstotkov jih meni, da Trump nosi velik del odgovornosti za napad.

image_alt
Izginilo osem ur telefonskih pogovorov iz časa napada na kongres

Trump sicer še vedno vztraja pri svoji zgodbi o domnevnih volilnih prevarah novembra 2020 in odbor obtožuje političnega lova na čarovnice. Z njim se strinja 38 odstotkov vprašanih.

Anketa televizije ABC ugotavlja, da je 51 odstotkov Američanov prepričanih, da preiskava ne bo vplivala na njihovo odločitev o tem, katero stranko bodo podprli na letošnjih kongresnih volitvah.

Odbor je predstavil dokaze o tem, da si je Trump izmislil očitke o volilni prevari leta 2020, da bi ostal na oblasti, in je spodbudil napad na kongres, da bi preprečil formalno potrditev zmage demokrata Joeja Bidna na predsedniških volitvah.

Odbor želi, da bi pravosodno ministrstvo ZDA uvedlo kazensko preiskavo Trumpa.

Preberite še:

Komentarji: